Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Læserfoto: Bente Thrane
Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne tipper: Her er de mest fascinerende posthuse verden rundt

Politikens læsere kan godt være nørdede. Her er deres yndlingsposthuse.

Læsertip
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor som en banegård

Udefra ser Prags posthus ud som alle andre gamle bygninger i Prag, men træder man indenfor, ligner det nærmest en stor flot gammel banegård med mange mennesker. Ved juletid er posthuset også julepyntet.

Bente Thrane

Feriebolig over postkontoret

Postkontoret i den lille by Owls Head i staten Maine var oprindeligt en lade. I 1931 blev det ombygget til postkontor og har fungeret som sådan siden. Postkontorets overetage er indrettet som en ferielejlighed med panorama udsigt fra det lille tårn på toppen af bygningen.

Niels Erik Andersson, Odense

Ø-posten skal ud

Med langt til alting er man på Ertholmene meget afhængige af posthuset beliggende bag bastionen i et lille lokale i den smukke gule længe i Gaden. Postbåden ’Peter’ – stadig med rigtigt postflag – leverer, med den eneste daglige ankomst, alle aviser, breve og pakker 5 dage om ugen – hvis vejret tillader. ’Postmester’ Anne Eva varetager i den reglementerede beklædning alle funktioner inkl. udbringning, tømning af postkasser og ekspedition. For ægte filatelister er kort og breve afsendt fra øen stadig eftertragtede for det smukke Christiansø-stempel.

Susanne Nielsen

Art deco-stil i Miami

Miami Beach Post Office fra 1937 er bygget i art deco-stil som mange andre bygninger byen, men i en simplere form, kaldet art moderne. Den runde hovedbygning med to sidefløje er tegnet af arkitekten Howard L. Cheney. Inde i bygningen findes et springvand, og på væggene findes vægmalerier der viser Ponce de Leons erobring af Florida i 1513. Malerierne er udført af Charles Hardman, der var kendt for at dekorere posthuse.

Jan Kronsell, Brøndby

LÆS OGSÅ

Breve til påskeharen

I Hanga Roa på Påskeøen (Rapa Nui) er der et lille posthus. Her kan man købe frimærker, og man kan stemple sit pas med aftryk af maorier (stenstatuerne) – mod en frivillig erkendtlighed. Der er en opslagstavle med breve til Påskeharen – ja, hvor skulle børn ellers sende deres breve til Påskeharen?

Anette Engholm, Nærum

Trængsel hos paven

Det er med en særlig fornemmelse, man sender postkort hjem til Danmark fra Vatikanstatens posthus i Rom. Posthuset, der er fra 1929, har egne frimærker, og der er stor trængsel omkring skrivebord og skrivepulte. Vatikanets postkasser er gule og breve med Vatikanstatens frimærker kan kun sendes fra disse kasser. Vatikan-postvæsenet har ord for at være et af de mest effektive i hele verden.

Anna Marie Færch, Aalborg

Post i muldyrs-tempo

På de stejle og stenede zigzag-stier ned i Grand Canyon har muldyrene ’forkørselsret’. Ca. 800 meter nede i kløften nær byen Williams ligger Supai, som er en isoleret indianerlandsby (Havasupai indianerreservat). Den lille by kan kun nås til fods eller lejlighedsvis helikopter. I landsbyen, der tæller nogle huse, en skole, et cafeteria og en helikopterlandingsplads, ligger et beskedent posthus med varierende åbningstider. Herfra transporteres posten per tradition med pakhest, ’The Mule Train Mail’. Sender man sine postkort eller breve herfra, forsynes de med et flot stempel med muldyr på.

Lisbeth Vognsen, Middelfart

Post i yeoman gården

Vi så dette gamle posthus med skifertegltag i Tintagel, Cornwall, England. Det er oprindelig en yeoman gård fra det 14. århundrede. I viktoriansk tid fungerede det som posthus Stedet ejes nu af National Trust.

Hanne Tøgersen, Højby

LÆS OGSÅ

Hovedkvarter for irsk selvstændighedskamp

Generel Post Office på O’Connell Street i Dublin var hovedkvarter for oprøret i påsken 1916 for en selvstændig stat. Er man i Dublin, og har set filmen om Michael Collins, så skal man derind.

Mona Petersen, Frederiksberg

Forbudt at spytte på posten

På en jordomrejse for år tilbage var det en vederkvægelse at hente sin post på et postkontor i Shanghai. Det var før emails og den slags, så i forhold til familie og venner skulle vi angive, hvor vi var og hvornår. Hertil kunne familie og venner sende hilsener og pakker (!) via det såkaldte 'poste-restante-system'. Spændte var vi i Kina, men jeg skal da love for, at deres system fungerede. Alene skiltet uden for postkontoret signalerede tjek påtingene: Man måtte ikke spytte udenfor postkontoret – til gengæld var der 'pispotter' inde på posthuset, hvor man kunne slippe af med dette indvortes.

Finn Gunst, Brønshøj

Britisk stil i Sri Lanka

Nuwara Eliya er den højest beliggende by i Sri Lanka, i ca 1.900 meters højde, den er center for øens omfattende teproduktion og omgivet af frodige teplantager. Beliggenheden medfører et klima, der gjorde byen tiltrækkende for de engelske koloniherrer, og det har i den grad præget byggestilen, også på posthuset, så området i dag også kaldes ’ little England’.

Kirsten Bjerregaard

Hilsen fra helvede i paradis

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Posthuset i landsbyen Hell på Caymanøerne syner umiddelbart ikke af så meget. Men det giver de besøgende den sjove mulighed at sende en hilsen fra helvede, og det er i sig selv en oplevelse, når man i øvrigt befinder sig på en paradisø som Grand Cayman.

Lars Hansen, Dyssegård

LÆS OGSÅ

Historisk i Toronto

Torontos første postkontor i Adelaide St. åbnede i 1833 og er stadig i brug. Man kan blive medlem af dette historiske museum. Absolut et besøg værd, når man er i Toronto og i området med St. Lawrence market.

Bente Rønde Holm

Frit valg blandt to postkort

I bygden Kulusuk bor ca. 300 mennesker. Posthuset ligger ved siden af byens butik, som nok er det naturlige mødested for byens indbyggere. Posthuset råder over ganske enkle lokaler – men vi kunne da være nogle stykker foran skranken. En meget venlig dame hjalp os med postkort og porto – vi kunne vælge mellem to postkort. Og mest imponerende: postkortene ankom til adressater i Danmark lige så hurtigt, som hvis de var afsendt fra Kongens Lyngby.

Martin Smedebøl, Kongens Lyngby

Postkortene nåede aldrig frem

Centralt beliggende postkontor med søværts adgang i Nga Phe Chaung på Inle søen i det centrale Myanmar. Vor bunke af postkort, indleveret på landværts postkontor, nåede aldrig frem.

Poul Raaby Pedersen

Masser af posthuse i Japan

Dette lillebitte posthus fandt vi en aften i Gion-området i Kyoto i Japan. I Japan er der i modsætning til Danmark masser af posthuse.

Birgitte Halland, Virum

LÆS OGSÅ

Lillebitte i sumpen

På en bilrundtur i Everglades i Florida dukkede dette lille postkontor op på Alligator Road ’out of nowhere’, hvor de nærmeste omgivelser var sumpen med de meget eksotiske dyr.

Thorkil Jensen, Værløse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Telefonboksene er et hit

I Ho Chi Minh City’s fine gamle posthus er den store attraktion de gammeldags telefonbokse med aircondition – en dejlig ting, når man kommer udefra, hvor der er varmt og fugtigt. Der var rift om boksene.

Annette Olesen, Bagsværd

Frimærkerne er et hit

Posthuset i Bhutans lille hyggelige hovedstad Thimpu er interessant at besøge. Her kan man selvfølgelig sende postkort hjem – med frimærker, hvor man kan få sit eget foto på (laves hurtigt på stedet) – og man kan købe frimærker som souvenir. Bhutan har utrolig mange smukke frimærker med farvestrålende motiver.

Annette Olesen,

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden