Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

St. Paulus-domkirke, der er præget af den romanske stilart, stammer fra første halvdel af 1200-tallet.
Foto: Line Hvid

St. Paulus-domkirke, der er præget af den romanske stilart, stammer fra første halvdel af 1200-tallet.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Weekend i: Münster er et godt sted at stoppe på en længere rejse sydpå

Den næsten nordtyske by er på størrelse med Aarhus, et populært uddannelsessted, ret rig, ret smuk – ja, faktisk smuk som få andre byer i det område.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Münster er både ung og gammel. Her står en af de bedst bevarede domkirker fra middelalderen i romansk byggestil. I den gamle retsbygning er der Picasso-museum. Kortene til en vigtig periode i Europas historie blev blandet på rådhuset.

Her beseglede fire års forhandlinger Den Westfalske Fred, som betød afslutningen på Trediveårskrigen i 1648. Og bag de elegante arkader i behersket barokstil shoppes der lige så elegant og behersket – med mange muligheder for at peppe indkøbsturen op med gastronomi og moderne kunst i kvarterets gallerier.

Ung er byen også på grund af de mange studerende, der får naturvidenskab og livsstil til at hænge sammen på en charmerende måde. F.eks. er de studerendes foretrukne køretøj en cykel – og det har gjort Münster til Tysklands cykelby nummer 1. Og de er også med til at holde liv i restauranter med traditionsrige lokale specialiteter som Töttchen (stuvning, ofte med kalvekød) og Pinkus Müller-øl.

Fredag

1. Klokken 18: Bo i centrum

Kaiserhof er et stort og dejligt hotel tæt på banegården og centrum. Hotellet har en prægtig morgenmadsbuffet, og der er et stort og lækkert wellnessområde. Har I lyst til at spise ’hjemme’, er der to gode restauranter at vælge imellem, Gabriels og Gourmet 1895. Og en velforsynet bar.

Hotel Kaiserhof, Bahnhofstraße 14.

2. Klokken 17.30: Slentretur i Altstadt

Lær lidt af byen at kende på en slentretur gennem gågaderne, der ligger tæt på hotellet. I Salzstraße ligger for eksempel det smukke palæ Erbdrostenhof i barokstil, der i dag ejes af bystyret, og i Stubengasse minder et indkøbs- og hotelkompleks fra 2009 med sin moderne arkitektur om, at Münster faktisk – trods sine mange gamle bygninger – blev hårdt medtaget af bomber under Anden Verdenskrig.

Erbdrostenhof, Salzstraße.

3. Klokken 19: Italiensk med en fest

Rustikke Restaurant Aposto er italiensk og meget populær. Maden er hurtigt serveret og smager fint; passende som start på en aften i byen.

I weekenden er der i øvrigt næsten altid en ung fest i gang ved et af bordene i restauranten, hvilket kan give noget larm, men også sætte lokal kolorit på besøget.

Restaurant Aposto, Alter Steinweg 21.

4. Klokken 21.30: På aftentur med vægteren

Hver fredag og lørdag aften viser natvægteren rundt i den centrale del af Münsters gamle by, der blev grundlagt i 700-tallet. I den mørke årstid er det ganske spooky at vandre gennem de smalle gyder, der sparsomt oplyses af vægterens lille lanterne.

Historien om livet for vægtere og andet godtfolk inden for bymurene er da også ganske drabelig, men er også en historietime om livet blandt fattigfolk og rigmænd i middelalderens Münster.

Rundvisningen begynder på Prinzipalmarkt i gården ved rådhuset, men det er bedst at sikre sig plads ved at købe billetter på forhånd på internettet.

Start: Rådhusets indre gård, Prinzipalmarkt.

5. Klokken 23: Tid til drinks hos Extrablatt

Slut aftenen af med en drink i Cafe Extrablatt, der findes flere steder i Münster og i mange andre tyske byer, men her er den hyggelige udgave i Salzstraße. Cafeen skifter ham flere gange i løbet af dagen – fra morgenmaden og indtil det bliver shaker time om aftenen. På lune aftener rykker man udenfor med sin drink, og ellers er der god plads ved bordene indenfor.

Cafe Extrablatt, Salzstraße 7.

Lørdag

6. Klokken 10.30: Madmarked ved domkirken

Natten til lørdag (og onsdag) dækker omegnens handlende op, så der fra kl. 7 er friske blomster, grønt og frugt, pølser, skinker og oste og mange andre westfalske lækkerier til køberne. På det store ugemarked på de toppede brosten foran domkirken kan man også nappe en kop kaffe eller en øl og få lidt mundgodt til, hvis tænderne trods den gode morgenmad på hotellet begynder at løbe i vand.

Eller tag en rundtur i kirken, og nap en hurtig frokost på pladsen bagefter.

Foto: Line Hvid

Ugemarked, Domplatz.

7. Klokken 11.30: En stille stund i kirken

Når I er mætte af markedsboder, er det tid at besøge St. Paulus-domkirken, der er fra første halvdel af 1200-tallet og er kendt som et mønstereksempel på overgangen fra romansk byggestil til den lettere gotiske stilart. Inde i kirkens kor viser det astronomiske ur, der er fra 1542, kalenderen helt frem til 2071.

Kl. 12 stimler mange sammen om uret for at se de hellige tre konger, der træder frem og bukker for Jesus-barnet. I koromgangen ligger biskop Clemens August Kardinal Graf von Galen begravet. Han blev helgenkåret i 2005, fordi han under Anden Verdenskrig satte sig op imod nazisterne.

Dom St. Paulus, Domplatz.

8. Klokken 13: Elegant shopping

Münster er et godt sted at handle. Udvalget er stort, og shopping er samlet på et lille område i centrum. Prinzipalmarkt er med sine kolonnader og smukke gavlhuse en seværdighed i sig selv, men under buerne finder I også elegant – og dyr – mode, smykker og antikviteter. Også i de tilstødende gader er der gode indkøbsmuligheder, f.eks. i Salzstraße.

Münster Shopping

9. Klokken 16: En sød pause

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så skal der samles kræfter til cykelturen, og det foregår hos Cafe Grotemeyer, hvor I kan få stillet stort set enhver sult, hvis den altså blot er sød. Kaffe og udsøgte kager og tærter serveret i charmerende omgivelser og med skøn udsigt over barokke palæer.

Grotemeyer, Salzstraße 24.

10. Klokken 17: Promenade på to hjul

Gør som de lokale, hop op på cyklen og oplev Münster i adstadigt tempo, men alligevel hurtigere end til fods. Tag f.eks. den populære tur hele vejen rundt om det gamle centrum ad den bilfri promenades brede stier i lindetræernes skygge. Ruten er 4,5 km lang, og der er masser af muligheder for at tage et hvil på en bænk undervejs.

Der er mange andre gode cykelture i Münster og det omkringliggende Münsterland, hvor mere end 4.500 km cykelstier og -ruter er afmærket. Find kort m.v. hos Münster Information.

Münster Information, Heinrich Brüning Straße 9.

11. Klokken 20: Hip i havnen

Münsters havn lidt sydøst for det gamle centrum er blevet byens nye insted. På nordsiden af havnen, der ligger ved Dortmund-Ems-Kanal, har de tidligere temmelig forfaldne industri- og lagerhaller skiftet ham og er blevet til Kreativkai med restauranter, cafeer, barer, alternativ kunst og musik.

Udsigten til den modsatte breds skibe og haller og kraner fascinerer og minder om havnens oprindelige funktion. Der er flere valgmuligheder, men da den stod på italiensk i aftes, anbefaler vi Pier House, hvor maden er mexikansk inspireret, og hvor der også serveres herlige cocktails ude ved kajen og indenfor.

Pier House, Hafenweg 22.

12. Klokken 23: Slut af med jazz

Havnen er også hjemsted for Hot Jazz Club, en relativt ung jazzklub etableret i 2000. I dag spilles der, trods navnet, også meget andet end jazz: funk, soul, rock, pop, reggae, ska og elektronisk musik, og man kan i øvrigt også spise på Hot Jazz Club.

Hot Jazz Club, Hafenweg 26b.

Søndag

13. Klokken: 10 Tjek på historien

Hvis I ikke lige har detaljerne klar om Trediveårskrigen, er en lille rundvisning (hvert kvarter) inde i Münsters historiske rådhus fra 1335 et godt sted at begynde.

I huset, der i øvrigt i sig selv er et lille mesterværk med en gotisk gavlfacade, findes byens berømteste rum, Friedenssaal, fredssalen, hvor Den Westfalske Fred gjorde en ende på krigen. Den forandrede Europa og især Tyskland, der nogle steder blev næsten affolket på grund af hungersnød og troppernes brutale fremfærd.

Historisches Rathus og Friedenssaal, Prinzipalmarkt 10.

14. Klokken 12: Hæsblæsende kunstrunde

Hvert tiende år bliver Münster et mekka for kunstinteresserede, når skulpturudstillingen ’Skulptur Projekte Münster’ finder sted. Den samler kunstnere fra hele verden, som på invitation skaber værker direkte til udstillingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I år er der ’Skulptur Projekte Münster’ indtil 1. oktober, og så er der kunst at se rundtomkring i gadebilledet, både de 35 nye værker og de 36 – heriblandt to af Per Kirkeby – der er blevet stående fra tidligere udstillinger.

Grandtour arrangerer en 45-minutters guidet tur til projekterne – billetter sælges en time forinden ved Theater im Pumpenhaus.

Skulptur Projekte, Theater im Pumpenhaus, Gartenstraße 123.

15. Klokken 14: Mæt til afrejsen

Slut besøget i Münster af med at tanke op på en af byens traditionsrigeste restauranter, Drübbelken, centralt og tæt på Pinkus Müller, hvis øl I kan smage her. Restauranten er et dunkelt, hyggeligt og venligt sted, og spisekortets retter er solide, lokale og urtyske – og velegnede til øl.

Drübbelken, Buddenstraße 14-15.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden