0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pilot i SAS: »Det er jo heller ikke sådan, at jeg kan gå et andet sted hen«

SAS har meddelt, at luftfartsselskabet er nødt til at afskedige 5.000 medarbejdere. Det høje tal »skærer den dybe krise ud i pap«, siger Henrik Boserup, der er pilot i SAS.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Pr-foto
Foto: Pr-foto

Henrik Boserup har haft en lang karriere som pilot i SAS. Selvom det ikke kommer bag på ham, at SAS er nødt til at afskedige mange fuldtidsansatte, havde han ikke forventet, det ville være 5.000 stillinger.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Henrik Boserup kan til juni fejre 30 års jubilæum som pilot for SAS.

I løbet af de 30 år har den 55-årige pilot fløjet stort set alt, hvad SAS har haft gennem tiden. Alle størrelser af fly, både de lange ture til Østen og USA og de kortere ture, som han fløj, lige indtil coronakrisen sendte ham hjem.

Det var i sig selv usikkert, men som en konsekvens af coronakrisen bliver SAS nødt til at afskedige op mod 5.000 fuldtidsansatte i det skandinaviske luftfartsselskab.

Ud af de 5.000 fuldtidsstillinger ventes cirka 1.700 at blive fundet i Danmark. Om det bliver Henrik Boserup, ved han ikke endnu.

Afskedigelserne kommer dog ikke som en stor overraskelse for piloten.

»Det er usikre tider, og vi har ikke nogen bagkant på den her krise, så det kommer ikke bag på mig. Der er stort set ingen brancher, der ikke kommer til at mærke det her, og vi er nogle af dem, der mærker det først og hårdest. Det er en meget følsom branche. Hvis folk ikke har penge, jamen så er rejsebudgettet noget af det nemmeste at skære ned på«, siger Henrik Boserup.

Han fortæller, at efter 30 år i branchen har han oplevet kriser før, men ikke af denne kaliber. Det her er nogle helt andre proportioner. Og selvom Henrik Boserup havde forventet afskedigelser, så havde han ikke forventet, at det var halvdelen af stillingerne i ét hug.

»Jeg havde forestillet mig, at vi måske var landet på omkring 30 procent, og så kunne der måske komme 20 procent mere efterfølgende. Det skærer den dybe krise ud i pap«, siger han.

»Det er en rigtig trist dag«

Henrik Boserup har ikke været på arbejde, siden Danmark lukkede ned i marts.

Han fortæller om risikoen for, at hele firmaet går konkurs, hvordan hans tanker går på, at han måske skal foreberede sig på den situation.

»Hvordan klarer vi os så?«, spørger han retorisk og fortsætter:

»Lige nu holder staten og egen opsparing hånden under os, men det er ikke en holdbar løsning«.

Hans tanker går også til kollegaerne i en situation, han kalder trist.

»Når man er flyvende, som jeg er, arbejder man både sammen med dem, der har været længst tid i firmaet, og dem, der er nyansatte. Jeg sidder ikke på et kontor, hvor vi er fire-fem medarbejdere, der normalt ser hinanden. Jeg møder folk hele tiden fra både Danmark, Norge og Sverige. Så det er en rigtig trist dag«, siger Henrik Boserup.

Hvordan føles det at have været pilot i 30 år og så ikke vide, hvad ens fremtid er?

»Jamen det er mærkeligt. Vi er også i en situation, hvor man mister sine kvalifikationer ret hurtigt, hvis man ikke går på arbejde. Det er ikke det samme, som hvis man som murer eller tømrer ikke har bygget et hus i tre-fire måneder, altså det kan man nok godt gå ud og gøre igen. I forhold til vores flyvning er der nogle færdigheder, der skal vedligeholdes og dokumenteres over for myndigheder«, siger han og fortsætter:

»Men det er jo heller ikke sådan, at jeg kan gå et andet sted hen. Det er globalt, at min branche er ramt. Hvis det her er den nye verdensorden, jamen så er det et brancheskift, og det er jo lidt hårdt som 55-årig. Men så må man jo gøre det«.

Selvom det er usikre tider for Henrik Boserup og hans kolleger, håber han også på, at verden kan nå at se anderledes ud, inden de her fyringer bliver effektueret.

»Jeg holder humøret oppe, det gør jeg«, afslutter Henrik Boserup.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter