»Budskabet er enkelt og klart: Man bør lade være med at rejse ud«.
Sådan lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han sammen med sine partifæller transportminister Benny Engelbrecht og justitsminister Nick Hækkerup fredag den 8. januar holdt pressemøde i Udenrigsministeriet.
På pressemødet blev det meldt ud, at Udenrigsministeriet farvede hele verden rød. Rød er det højeste sikkerhedsniveau på rejsevejlednings-skalaen, som tæller farverne grøn, gul, orange og rød, og betyder, at alle rejser frarådes – både ferierejser og erhvervsrejser.
Og onsdag den 24. februar meddelte Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse så, at både ind- og udrejserestriktioner er forlænget til den 5. april.
Forsigtighedsprincip
Når hele verden farves rød fraviges de normale principper for rejsevejledninger, som Udenrigsministeriet ellers har kørt med siden august. De blev lavet på baggrund af et kompliceret regnestykke baseret på de enkelte landes – og fra begyndelsen af december også regioner i Europa – smittetryk og teststrategier.
Den røde farve er en politisk beslutning, som er taget ud fra et forsigtighedsprincip, forklarede udenrigsminister Jeppe Kofod på pressemødet:
»Formålet er enkelt. Vi skal minimere risikoen for, at danskere rejser ud i verden og bliver smittede, og at smitten kommer ind i Danmark udefra«.
De nye rejsevejledninger skal være med til at »købe os tid«, mens vi er »på et sårbart tidspunkt i epidemien«, sagde han dengang med henvisning til, at Danmark stadig kun har fået vaccineret en lille del af befolkningen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter