0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
mdid
Foto: mdid
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her kører verdens hurtigste tog

Nye højhastighedstog vinder frem overalt - fra Tyskland og Tyrkiet til Kina og Japan. Se, hvor du kan opleve verden flyve forbi med en topfart på over 300 km/t.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Benzinpriserne stiger, og motorvejene propper til. Passagerflyene er overfyldte og pumper CO2 ud i atmosfæren. Hvad er alternativet så? Svaret er tog. Højhastighedstog.

Godt nok er højhastighedstog hundedyre at bygge og anlægge. Eksempelvis koster et japansk Shinkansen-togsæt omkring 200 millioner danske kroner, men de sætter bilismen til vægs, når det kommer til hastighed og er langt mere komfortable.

Allerede nu har både Frankrig, Japan, Kina, Spanien og Tyskland etableret sig selv som foregangslande, når det kommer til højhastighedstog. Men rundt omkring i verden er mange flere på vej med planer om tog, der får IC3 til at ligne noget man burde parkere i en remise på Gribskov Banen.

LÆS OGSÅ Togferie er blevet hot igen I øjeblikket arbejdes der på at etablere højhastighedstog mellem Singapore og Kuala Lumpur i Malaysia. En strækning, der tager næsten fem timer i bil, men som vil kunne klares med tog på halvanden time. Også i Argentina, USA, Rusland, Israel, Iran, Marokko og Sydafrika har man planer om at få sat gang i de hurtige toge.

Allerede nu kan du dog komme fra A til B med tog i topfart. Hvis du klikker dig videre kan du se videoerne med verdens hurtigste toge netop nu, og dem, der er på tegnebrættet.

EUROTEM

Hvor: Tyrkiet Topfart (cirka): 250 km/t Tyrkerne er godt i gang med en pæn udvidelse af deres jernbanenet med højhastighedstog. Ankara-Eskisehir-linjen på 245 km er færdig, og den vitale forbindele mellem Istanbul og Ankara er på vej. Målet er at få tog, der kan køre helt op til 350 km/t, og det sker i et samarbejde mellem Tyrkiet og Sydkorea.

Treno Alta Velocitagrave; Spa

Hvor: Italien
Topfart (cirka): 300 km/t
Italienerne indledte deres flirt med højhastighedstog i 1978 med det såkaldte Direttissima, der futtede frem og tilbage mellem Rom og Firenze med sølle 250 km/t. I dag er det Treno Alta Velocità Spa, der sætter tempoet på ruten mellem Rom og Napoli, hvor speedometeret kan svinge sig op på 300 km/t. Det samme gælder for ruten Torino-Milano, og man arbejder også på lignende togture ind i nabolandene Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien.

Fodbold og kunst - Se vores guide til Firenzes seværdigheder

Train à Grande Vitesse

Hvor: Frankrig
Topfart (cirka): 320 km/t
Normalt sender det franske togsystem TGV (Train à Grande Vitesse) sine kunder rundt med jordnære 320 km/t, men franskmændene skulle alligevel blære sig i april 2007, da de smækkede speederen i bund og sendte TGV-ekspressen ud på ruten mellem Paris og Strasbourg med 574 km/t. Og det vel at mærke med et konventionelt tog med hjul og ikke noget med elektromagnetisme som japanerne ellers hygger sig med.

Vine og en berømt katedral - Se vores guide til Alsaces seværdigheder

Alta Velocidad Española

Hvor: Spanien
Topfart (cirka): 300 km/t
Ikke nok med at spanierne spiller verdens bedste fodbold i øjeblikket, de har også et af verdens mest effektive højhastighedstog. Alta Velocidad Española forbinder de fleste af landets største byer med uhyggelig fart. I fremtiden skal man også kunne hamre fra Barcelona igennem Pyrenæerne og til den franske grænse med højhastighedstog.

Mad i topklasse - Se vores guide til Barcelonas restauranter

Shanghai Maglev Train

Hvor: Kina Topfart (cirka): 430 km/t Hvis du en dag er så heldig at skulle til Shanghai, så har du muligheden for at køre med et af verdens hurtigste tog. For på ruten mellem den lokale lufthavn og centrum af Shanghai kører det elektromagnetiske Shanghai Maglev Train, der når helt op på 430 km/t. I øvrigt er det store land igang med at opbygge verdens største system af højhastighedstog.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden