Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krukkesletten ligger på flere naturskønne områder i det nordøstlige Laos. Læserfoto: Ruth Christoffersen

Krukkesletten ligger på flere naturskønne områder i det nordøstlige Laos. Læserfoto: Ruth Christoffersen

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her er verdens mest oversete seværdigheder

De står næppe først i guiden, men det gør ikke 'ukendte' seværdigheder mindre interessante.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk natur på Isle of Wight

Den mest oversete seværdighed er en lille britisk øperle, Isle of Wight, syd for det britiske fastland.

Her kan man opleve et mini-Storbritannien, og det er forholdsvis let at komme dertil fra det britiske fastland – både med cykler og bil – på en færgerne fra for eksempel Portsmouth.

På køreturen fra en af Londons lufthavne kommer man i øvrigt igennem et typisk Barnaby-område! På Isle of Wight kan man opleve den britiske natur med skove, åbne landskaber og ikke mindst de formidable hvide klipper over mod den franske kyst.

LÆS OGSÅ

Den britiske kultur med mange helt små cottages med en formidabel beliggenhed, hoteller og kroer med god solid mad fra det britiske landkøkken fornægter sig heller ikke.

Ja, man kan såmænd også hygge sig med et slag golf, hvor det gode spil godt kan blive spoleret en del af den betagende udsigt over den Engelske Kanal.

Torkil Jensen, Værløse

Lennons pub i Liverpool

I Rice Street i Liverpool finder man den ydmyge lille pub Ye Cracke. En ældre herre fortæller os, at John Lennon og hans gode ven Stuart Sutcliffe i sin tid kom på dette næsten ukendte sted. John Lennon, der lige havde mistet sin mor, druknede sine sorger i Ye Cracke.

Hans lille band gav numre her, men det var ikke altid lige stuerent, hører vi. Billederne på væggene fortæller resten. Indimellem kunne Lennon og vennerne også finde på at læse digte op i pub’en. Om det gik godt, er ikke til at vide.Finn Gunst, Brønshøj

Krukkesletten i Laos

Krukkesletten er en fantastisk, ja nærmest mystisk oplevelse. Mange hundrede store stenkrukker, op til 15 ton, ligger spredt over flere naturskønne områder i det nordøstlige Laos.

Krukkerne kan være mere end 2.000 år gamle, og ingen ved, om de har været brugt til begravelser, eller det mere ’luftige’ forslag, til opbevaring af risvin, eller noget helt andet.

Hver krukke er hugget ud af én stor stenblok, og det gør oplevelsen mere interessant, at da ikke findes store sten i nærheden, men langt borte i bjergene.

Følg dog en guidet anvisning – der er fortsat mange landminer i området. Nyd også de smukke landskaber med maleriske små landsbyer

Ruth Christoffersen, Nærum

Picasso i svenske Kristinehamn

Mit bud på den mest oversete seværdighed er en kæmpe Picasso-skulptur i Kristinehamn i Värmland i Sverige. For mange år siden, da jeg var barn, var jeg på tur til den store svenske sø Väneren, og vi tog ud for at se denne skulptur.

Jeg husker stadig, hvor surrealistisk det var at se denne kæmpe – og ret flotte – skulptur midt i den svenske ødemark.

Morten Andersen, Humlebæk

Havets kraft og storke i Portugal

Portugal er rig på mange seværdigheder og på dramatiske bjerge og romantiske strandlaguner ved Atlanterhavets kyst og Algarvekysten sydpå.

Men glem ikke Cabo Sadao i Alentejo-provinsen. Her tordner havet med voldsom kraft ind mod klipperne, som rummer et stort antal storkereder.

Og når man så i maj-juni måned oplever de næsten flyvefærdige unger baske prøvende med vingerne, fornemmer man naturens fornemme vingesus.

Forældrene pendler mellem reden og en nærliggende våd rismark fuld af frøer og anden storkeføde. En svævende smuk oplevelse.

Nancy Jensen, Brønshøj

Kloster og chokolade i Slovenien

Olimje er et kloster ved Podcetrtek i Slovenien. Det ligger meget naturskønt og har blandt andet en chokoladefabrik! Der ligger en campingplads i nærheden med et stort vandland.

Annette Olesen, Bagsværd

Guatemala efter natlig vandretur


I det nordlige Guatemala ligger mayaperiodens største by. Hengemt af 1.400 års bevoksning er Tikal nem at overse som seværdighed og står i skyggen af sine velrenoverede mexicanske søsterbyer.

Tikal opleves bedst efter en natlig vandretur, hvor man fra toppen af en pyramide kan opleve junglens opvågnen og solen, der afslører toppe af templer, der bryder taget af junglen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Christian R. Bomholt, København

En lille oase midt i København

Mellem Christiansborg og Det Kongelige Bibliotek ligger Bibliotekshaven, som er en oase midt i København.

Det er en lille, men meget smuk og velordnet have, hvor der ånder af fred og ro. Haven lægger i den grad op til fordybelse, og ofte kan man være heldig at have den helt for sig selv.

Lene Hein, Brønshøj

17. maj-fest i Norge

Hvert år 17. maj fejrer nordmændene deres nationaldag, og det er en meget festlig oplevelse.

Alle nordmænd møder op for at se årets optog gennem byen iført folkedragter. Der sælges store ballondyr, is og pølser og truthorn, og der råbes hurra for Norge, mens skoleklasser, spejdergrupper, hornmusik, veterankøretøjer og studenter går og kører i optog i hver en lille flække.

17. maj-fejringen i 2014 bliver ekstra festlig, da den samtidig markerer 200-året for Norges selvstændighed, og så falder den på en lørdag, så der er alle muligheder for at tage en smuttur forbi vor nabo i Nord.

Sara Springborg, Risskov

Historie i Berlins fortove

De mange brosten af bronze, der er lagt ned rundt omkring i Berlin, og som hver kun er 10 x 10 centimer, kan let overses i skyggen af de mange andre ting, man skal se i byen.

De rummer dog også historie og fortæller om skæbner, for hver sten markerer, at her blev en jøde – eller andre forfulgte i nazistyret – afhentet fra sin bolig og myrdet i en af kz-lejrene. Navn, fødsels- og dødsår bygger på grundig research af lokale efterkommere, beboere og skoler. De fortæller blandt andet om hele familier med børn, der omkom.

De små monumenter skyldes kunstneren Gunter Demnig, der påbegyndte sit projekt i 1992 og efterhånden har nedlagt flere tusinde også i andre byer. De første sten i Berlin-Mitte blev lagt i Rosenthaler Strasse 32, 39 og 42, et af de jødiske kvarterer. Fra en af ejendommene blev over 100 deporteret.

Bo Morell, Fredensborg

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Betontårne i Wien

Turisterne strømmer til Wien, som også har meget at byde på, ikke mindst musik og fantastiske bygningsværker fra den kejserlige storhedstid. Spredt i byen står fra Anden Verdenskrig seks høje betonflaktårne – på tysk hedder de Flaktürme – som et fantastisk og mærkværdigt minde fra en knap så ærværdig periode i landets historie.Tårnene fungerede både som antiluftskyts mod allierede fly og som beskyttelsesrum, og med betonvægge på op til 3,5 meters tykkelse har de været umulige at fjerne.

To tårne kan beses i den smukke barokhave Augarten, og to ligger i et tæt bebyggelseskvarter i Arenberg Park. En ligger i Stiftkasernen, og den sidste, som er den eneste, der er åben for offentligheden, er bygget om til akvarium med 10 etager og flot udsigt med restaurant på toppen.

Flemming Thomsen, Værløse

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden