Cafeen på torvet i bjergbyen Competa i Andalusien kan anbefales. Læserfoto: Anne Marie Johansen, Hvidovre

Cafeen på torvet i bjergbyen Competa i Andalusien kan anbefales. Læserfoto: Anne Marie Johansen, Hvidovre

Læsertip

Læserne: Her kommer du i mad-himlen på rejsen

Fra seafood i Barcelona, over fortrindelige madpandekager i Amsterdam og til nogle af Floridas bedste sandwich. Læs her, hvor du skal spise din frokst på rejsen.

Læsertip

Gourmet under solsejl i Schweiz

Lidt uden for Sion i Valais-regionen i Schweiz fører Bisse de Clavau-stien op til et vidunderligt smukt sted placeret midt i vinmarkerne. Her ligger Le Cube Varone, der hver lørdag og søndag i sommersæsonen byder på gourmetfrokost. Man spiser ude under et stort solsejl og har udsigt ned over de grønne vinmarker og Sion.

Cafe-restauranten består faktisk kun af et højt firkantet rustrødt jerntårn, hvor det lille køkken befinder sig. Menuen består af fire retter med tilhørende afstemte vine. Alle sanser skal tages i brug: se, berør, duft, hør og smag, er mottoet.

Det er gourmetmad serveret i for eksempel en sardindåse eller en syltekrukke, men indholdet er delikat og spændende – som små skåle kold ærtesuppe med en ske i toppen, den ene med lavendel, den anden med ingefær og den sidste med friske ærter til at komme ned i suppen efter behag. Her er en unik oplevelse i vente.

Frank Juel Pedersen, Hvidovre

Madpandekager i Amsterdam

Den mest overraskende og særprægede frokost fik vi på The Pancake Bakery på Prinsengracht 191 i Amsterdam. Hyggelige og rustikke omgivelser, udsøgt betjening og ikke mindst: en kæmpe pandekage med indbagt kød og grøntsagsfyld efter eget valg. Kan man blive mæt af en pandekage? Svaret er ubetinget ja. Og det var også en særdeles udsøgt smagsoplevelse. Det er helt sikkert et sted, vi besøger næste gang, vi kommer til Amsterdam.

Henning Hansen, Farum

En tidslomme i 20’ernes Florida

I den lille gamle kvægavlerby Alcadia i Florida, langt fra turistområderne omkring midtvejs mellem hurlumhejet i Orlando og det mere noble Naples, findes der tæt på den gamle opera en lille cafe, Mary Margarets Tea & Biscuits. Denne cafe, som har adressen 20 Polk St., Alcadia FL, er en tidslomme fra 1920'ernes Florida.

Når man træder ind ad den undseelige hoveddør, kommer man ind i et 20'er miljø, ja, kun det lille kasseapparat er af nyere dato, selv serveringspersonalet er fremdeles klædt i kjole og hvidt og høj hat. Her serveres nogle af Floridas bedste frokostsandwichs, der nydes sammen med den hjemmebryggede kaffe eller den lokale øl. Selv en almindelig mandag i sidste uge var der kø for at få den attraktive servering ved de små gamle borde, måske fordi den lokale mandagsklub holdt ’møde’?

Thorkil Jensen, Værløse

Økologi i Aarhus

I hjertet af Frederiksbjerg i Aarhus ligger Cafe Fika, i byens hyggeligste gade, Jægergårdsgade. Cafeen har guld-økomærke, som betyder, at 90-100 procent af al mad og drikke er økologisk. Og meget sundt og velsmagende. De frister med lækre sandwichs, salater, kager, lune retter, juice, smoothies, saft, kaffe og te. Alt er hjemmelavet og selvfølgelig lavet fra bunden. Den største ulempe er, at det tager lang tid at beslutte sig, da det hele er så lækkert. En glutenfri sandwich med pulled pork? Eller en stor tallerken med mindst 6 lækre salater og kikærtebøf? Måske lige en juice med rødbede, lime og ingefær? Stedet er for alle; om du ikke tåler gluten og mælk, ikke spiser kød eller har diabetes.

Pia Skadhede, Aarhus

Frokost bag Barcelonas domkirke

I oktober sidste år var vi på vores første tur til Barcelona og var beriget af et dejligt sommerligt vejr. Vi boede centralt og kunne vandre til det meste. Man bliver både sulten og træt i fødderne af at opleve alle de skønne steder til fods. Frokost må der til. Vi kom ofte forbi domkirken (Catedral de Barcelona), og lige bag den fandt vi det, der blev vores stamfrokoststed. Buenas Migas på Bajada De Santa Clara. Stedet er ikke stort, men hyggeligt. Vi forelskede os aldeles i foccacciastykker med forskelligt fyld. Det kunne være tun, camembert, bacon, forskellige grøntsager. Mens vi indtog maden, kunne vi kigge på bagsiden af domkirken og det myldrende folkeliv, der kom forbi. Åbne døre gjorde, at man var en del af gadens liv, men ikke sad helt ude blandt fodgængerne.

Mary Kristensen, Køge

Buffet ved Hopballe Mølle

Restauranten i Hopballe Mølle ved Jelling tilbyder en delikat frokostbuffet med blandt andet hjemmebagt brød, helkogt laks, kyllingekød af egen avl og diverse oste. Man kan indtage sin frokost ved borde lige ned til Møllesøen, og der er i det hele taget et meget smukt natursceneri omkring Hopballe Mølle, hvor der er tilknyttet en livsstilsbutik, også med mulighed for at købe kyllingekød i varierede udskæringer.

Karen Madsen Petersen, Grindsted

Naturcafe i Allerød

En af de hyggeligste frokostcafeer findes faktisk ret tæt på København: Ninas Naturcafe i landsbyen Kirkelte tæt på Allerød. Der er fantastisk hyggelig stemning, fra cafeens orangeri kan man kigge hen over marker med græssende lam og får. Deres frokost er simpelthen fantastisk lækker. Der kan købes delikatesser i deres lille gårdbutik. Til sidst kan man anbefale deres fantastisk lækre kager, der kan afslutte en frokost på en perfekt måde. Den kan klart anbefales, også hvis man er på en cykeltur i området.

Ole Schrøder, Brønshøj

Tapas, mens tiden står stille

Den hyggeligste frokostcafe,jeg kender, liggerpå torvet i den lille hvidebjergby Competa i Andalusien, Spanien. Byen ligger så højt oppe, at der er relativt få turister, men i stedet flere fastboende udlændinge. Efter dagens indkøb får man her rigtig gode tapasretter, for eksempel gratinerede muslinger og et godt glas hvidvin til. Og om vinteren skinner solen på bordene netop ved frokosttid. Man sidder med udsigt til kirken og bjergene, og tiden står stille.

Anne Marie Johansen, Hvidovre

Frokost med udsigt til Øresund

Ikke nok med, at de serverer de lækreste frokostretter på Den Gule Cottage, man har også den mest vidunderlige udsigt over Øresund. Prøv den rimmede laks, pølser fra det danske land eller sæsonens oste. Og nyd delikatesserne sammen med hjemmebagt brød og et koldt glas hvidvin. Man kan også bestille en lækker madkurv og tage den med til stranden eller i Dyrehaven. Faktisk er det arkitekten Gottlieb Bindesbøll, der også har skabt Thorvaldsens Museum, som i 1844 tegnede det lille bindingsværksdukkehus på Staunings Plæne ved Bellevue.

Den Gule Cottage var portnerbolig til den store kurbadeanstalt, som blev anlagt af en islandsk kirurg, og indeholdt både koncertsal, kurhus, fire restauranter og en række små huse, som kaldtes cottager. Efter at kystbanen i 1890’erne skar det store anlæg over, blev alle bygninger på nær Den Gule Cottage og Den Røde Cottage revet ned. I dag er begge bygninger restauranter.

Kirsten Hansen, Hillerød

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pastelfarvet perle i Melbourne

I Melbourne i Australien gemmer sig en pastelfarvet perle af et frokoststed, som tager en med ind i et charmerende excentrisk univers a la britisk upper class i starten af 1900-tallet. Velkommen til Madame Brussels. Stedet ligger hengemt på en tagterrasse midt i byen, men er ikke lige til at finde, for ingen store skilte viser vej fra fortovet. Når man frem, venter belønningen i form af en solbeskinnet terrasse, kander med læskende punch, lyserøde cupcakes og sidst, men ikke mindst: unge (mandlige) tjenere i hvide polotrøjer og korte shorts. Og bliver den australske sol for meget, kan man få udleveret en pastelfarvet papirparaply.

Lykke Fogtmann, København

>

Bindingsværk i Birkerød

Vil du have en herlig, særlig frokostoplevelse, skal du tage til Jægerhytten i Birkerød, som ligger i naturskønne omgivelser i Eskemoseskoven med udsigt til Sjælsø. Det var her, dronning Caroline Mathilde havde hemmelige stævnemøder med Johan Struensee i midten af 1700-tallet. Udenpå har stedet bevaret sit gamle udseende med bindingsværk og stråtag, men indvendig er det moderniseret. Stedet serverer danske frokostklassikere, som laves af de bedste råvarer fra de nærliggende gårde og selvfølgelig fra bunden.

Lene Hein, Brønshøj

Fransk og skotsk i Alperne

Le Frog er skotsk pub og fransk restaurant samlet i ét, i Villeneuve i De Franske Alper med udsigt over bjergene. I restauranten er der udstillinger med internationale malere, bl.a. udstillede fynske Annette Frydenlund sidste vinter. Le Frog er en familievirksomhed, hvor skotske Dee har ansvaret for bar og restaurant, og franske Xavier ofte står i køkkenet og ellers hygger om gæsterne, hvilket giver en varm og afslappet atmosfære. En ret, man kan blive afhængig af, er Cuisses de Grenouille, facon provencale (frølår i hvidløg).

Mona West, Hvidovre

Madhimlens Madhus ligger i Odder

Lidt uden for Odder ligger Fru Møllers Mølleri, der består af en gårdbutik, cafe og kafferisteri. I butikken sælges Fru Møllers eget mel, brød, kager og diverse delikatesser fra egne grise og lam. I kafferisteriet ristes bønner fra Zambia. I cafeen, der passende hedder Madhimlens Madhus, serveres skøn frokost, der overvejende tilberedes af de råvarer, som produceres på gården og sælges i butikken. Øllet er fremstillet af gårdens eget korn. Cafeen er indrettet i hyggelige lokaler i en af længerne på gården. Der er kun åbent torsdag-lørdag.

Bente Larsen, Odder

Seafood en masse i Barcelona

El Rey de la Gamba nær Barcelonas havnepromenade – Passeig Joan de Bourbó 46 – ligner umiddelbart en turistfælde af værste grad. Da sulten var til at tage og føle på og lysten til fisk enorm, trodsede vi dog alle faresignalerne. Først skulle en omgang gæt og grimasser dog til, før der kom mad på tallerkenen. Vi pegede og nikkede ivrigt på en seafood-platte til to. Tjeneren rystede opgivende på hovedet. Efter længere tids gestikuleren lykkedes det os at bestille en flaske kølig hvidvin, usikre på, hvorvidt den skulle suppleres af mad. Det blev dog tydeligt, hvorfor han havde været så hovedrystende. Ind kom kulmule, havtaske, rejer, muslinger, blæksprutte og to halve hummere, der nærmest væltede ud over fadet. Gracias!

Nina Jensen, København

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Belgisk charcuterie i København

Jeg ved ikke, om mit lille frokoststed kommer ind under begrebet ’frokostcafé’, men under alle omstændigheder er det særdeles anbefalelsesværdigt! Desuden har det den fordel, at man ikke behøver drage til det store udland – Belgien f.eks. – for at nyde landets fremragende charcuterievarer og lige så fremragende øl. Et charmerende sted med ganske få borde – bordbestilling anbefales – og en sympatisk og vidende vært. Thirion hedder stedet, ligesom værten, og ligger i Prinsessegade 50 i kælderen, i København.

Palle Müller, Vanløse


Afbræk fra ødegården

Er du træt af ødegårdsidyl og trænger til natur/kultur og ’närproduceret mat’, så besøg cafeen ved Linnés Råshult ved Älmhult, hvor du kan sidde under æbletræer, og børnene kan løbe omkring. Der er både frokostbuffet og et pænt udbud af kager. Alt er hjemmelavet. Du kan også gå på opdagelse i kålgården, og i naturreservatet. Åben maj-august.

Kristine Hansen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce