Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udsigten fra Montevideos byskilt på Pocitos Beach.
Foto: Helen Pargman

Udsigten fra Montevideos byskilt på Pocitos Beach.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Weekend i: Her fik europæiske udvandrere et nyt liv på den sydlige halvkugle

Uruguays hovedstad Montevideo er Sydamerikas mest afslappede by med en god havnefront, avantgardemuseer og guddommelige røde bøffer.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjeneren kommer med en ’chivito’, Uruguays nationalret: en filet mignon-sandwich med ost, tomater, mayonnaise, bacon, æg og skinke – en ret, der går som varmt brød på frokostrestauranterne her på strandpromenaden, ramblaen, ud til den sølvfarvede flod Rio de la Plata.

Chivito betyder gedekid. Som så meget i Sydamerikas mindste land må man ty til slangordbogen, der også kan fortælle, at Uruguay betyder ’floden med fuglene’ på charrúa-indiansk. Og at Montevideo, måske, var et landemærke for søfarende: det femte bjerg/bakke på udturen. Monte-V-Ideo.

Montevideo ånder mindre stakåndet end andre sydamerikanske hovedstæder. Det smitter. Centrum og brokvartererne langs flodbredden oser af liv, og byarkitekturen sender den besøgende i tidsmaskine tilbage til tiden, hvor atlanterhavsdamperne skibede millioner af europæiske udvandrere over til et helt nyt liv på den sydlige halvkugle.

Montevideo var, og er, sidste havn før den argentinske mastodont Buenos Aires, der – som var det Malmø og København – ligger på den vestlige side af Rio de la Plata-floden. Er man i Buenos Aires, er en weekendtur til Montevideo ideel, og det er også det, folk gør.

Kosmopolitisk er Montevideo ikke. Uruguayanerne spankulerer mere end går. Ofte med den læderbetrukne termokande med varmt vand til mateen, den bitre te, der indtages med sugerør af træ eller metal, og som Uruguay og Argentina deles om ophavsretten til. Indbyggerne i de to broderlande taler begge sølvflodsk, rioplatense, og deler passionen for tango og karamelcreme, dulce de leche, og for fodbold, ikke at forglemme.

Fredag

1. Klokken 18: Havstemning

Slentr ned til havnefronten ved yachtclubbygningen Puerto Buceo, hvor fiskebutikkerne skaber en stemning og duft af hav, selv om vi er ved floden. Tæt på skateboardbanerne kan du gå videre til Avenida Herrera, der har stemning og liv.

Havnefronten, Puerto Buceo

2. Klokken 19: Hvad med en kaffe-øl?

Montevideo har mange anderledes kaffebarer, men The Lab slår dem alle, fordi den ikke alene er fremragende, men har en specialitet, du garanteret aldrig har fået før nogen steder i verden: kaffe-øl, der tager kegler.

The Lab Coffee Roasters, Luis Alberto de Herrera 1057. Facebook: thelabcoffeeroasters

3. Klokken 20: Tag en selfie på ramblaen

En gåtur på ramblaen før solnedgang er indbegrebet af Montevideos rytme med maté-drikkende uruguayanere, der med termoflasken slentrer forbi og sætter sig på havnefronten og kigger ud på Rio de la Plata. På klare dage kan man se Buenos Aires’ skyline ovre i Argentina.

Begynd ved parlamentsbygningen for Mercosur ved Rodó-parken, og gå ned til selfie-vartegnet – det store Montevideo-skilt.

Ramblaen ved Rodó-parken

4. Klokken 21.30: Solnedgang i frisk brise

Fyrtårnet ved Punta Carretas – hvor ramblaen hedder Presidente Wilson og Gandhi på hver sin side af pynten – er et andet af Montevideos vartegn og et sted, hvor vinden ofte rusker i en med frisk flodbrise.

I det fjerne kan man se Palacio Salvo trone over Plaza Independencia. Når vandstanden er højest, er vandet her en blanding af flod og havvand. Ude ved fyrtårnet kan man stoppe ved Plaza Virgilio og tage en kaffe på Credo, hvor de bygger deres egne fede motorcykler og sælger merchandise.

Plaza Virgilo, Punta Carretas

5. Klokken 22.30: Mæsk dig i frisk fisk

Ramblaen er et tagselvbord af vidunderlige fiskerestauranter, der serverer friskfangede fisk fra såvel floden som Atlanterhavet. Prøv hvilling (pescadilla), kulmule (merluza) og pighaj (cazon), og bed om at få tilbehør til. Du kan også vælge bare at få det med og spise stående ved en af ramblaens mange små fiskeboder.

Om morgenen kan man se fiskerne i de små røde både, der vipper ude i vandkanten. Fra vindblæste Punta Brava kan man passende dreje ind mod de hyggelige små gader i Punta Carretas, hvor La Perdiz serverer både no nonsense-rødt kød og frisk fisk fra grillen. Stedet er en absolut favorit hos de lokale, når det drejer sig om råvarernes kvalitet. Husk: Laks er ikke fra Uruguay, spørg altid efter frisk fisk.

La Perdiz, Punta Carretas

Lørdag

6. Kl. 10 Besøg grundlæggerens gravsted

På det mest turistede sted i en by, der ikke lider af masseturisme, Plaza Independencia (Uafhængighedspladsen), ligger mausoleet for Uruguays frihedshelt José Gervasio Artigas, der ledte uafhængighedsbevægelsen mod frigørelsen fra spanierne.

Her indledes også de næste par timer i den gamle bydel, Cuidad Vieja, i gaderne omkring Calle Bacacay.

Artigas’ mausoleum, Plaza Independencia 750

7. Klokken 12: Flystyrt på museum

I 1972 styrtede et fly med et sportshold fra Uruguay ned i Andesbjergene på grænsen mellem Argentina og Chile. Af de 29 om bord overlevede de fleste flystyrtet. Redningsaktionen kunne imidlertid ikke lokalisere dem, så kun 16 var i live efter 72 dage i Andesbjergene uden mad. Kannibalisme forekom.

Dette museum, kaldet Miraklet i Andesbjergene, fortæller om de overlevendes strabadser, der både er nedfældet i en bog og filmatiseret. I samme område viser Centro Cultural España nogle af byens bedste samtidskunstudstillinger.

Miraklet i Andesbjergene, Calle Rincón 619

8. Klokken 13.30: Frokost hos en tv-kendis

Jacinto er en trendy cafe og spisested på Plaza Zabala med den unge argentinske kok Lucia Soria i spidsen. Efter at Lucia er kommet med i det lokale Master Chef-tv-program, er stedet blevet endnu mere populært, og Lucia lever op til værdigheden ved hele tiden at forny menukortet.

Jacinto, Plaza Zabala

9. Klokken 15: Et godt sted for souvenirkøb

La Pasionaria er såvel en butik med et fint udvalg af lokalt design og kunsthåndværk som en god lille personligt betjent restaurant. Alternative butikker skyder op overalt i Montevideo med en kombination af gammelt og nyt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

La Pasionaria, Reconquista 587

Fra Ciudad Vieja - den gamle bydel.
Foto: Helen Pargman

Fra Ciudad Vieja - den gamle bydel.

10. Klokken 16.30: Find en fremragende café

Tag en slentretur i Ciudad Vieja, og dyk ned i de mange butikker, cafeer og boder. Prøv Calle Bacacay med paraplybutik, modeskrædder og Café Bacacay samt Palacio de Café, en Montevideo-klassiker med fremragende kager – smag en massini!

Café Bacacay, Bacacay 1306

11. Klokken 17.30: Udstilling i torturfængslet

Næste stop er langt mere alvorligt, nemlig et samtidskunstmuseum, der er indrettet i et gammelt fængsel, hvor blandt andet landets seneste militærdiktatur i årene 1973-85 torturerede folk.

Museet er et fantastisk udstillingssted på grund af konteksten fra det seneste militærdiktatur.

Espacio de Artes Contemporáneas, Arenal Grande 1930

12. Klokken 20: Dyk ned i et righoldigt drinkkort

Tag en tidlig drink på Candy Bar med deres store udvalg af gin – men udvalget af cocktails er større. Den hippe lille bar-restaurant ligger i Montevideo-udgaven af Nørrebronx.

Candy Bar, Durazno 1408. Facebook: CandyBarPalermo

13. Klokken 21.30: Del en gang tapas

Et lille stykke Spanien med sydamerikansk touch kan man opleve på Toledo, hvor man sidder ved baren og ser sveden perle på de kokke, der kreerer små legesyge delikatesser af moderne variationer af det spanske køkken. Der er tapas og større retter, og man kan dele portionerne uden problemer – eller gebyrer.

Toledo restaurant, Calle Cerrito 499. Facebook: ToledoBardeTapas

Søndag

14. Klokken 10.30: Til brunch med de sjove

Cebollati er det sejeste og mest eksotiske brunchsted med borde på gaden, brugte møbler, kitsch, stemning og stor buffet. Sjovt sted, der tiltrækker høj som lav i Montevideo.

Cebolatti, Calle Cebolatti 1326

15. Klokken 12: Find alternative souvenirs

Søndag er loppemarkedstid på Tristan Navaja, hvor folk falbyder deres nyere og ældre skrammel fra nær og fjern. Her vrimler det med mennesker, og man kan finde mange sjove ældre ting at tage med hjem.

Loppemarked, Tristan Navaja-gaden

16. Klokken 13: De første verdensmestre

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uruguay var vært for det første VM i fodbold i 1930, hvor landet også blev den første verdensmester. Nationalstadion Centenario – som blev indviet i 100-året for Uruguays uafhængighed – ligger i den grønne Battle-park, hvor et besøg på det lille museum ikke kun er for fodboldelskere, men også et kig i historiebøgerne. Fodboldmuseet fortæller blandt andet om den første VM-finale, hvor Uruguay vandt over Argentina, og om det årlige klubderby Nacional mod Penarol.

Centenario-stadion, Av. Américo Ricaldoni

17. Klokken 16: Uruguay-spisen chivito

Bar Arocena.
Foto: Helen Pargman

Bar Arocena.

Du kan ikke besøge Montevideo uden at spise landets nationalspise – den overbelagte snaskede megasandwich chivito, som faktisk er yderst delikat med grøntsager, ost, skinke, bacon, kød og andet. Efter sigende er Bar Arocena i starten af Arocena-gaden den bedste i hele landet. Men du kan også prøve en god bøf og en kaffe og samtidig nyde de enorme villaer i sidegaderne her.

Bar Arocena, Av. Alfredo Arocena. Facebook: bar.arocena

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden