Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan pakker du rygsækken rigtigt

Rygsækken er din faste følgesvend på rejsen, så det er vigtigt, at den passer dig. Men hvad skal du kigge efter, når du køber din rygsæk? Og hvordan pakker du den?

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den første og største fejl, man kan begå, er at købe en rygsæk efter dens rummål. At købe den ud fra princippet om, at man skal være hjemmefra i mange måneder, så rygsækken skal være stor.

Resultatet er, at man slæber rundt på en tung rygsæk, der ikke passer til ryggen. Alle rygsække har nemlig den menneskelige skavank, at de bliver fyldt til randen. Også selvom man lover sig selv, at der skal være plads til indkøbene og gaverne.

Når du køber rygsæk, skal du være opmærksom på, at der i dag bliver lavet rygsække for kvinder og for mænd. De er lavet, så de passer til de to køns typiske anatomi.

Køb aldrig en rygsæk, du ikke har prøvet med vægt på. Det er den eneste måde, hvorpå du kan konstatere, om den sidder rigtigt, uanset hvor gode justeringsmuligheder producenten måtte have indbygget.

Tjek stropper og hoftebælte

Før du tager rygsækken på, skal du løsne alle stropperne i skuldrene og i hoftebæltet. Derefter tager du sækken på ryggen og placerer først hoftebæltet på toppen af hoftebenet og strammer bæltet godt til.

Derpå strammer du skulderstropperne, og har sækken også ekstra balancestroppe oven over skulderstropperne, strammer du dem.

Har den stabilisatorer på hoftebæltet, justerer du også dem, til det føles behageligt, og sækken hviler på hofterne.

Bed om at få lov til at kigge i et spejl. Vend siden til og tjek, at skulderstropperne lægger sig rundt over skuldrene og går nedad til det sted, hvor de er fæstet til rygsækken. De må ikke ligge vandret, for så kommer du til at trække sækken i stedet for at bære den.

Er der et træk, skal sækken justeres nedad i ryggen. Kan sækken ikke justeres yderligere, er den for stor. Vær opmærksom på den detalje, for det er her de fleste begår den dumhed, der gør forskellen mellem en behagelig og en ulidelig tur med sækken på ryggen.

Sådan pakker du rygsækken bedst

Når du pakker rygsækken, er reglen, at de tungeste ting skal ligge tæt ved ryggen så højt oppe ved skulderbladene som muligt, og det mindst vigtige skal i bunden.

Hvis rygsækken også kan åbnes med lynlåse på fronten eller i siderne, gælder kun regel nummer et.

Husk de to regler og glem alle de underlige regler, du kan finde i rejsebøger, hvor man kan se diagrammer af gennemskårne sække fyldt med ting, som man alligevel aldrig kunne finde på at fylde i dem.

I dag kan man købe rygsække, der kan åbnes i toppen på traditionel vis og lynes op foran som en kuffert. Til en tur jorden rundt er den type nok at foretrække, fordi de er lettere at pakke, og man kan lettere finde sine ting. Men det er vigtigt, at lynlåsene er solide og dobbelte, så man kan sætte en hængelås på.

Der findes mange pilfingre, når sækken ligger på toppen af en bus eller på et lad.

Organisering

Organiser dit tøj i netposer eller gennemsigtige plastposer, så du kan se, hvad poserne indeholder. Det gør det lettere at pakke og holde orden i sækken.

Du kan også pakke i forskellige plastposer, som knitrer eller føles forskellige. På den måde kan du med hånden og fingrene finde frem til den rigtige pose i sækkens dyb.

Fodtøj skal pakkes i solide nylonposer. Bukser, skorter og T-shirts skal lægges sammen på langs og rulles sammen i pølser, så de ikke bliver krøllet.

Man kan købe firkantede nylon-kuber til sammenrullet tøj (de kan også bruges som hovedpude) og konvolutformede halvhårde pakkefoldere til skjorter, bukser og andet tøj, der gerne må se lidt pæne ud.

Jo bedre du organiserer dine ting, jo mere får du plads til i sækken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pak i god tid

Lad være med at pakke rygsækken to timer før, du skal rejse. Gør det et par dage før, så du får en god fornemmelse af, hvor meget tingene fylder, og hvordan de kan ligge i forhold til hinanden.

På den måde får du også god tid til at træffe de svære beslutninger om, hvad man skal tage med, og hvad man synes, kunne være behageligt at have med.

De fleste gange ryger det behagelige ud til fordel for det nødvendige, men processen er psykologisk vigtig inden en længere rejse.

Køb en transportpose

Invester i en transportpose til hele rygsækken eller brug en solid kartoffelsæk. I den ligger rygsækken godt på flyrejsen og på taget af en bil.

Der findes ikke noget mere irriterende end et knækket plasticspænde, der skal holde skulderstroppen på plads. Der kan ryge en hel dag på den konto, hvis man skal finde en, der kan reparere sækken.

Folk, der pakker bagage i fly, er på ingen måde skolet til at behandle rygsække blidt – tværtimod.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden