Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Springvand. Denne uge giver læserne tips til de mest fascinerende springvand.
Foto: Magnus Holm

Springvand. Denne uge giver læserne tips til de mest fascinerende springvand.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne guider: Her er byerne med de mest fantastiske springvand

Lysshow, musik og legemuligheder gør springvandsanlæg til attraktive steder.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magisk springvand i Budapest

I Budapest på Frihedspladsen ligger et helt fantastisk springvand for børn og barnlige sjæle. Fire linjer af vand danner en stor firkant. Nærmer man sig vandet, forsvinder det på magisk vis, og man kan træde ind midt i springvandet. Et sekund efter rejser en mur af vand sig igen bag dig. Springvandet var en kilde til masser af leg.

Christina Gro Hansen, København S

Alle sanser i brug

Margaret øen i Budapests centrum er et prægtigt åndehul midt i Donaufloden.

Øen er et par kilometer lang og er bilfri. Noget af det første man møder på øen, er det kæmpemæssige springvand, der sprøjter vandet rytmisk opefter i smuk harmoni med klassiske værker.

Græsplænerne er næsten magnetiske, for man må simpelthen falde til ro her. Alle sanser er i omdrejninger:

Blomsterduften fra bedene er intens, og når så springvandet gør sig tillokkende med Händels ’Water Music’ får syn og ører sit. Tag en lur, og vågn op til vandorglets 'An der schönen blauen Donau', inden du fortsætter ud til andre af øens rariteter.

Og hen under aften må man lige forbi det musikalske springvand igen ...

Finn Gunst, Brønshøj

Flotte farver i Silkeborg

Et af Nordeuropas største springvand findes i Silkeborg Langsø. Hver dag i sommerhalvåret, når mørket er faldet på, kan man fra Søvej foran rådhuset se det flotte vand- og lysshow. Tag forbi slusekiosken på vejen og medbring en ’sluse- vaffel’, så bliver det ikke meget bedre på en lun sommeraften. Modsat springvandene i nogle af Europas storbyer kommer man sjældent til at kæmpe om udsynet med mange andre turister i Silkeborg, da der er rigtig god plads langs søbredden.

Sara Springborg, Risskov

Besøg Tivoli ved Rom

Det bedste springvand findes selvfølgelig i Tivoli – nej ikke kun det i København, men i byen Tivoli lidt uden for Rom, hvor Villa d' Este ligger.

Den blev i 2001 blev optaget på Unescos verdensarvsliste, og i haveanlægget til villaen er der flere hundrede vandfontæner og springvand.

Specielt ét kan fremhæves som et af verdens bedste. Dette springvand kan man se udfolde sig i større og mindre størrelser, og for de rigtig eventyrlystne kan man fornøje sig med en tur igennem eller bag om springvandet.

En sand fornøjelse på en rigtig varm romersk sommerdag. Selve byen Tivoli er i sig selv et besøg værd og i tilgift får man en flot køretur igennem bjergene uden for Rom. Endelig bør man ikke snyde sig selv for at besøge den nærliggende Hadrians Villa.

Thorkil Jensen, Værløse

Kunsten er det bedste

Springvandet ved Kunsten i Aalborg. Absolut det bedste springvand.

Peter Küster Nielsen, Aalborg

Magisk oplevelse i Barcelona

Min genbo har et lille bitte springvand, der risler smukt og fint, især når jeg går forbi ved nattetide. Der er også lidt lys på. Imidlertid kan det ikke måle sig med især ét springvand, jeg har oplevet i Barcelona: La Fuente Magica. Opført til en verdensudstilling i 1929 og senere renoveret.

Her er lys i alle farver, springvand i mange former og lyd fra det klassiske til det mere moderne. Det er betagende, fabelagtigt og ganske magisk.

Nyd også udsigten ind over Barcelona. Kom her en aften, slap af og lad dig betage. Du skal nå det, inden september slutter, eller når maj begynder.

Nærmeste metro er Espana eller bus 50 og 55.

Jens Nagel, Svendborg

Betagende lysshow

Det mest fantastiske springvand ligger på bjerget Montjuïc i Barcelona og bliver kaldt ’La Fuente Magica’ – altså det magiske springvand. Mine veninder og jeg havde vandret hele vejen op til toppen af Montjuïc den dag, og på vejen ned igen tog vi så en pause og slappede af ved springvandet.

I sommerperioden bliver springvandet omdrejningspunkt for et meget imponerende lysshow. Der var musik, masser af mennesker og små madboder.

Vi købte noget lokal aftensmad fra en af boderne og sad så og betragtede springvandet i flere timer. Det var en speciel og virkelig god aften!

Maja Aagaard Thordsen, Humlebæk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Totaloplevelse i Dubai

Fra den kunstige sø foran verdens højeste bygning, Burj Khalifa i Dubai, arrangeres kort efter solnedgang en fantastisk springvands-pantomime koordineret med laserlys på både det springende vand og bygningen og koreograferet til bl.a. en arie sunget af Maria Callas.

Totaloplevelse uden sidestykke.

Hans-Peder Hansen

Eventyrbrønden i Berlin

I det sydvestlige hjørne af Volkspark Friedrichshain, ikke langt fra Alexanderplatz, ligger en lille oase med rislende vand.

Hele den store park er et rekreativt område med springvand, legepladser, bordtennisborde, en friluftsbiograf, statuer, bænke og ænder i søerne.

Oprindelig skulle indgangen i dette hjørne af parken have været forsynet med en pompøs portal, men til glæde for arbejderbørnene i de omliggende grå kvarterer fik Berlins bygningsinspektør Ludwig Hoffmann sat igennem, at der her skulle være en børnevenlig fontæne. Han har også tegnet flere af Berlins skoler med dyrefigurer over portaler og på friser.

Eventyrbrønden blev indviet i 1913 og består af kaskader og springvand med skulpturer af dyr og børn fra eventyrenes verden, alle placeret i børnehøjde. Her er Rødhætte og mange andre figurer fra Brødrene Grimms indsamlede og redigerede folkeeventyr.

En sommeraften kan man opleve, at hejrer midt i byen her fisker i rørte vande.

Bo Morell, Fredensborg

Gefion og okserne

Gefionspringvandet for enden af Amaliegade over for Kastellet i København er uden tvivl det flotteste og mest kraftfulde springvand, vi har i Danmark.

Springvandet er fra 1908 og er baseret på sagnet om gudinden Gefion, som omdannede sine fire sønner til okser og i løbet af en nat bogstaveligt talt pløjede Sjælland ud af Sverige. Hun svinger pisken over de hårdtarbejdende okser, så jorden, vandet, står i kaskader omkring hende.

Gefionspringvandet er oplyst med fiberoptik, så det er muligt at se det både dag og nat. Det er noget helt særligt at besøge springvandet ved skumrings tid, hvor okserne næsten fremstår som levende væsner.

Lene Hein, Brønshøj

Vand springer op af fliserne

I Schweiz foran Bundespladz i Bern, ved parlamentsbygningen, er der et springvand, der består af 26 tykke stråler af vand, som springer op af huller i fliserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er et for hver kanton – region – i Schweiz. Plask, plask, plask, lyder det. Som kastagnetter smælder strålerne ned i stenene med deres helt egen melodi. Børnene springer rundt på fliserne og hviner når de bliver våde af at blive ramt af springvandenes stråler.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

Stort og flot i Las Vegas

Det bedste springvand er nok det foran Bellagio hotellet i Las Vegas, USA. Det er stort, og det følger musikken og gør springvandet til en utrolig flot oplevelse. Det har altid noget nyt at byde på, da det ikke er det samme musik, der spilles hele tiden.

Andreas Noer, Dragør

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden