0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Top 10: Verdens vildeste trærutsjebaner

I morgen ruller Bakkens gamle trærutsjebane ud til endnu en sæson. Derfor har Turengårtil.dk fået en rutsjebaneekspert til at udpege de største adrenalinkick.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PR/Heide Park
Foto: PR/Heide Park

Colossos er den største trærutsjebane i Europa og den anden største i verden. Vil man prøve kræfter med den, skal man til Heide Park i Tyskland.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vognen kører op og op og op. Mens man fjerner sig mere og mere fra jorden, bliver håndfalderne mere og mere svedige og knoerne hvide. Tankerne kredser om én ting: kan det her pindebrænde virkelig holde til den her rutsjebane?

Mere når man ikke at tænke, før det går nedad. Turen er begyndt.

En rutsjebanetur minder lidt som en god skrækfilm. Man overmandes af hæsblæsende tempo, overraskelser, chok og ikke mindst adrenalin. Og en trærutsjebane tilføjer en ekstra dimension af angst, fordi den fremstår mere vakkelvorn, skramlet og skrøbelig end en rutsjebane lavet af stål.

En af dem, som er mere end almindeligt vild med rutsjebaner, er Jeppe Nygaard. Han er rutsjebane-entusiast og repræsentant for den danske afdeling af European Coaster Club, ECC, som er den største og en af de mest seriøse for rutsjebane entusiaster i Europa.

Han rejser hvert år rundt i verden og prøver rutsjebaner - 837 af slagsen har han kørt i indtil nu. Ofte arrangerer ECC, at medlemmer kan prøve en rutsjebane udenfor åbningstid.

»Så kører vi amok, og det kan godt blive til 20-25 ture på en time«.

Det startede med, at Jeppe Nygaard for år tilbage så et program på Discovery om at bygge rutsjebaner, og siden da har han været solgt.

»Man er spændt og glæder sig. Adrenalinen bygger op, mens man kører op af bakken, og når turen går ned, føler man, at man skal holde fast for sit kære liv. Når bremsen rammer, er det som om, at man har overlevet, og så udløses kemi i kroppen - endorfin-rusen«, forklarer Jeppe Nygaard om det kick, han får.

LÆS OGSÅ

»Jeg elsker dem for hver sin ting og foretrækker begge dele«.

I anledning af Bakkens åbning, hvor den gamle trærutsjebane atter ruller ud af sit vinterhi, har vi fået Jeppe Nygaard til at komme med sine 10 favorit-trærutsjebaner fra hele verden, som han - selvfølgelig - selv har testet.


1. The Voyage, Holiday World, Indiana, USA

Om rutsjebanen: Åbnede i 2006. Turen er 2,45 minutter lang og topfarten 108 kilometer i timen.
Kommentar: »Jeg synes, det er den vildeste trærutsjebane i verden. Det er den bane, der giver den største fornemmelse af at være ude af kontrol. Der er to steder på den kæmpe bane, hvor man føler, man kan få vejret. Den kører så stærkt, at man ligger skrå, når den drejer, og man kører simpelthen på væggen. Et af de vildeste steder på turen er tre bakker i træk - en såkaldt triple down. Man ryger et hak ned, så et til og et til igen. Og de er skjult i en tunnel, så man ikke kan se, at de kommer. Man føler, det hele forsvinder under en«.

2. El Toro, Six Flags Great Adventure, New Jersey, USA

Om rutsjebanen: Åbnede i 2006. Største fald er på 76 grader, og maksimal fart er 113 kilometer i timen.
Kommentar: »Også denne trærutsjebane er kæmpe stor og verdens hurtigste - farten er enormt stor hele vejen rundt. D