0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pelle Rink
Foto: Pelle Rink

Charterferie er for mange synonymt med solferie, som her på den tyrkiske solkyst Alanya. Bagsiden.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Charterbranchen taber 5,4 procent af kunderne

Økonomisk usikkerhed, generel afmatning, vejret og til dels bæredygtighed fik færre til at tage flyet på charterferie. 11 ud af 15 charterbureauer oplevede tilbagegang i 2019.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Antallet af charterturister ud af Danmark faldt i 2019 med 5,4 procent eller 61.600 i forhold til året før. Fire ud af de fem største charterbureauer mistede kunder. Kun Sunweb blandt de store bureauer formåede at øge antallet af rejsende.

Sunweb fik 4.005 flere rejsende i 2019 og nåede op på 104.523. Også tre andre mindre bureauer fik flere turister til at rejse med. De resterende elleve medlemmer af Rejsearrangører i Danmark (RID) – charterbureauernes brancheforening – måtte alle notere en tilbagegang. Værst gik det ud over Bravo Tours/Sun Tours, som mistede over 20.000 kunder.

Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

På ferieøen Mallorca bliver hotellerne mere og mere konceptuelle: Nogle tiltrækker børnefamilier, andre de unge og festglade, og andre igen er forbudt for børn under 16. Hotel Alcudia Pins er forbeholdt børnefamilier.

Spies er fortsat suverænt det største rejsebureau med 268.228 rejsende – en tilbagegang på 7.131 i forhold til 2018 – selv om bureauet oplevede et turbulent efterår, da moderselskabet, Thomas Cook Group, gik konkurs.

Jan Vendelbo er både direktør i Spies og formand for RID, og han udtaler i en pressemeddelelse, at »2019 var et lidt specielt og udfordrende år for branchen. Så et beskedent fald på 5,4 procent kan vi som branche være ganske tilfredse med. I virkeligheden er vi tilbage på niveauet for 2017, som dengang var et rekordår«.

Antallet af chartergæster kom for første gang over 1 million i 2017 og 2018.

Vejr og økonomi

Men afmatningen i 2019 kommer til at fortsætte, forventer Lars Thykier, som er direktør i Danmarks Rejsebureauforening (DRF) – bureauernes brancheforening generelt. For ham er det ikke overraskende, at antallet af charterturister er faldet. Han mener, at en generel afmatning i folks købelyst, usikkerhed om vejret og økonomien er blandt årsagerne til nedgangen og spår, at chartermarkedet »vil flade ud i de kommende år, men vi vil stadig ligge på et højt niveau«.

»I begyndelsen af 2019 var folk tilbageholdende på grund af økonomien, og derfor fik branchen ikke det normale salg i februar-marts. Vi forventede at indhente det på et senere tidspunkt, men det skete ikke. Den varme sommer i 2018 indvirkede også på salget. Folk ville ikke tage sydpå, hvis vi fik endnu en varm og solrig sommer i 2019«, siger Lars Thykier, som ikke mener, at bæredygtighed og klimaforandringer har haft indflydelse på nedgangen.

Ricky John Molloy
Foto: Ricky John Molloy

I Lloret De Mar på spanske Costa Brava fester unge mennesker på charterferie på livet løs.

»Desværre har bæredygtighed ikke spillet den store rolle. Kort op til folketingsvalget i juni var der megen snak om bæredygtighed, men siden har kunderne ikke spurgt til det. Hvis det virkelig var på dagsordenen, ville vi have set langt større fald«.

Lars Thykier ærgrer sig over, at der ikke er flere og bedre togudbud ud af landet. Han tror ikke, at man kan ikke få folk at tage på ferie med tog i stedet for fly med de ringe togmuligheder, som der er i øjeblikket.

Annonce

Svær livsstilsændring

Seniorkonsulent ved klimatænketanken Concito Henrik Gudmundsson mener, at det er meget interessant, at antallet af charterrejser er faldet med 5,4 procent, når man ser, hvor lidt støtte forbrugerne får til at træffe mere klimavenlige valg i forbindelse med deres ferie.

Pelle Rink
Foto: Pelle Rink

At bade har været en stor del af den traditionelle charterferie, men i årenes løb har charterturisterne fået flere og flere tilbud på ferien.

»Så længe det hele er indrettet, så det er super attraktivt, billigt og nemt at flyve på ferie, og andre alternativer på ingen måde gøres nemmere og billigere, er det ikke så overraskende, at der ikke er endnu flere, som lægger deres rejsevaner om og køber færre charterrejser«, siger Henrik Gudmundsson, som også hæfter sig ved, at der ikke er nogen ændring i de politiske rammer, der signalerer, at folk bør flyve mindre.

Det at lægge sine rejsevaner om er en stor livsstilsændring, og rejser er ofte planlagt lang tid i forvejen. Derfor er det et stort krav at stille til forbrugerne, at de skal lægge deres vaner om.

»Omvendt er det jo en af de enkelte handlinger, hvor du hurtigt og effektivt kan nedbringe din CO2-belastning. Jeg ved jo ikke, om det her fald er udtryk for, at folk har tænkt på klimaet, men det ville være en god tendens«, siger Henrik Gudmundsson.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?