0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Zanzibars hoteller drukner i succes, affald og urenset spildevand

Danske forskere skal hjælpe med at finde praktiske og politiske løsninger, der kan redde Zanzibars økosystem fra et totalt sammenbrud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Bostrup
Foto: Jens Bostrup
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brændingen, hvor bølgerne fra Det Indiske Ocean slår ind mod stranden, har trukket sig flere hundred meter tilbage og kan skimtes ude ved horisonten. I nogle timer kan vi se det dramatiske landskab, der ellers er gemt væk under overfladen: Tangen danner sindrige mønstre i grønt, brunt og sort mod det kridhvide sand. Mønstrene brydes af vandpytter, der tilføjer et væld af nuancer – fra en lys turkis i de lave pytter til en mørk azurblå i de dybeste.

Det er betagende. Men vi – min frue, Tina, og jeg – er ikke kommet hertil for at nyde udsigten. Missionen er at undersøge, om turismen på øen kan blive bæredygtig … i det mindste fra vi står ud af flyet, og til vi sætter os ind igen. Flyrejsen er en anden sag.


Inden afrejsen har jeg talt med Flemming Konradsen, professor i international sundhed på Københavns Universitet. Han står i spidsen for et samarbejde med Zanzibars statslige universitet, der over 3 år får 13 millioner kroner i støtte fra Danida i håb om at understøtte en bæredygtig turisme. I et andet Danida-støttet projekt går forskerne i dybden med fire udvalgte hoteller, udvikler praktiske løsninger og måler effekten.

Samarbejdet har stået på siden 2010, men indtil videre har det først og fremmest afdækket problemernes omfang. Hver dag ledes 2.200 kubikmeter ubehandlet spildevand direkte ud i havet. Forskerne er ved at måle på, hvor store problemer det giver for folkesundheden og koralrevet, som er en af øens store attraktioner.

Hver dag producerer hoteller, barer og restauranter desuden omkring 240 tons fast affald, der bliver kørt ud og efterladt i naturen.

Jens Bostrup
Foto: