Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Specielt. Kirsten Bjerregaard anbefaler Trolddomsmarkedet i Bolivia, hvor der bl.a. sælges lamafostre, som mures ind i fundamentet på nye huse for at bringe lykke.
Foto: Kirsten Bjerregaard

Specielt. Kirsten Bjerregaard anbefaler Trolddomsmarkedet i Bolivia, hvor der bl.a. sælges lamafostre, som mures ind i fundamentet på nye huse for at bringe lykke.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her finder du verdens bedste markeder

Ost, honning, sko, frugt, is og antikviteter. Der findes fine markeder verden over.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønthandlere og lopper i Paris

Hvert år kommer vi på Marché d'Aligre i Paris, kun få minutters gang fra Bastillepladsen. Ud over cafeerne er der et hav af råbende grønthandlere. I tilgift får man så et livligt loppemarked midt på pladsen. Skal det være lidt finere, er der det tilstødende overdækkede Marché couvert Beauvau, hvor man kan få både grøntsager, fisk, kød og ost.

Carlo Erik Pedersen, Valby

Kunst og antikviteter i Holland

Vi var på en spændende sightseeing i Dordrecht, Hollands ældste by. Her finder landets største julemarked sted. Dordrecht har en masse kunst- og antikvitetsbutikker, og vi gik og kiggede ind ad vinduerne.

Pludselig var vi kommet til et sted med et meget stort loppemarked, og vi begyndte at rode i en masse gammelt skrammel med en masse støv. Under en stak fade fik jeg pludselig øje på en del af en hollandsk kakkel. Jeg lirkede den frem og kunne se en blå illustration af to mænd med store hatte, der spillede med tre bolde. Jeg fik kaklen for ingen penge, og efter en gang rengøring og en indramning pryder den nu væggen i entreen og har en historie.

Anna Marie Færch, Aalborg

Tøj og fugleskræmsler i Portugal

Rio Mira-floden løber ud i Atlanterhavet ved den hvide by, Vila Nova de Milfontes i Portugal, og den lille naboby Brunheiras har hver anden lørdag områdets største marked. Portugiserne kan denne dag købe alt lige fra et gedekid til sko og tøj, der vurderes og prøves i lange baner.

En lille skov af krydderplanter fryder på lang afstand næseborene. Nogle børn sælger legetøj og søde kager, mens et par gamle stolt viser deres hjemmegjorte husflid frem. Hønsene kagler fornøjet i nogle små indhegninger – også de kan købes, hvis de da ikke ligefrem er endt på den store grill.

Her kan de så nydes på en anden måde – serveret på de små vakkelvorne borde og stole. Søde appelsiner, figner, salat og oliven pynter op i store og små flettede kurve. Dette folkemylder opleves som glæde og virkelyst.

Finn Gunst, Brønshøj

Bæredygtigt i Aarhus

Man behøver ikke at rejse sydpå for at finde markedsstemning og lokalpatriotisme. Vælg den bæredygtige løsning, og hop på cyklen til Ingerslevs Boulevard i Aarhus. Her afholdes hver onsdag og lørdag klokken 8.00-14.00 markedsdag med friske lokalt producerede grøntsager og frugt – en stor del økologisk. Her findes også ostemand, slagtervogn, bagerudsalg, honningavler og meget andet. Slut gerne besøget af med en økologisk og lokal is fra De fire Istider.

Sara Springborg, Risskov

Trolddomsmarkedet i Bolivia

La Paz i Bolivia er den højest beliggende hovedstad i verden, ca. 3.600 m.o.h. Den ligger fantastisk flot i bunden af en dal med bjerge hele vejen rundt ca. 400 meter over byens centrum. Her findes Trolddomsmarkedet, Mercado de Hechiceria, hvor der bl.a. sælges lamafostre, som mures ind i fundamentet på nye huse for at bringe lykke.

Kirsten Bjerregaard, Smørum

Indianermarked i Ecuador

På vores 2-måneders rejse i Sydamerika var vi på flere indianermarkeder. Det største og flotteste indianermarked, Otavalo, ligger et par timers kørsel i bus nord for Ouito i Ecuador. Otavalo er et kæmpestort marked med lange stier på kryds og tværs, hvor man bevæger sig mellem tætte opstillinger af borde, som er fyldt med varer. Det er en blanding af hjemmelavede og fabriksfremstillede ting.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vævede tasker i alle størrelser og farver, håndstrikkede sweatre, huer, sokker og ponchoer, flotte farverige håndmalede billeder på skind, bælter, duge og 117 andre ting ofte i stærke farver.

De fleste sælgere er kvinder, de er små og tætte og sidder i grupper og snakker, eller har travlt med at producere nye ting, eller sidder ganske enkelt og blunder. Der er en livlig stemning, og mange af produkterne er af god kvalitet til absolut meget rimelige priser. Markedet har åbent hver dag, men lørdag er den bedste dag med det største udbud af varer.

Lene Hein, Brønshøj

Frugter i New Zealand

På hovedvejen mellem Cromwell og Quenstown i New Zealand skal du stoppe ved det mest fascinerende frugtmarked, vi nogensinde har oplevet: Mrs. Jones Fruit Store. Her finder du et kæmpe udvalg af alskens frugter som for eksempel kæmpe kirsebær, æbler, pærer, blommer, kiwier, meloner og ananas, alle i den ypperste kvalitet.

Frugterne er stablet i høje og brede formationer, et imponerende skue og et fantastisk sanseindtryk med deres farvestrålende udtryk. Ud over frisk frugt er der et formidabelt udvalg af tørrede frugter og ikke at forglemme den berømte newzealandske Manuka-honning, som ifølge de lokale kan helbrede dig for alskens skavanker, men du kan også bare spise den på et stykke brød.

Jakob Sørensen, København

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden