Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forladt. En amerikansk tank på War Remnants Museum i Ho Chi Minh City i Vietnam.
Foto: Mathias Jean Johansen

Forladt. En amerikansk tank på War Remnants Museum i Ho Chi Minh City i Vietnam.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læserne: Her er verdens bedste krigsmuseer

Krigens gru og rædsel kan opleves fra Berlin over London til Vietnam.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slaget om Berlin

Museet ved Seelowhøjene mellem den polske grænse og Berlin ligger, hvor det største slag på tysk jord i Anden Verdenskrig fandt sted inden slaget om selve Berlin. Her er vi ikke bare på museum, men også på selve slagmarken. Området rummer bl.a. et interessant museum om begivenhederne, russiske krigergrave, en kolossal bronzestatue af en sovjetisk soldat, og i nærheden ligger Shukows bunker, som dog ikke er tilgængelig.

Bo Morell, Fredensborg

Minde om grusom hævn

Landsbyen Oradour-sur-Glane i Frankrig blev i juni 1944 totalt nedbrændt som en hævnaktion fra tyske tropper. 642 mænd, kvinder og børn blev dræbt uden grund. Landsbyen står i dag, som den blev forladt af de tyske tropper efter massakren. Der er bygget et museum ved indgangen til området, der fortæller om nazismens grusomheder.

Lars Jensen, Langaa

Dyster stemning fra starten

Museet for Den Store Fædrelandskrig 1941-45 i Kijev forlader man ikke uden at være berørt af krigens rædsler, hvor Rusland jo i høj grad deltog. Allerede i alleen hen til museet anlægges den dystre stemning med Den Røde Armes vemodige sange i højttalerne. Indenfor er der fyldt med autentiske relikvier fra krigen med fokus på Østfronten og Ukraine. Størst indtryk gør de sønderskudte soldaterhjelme fra Stalingrad og billederne fra en af krigens største massakrer: nedskydningen af 30.000 jøder på en weekend ved Babi Jar-kløften i Kijev.

Flemming Thomsen, Værløse


Resterne fra Vietnamkrigen

War Remnants Museum i Ho Chi Minh By i Vietnam viser primært den amerikanske fase af Vietnamkrigen og er ufattelig rørende. Der er mulighed for, at man kan se både fly, krigsmaskiner, torturværktøjer m.m.

Mathias Jean Johansen


Rios forsvar fra kolonitiden

Museu Histórico do Exército e Forte de Copacabana i Rio de Janeiro ligger i en bunker, som var et af de forsvarsværker, man rådede over. Der står stadig gamle kanoner, og bygningen er mere eller mindre intakt. Krigshistorien går helt tilbage fra den portugisiske kolonitid.

Johannes Brandt Gonzáles

Tæt på krigens teknik

Det bedste krigsmuseum, jeg har besøgt, er Wehrtechnische Studiensammlung, Koblenz i Tyskland. Man kan komme helt tæt på de udstillede ting, og museet viser den tekniske udvikling over en lang årrække i hæren, flyvevåbnet og søværnet.

Carsten Jensen, Virum


Et liv under fransk jord


Det franske befæstningsværk, Maginotlinjen, ligger tæt på grænsen mellem Frankrig og Tyskland. Denne enorme forsvarslinje blev bygget i 1930’erne af franskmændene som et værn mod tyskerne. Den havde en besætning på op til 1.000 mand, der måtte leve en kummerlig tilværelse tre etager nede i jorden. Med en elevator stiger man ned til museets forhenværende mandskabsrum, hospital, kirke, kanonstyring, madlager, kommandocentral og meget mere.

Finn Gunst, Brønshøj

Tvangsarbejde i Hamburg


I museet i den tidligere kz-lejr i Neuengamme øst for Hamburg får man en god beskrivelse af de forhold, som de mange tvangsarbejdere af mange europæiske nationaliteter levede under, mens de især arbejdede i teglværker og med udbygning af flodbredden ved Hamburg. Lejren blev også brugt til medicinske eksperimenter på jødiske børn og sigøjnerbørn.

Bente Dalby, Ringkøbing

I krig og fred på dansk jord

I udkanten af Slagelse ligger Gardehusarregimentets Historiske Samling. Her findes våben, uniformer udrustning, malerier, gamle film m.m. fra tre regimenter, nemlig Sjællandske Livregiment fra 1614, Gardehusarregimentet fra 1762 og Danske Livregiment fra 1763. Museet ligger inde på selve Gardehusarkasernen, og man er ved besøg omgivet af rigtige gardehusarer.

Erik B. Johansen, Frederiksberg

Hovedkvarter i undergrunden

I Kaliningrad findes en fæstning 15 meter under jorden. Den blev bygget i februar 1945 som hovedkvarter for den tyske kommando, da Den Røde Hær nærmede sig. 17 rum var hovedkvarter, 4 rum var fængsler. Det var i rum nr. 13, at den tyske general Otto von Lasch om aftenen 9. april 1945 underskrev tyskernes kapitulation af Königsberg til Den Røde Hær.

Ruth Christoffersen, Nærum

Vietcong under jorden

Under Vietnamkrigen gravede Vietcong lange tunneler, som husede hele byer med alt, hvad en befolkning havde brug for – hospital, skole. Tunnelerne kunne være i flere etager, hvor de nederste gik ned til 10 meter under jorden. 70 kilometer uden for Ho Chi Minh By kan du besøge Cu Chi Tunnels, og nogle af dem kan man kravle ned i i dag.

Claus Munkholm, Pia Jacobsen, Herfølge


Lille hest og store våben

Man skal være forberedt på at bruge mere end én dag, hvis man først vover sig ind på Musée de l’Armée i Paris med rollespilsinteresserede sønner. Begynd udforskningen med at lede efter Napoleons udstoppede hest, der er brændemærket med et stort ’N’ på bagpartiet. Pudsigt nok er hesten meget lille. Hvorfor mon? Til gengæld findes der enorme våben. Bl.a. et fire meter langt gevær, som vi måtte opgive at tage billede af, men filmede i stedet. Se og lyt til Napoleons taktik på en stor skærm, og slut af med at se Napoleons sarkofag i Invalidekirken. Som en anden matrjosjkadukke ligger Napoleon inderst i en kiste af eg, der ligger inden i en kiste af bly, endnu en af bly, herefter mahogni, så tin og til slut er han kommet ned i den store sarkofag af finsk granit. Man skal bruge mange dage, hvis man skal nå alle udstillingerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lotte Prætorius, Aalborg

Kold krig på fynsk

Koldkrigsmuseet på Sydlangeland viser udviklingen under den kolde krig – set fra en dansk vinkel, forsvarsmæssigt og politisk. For børn, unge og legesyge voksne er der rigtige fly, kanoner, kommandobunkers, skibe og en ubåd. Det hele må røres. I september 2011 fik museet et rigtigt stykke Berlinmur foræret af byen Berlin. Stykket har tidligere stået på Potsdamer Platz. Museet er åbent fra 24. marts til 31. oktober 2013.

Jens Nagel, Svendborg

Opfindsomhed ved Muren

Går turen til Berlin, er et besøg på Museum Haus am Checkpoint Charlie også kaldet Murmuseet et must. Det ligger ved det gamle overgangssted mellem Vest- og Østberlin, der netop hed Checkpoint Charlie, og adressen er Friedrichstrasse 43-45. Her er en omfattende samling af billeder, fotos, avisudklip og film, der fortæller om Muren. Man bliver målløs over den store opfindsomhed, der har fundet sted, for at flygte fra Øst- til Vestberlin.

Biler osv., der er blevet brugt til flugtforsøg, kan i dag ses på museet. F.eks. den lille BMW Isetta, der slap igennem østtyskernes kontroludstyr med spejle, der viste undersiden af bilerne. Varmesystemet og batteriet var blevet pillet ud, og ni gange lykkedes det at transportere flygtninge i dette hulrum. Man kan også se en selvbygget gondol med 10 stofbaner og instrumentering, der reddede to familier. Tæt ved grænsen fik de skarpt søgelys på sig og gik op i 2.600 meters højde og landede syv kilometer syd for grænsen.

Anna Marie Færch, Aalborg

Til minde om 102.000 faldne

Australian War Memorial i Canberra ligger i en smuk og fantastisk bygning, som indeholder landets krigshistorie. Der er opsat bronzeplader med alle soldaters navne, som er faldet i de krige, som Australien har deltaget i. Det er over 102.000 personer. Der er forskellige afdelinger, og alt er sat så fantastisk op. Der er store opstillinger med krigsscener. Særligt er slaget ved Gallipoli (Tyrkiet) i 1915, hvor 60.000 soldater døde og 150.000 blev såret.

Else og Kjeld Nielsen, Frederiksvæk

Slagene på Østfronten

Det bedste krigsmuseum, jeg har set, ligger i Moskva og er en del af ’sejrsparken’, Pobeny Park. Det er en mindepark over de faldne i Den Store Fædrelandskrig, og det rummer et mindesmærke, hvor brudepar bliver fotograferet. Desuden et stort museum med oversigt over de store slag på østfronten – f.eks. Stalingrad og Kursk. Endelig er der en stor udendørs samling af russisk og tysk krigsmateriel fra Anden Verdenskrig.

Søren Nellemann, Fredericia

Hitlers galskab i Østrig

Et stærkt minde om krig er Obersalzberg i Østrig. Det rummer Hitlers vanvittige byggeprojekt Ørnereden på toppen af bjerget, tehuset, hvor han skrev anden del af ’Mein Kampf’. Desuden resterne af Hitlers gæstehus – i dag et krigsmuseum eller dokumentationscenter, der skildrer nazitidens grusomhed. Et besøg i et smukt område, men hvor man samtidig bliver stærkt mindet om Hitlers ondskab.

Line Lind, Haderslev


Krigen set fra USA

WWII Museum i New Orleans er et ufattelig spændende museum og 4D-biograf, hvor man kan både se og mærke krigen set gennem USA’s øjne. I Europa er det krigen i Europa, der fylder meget, men for amerikanere er krigen i Stillehavet vigtigere. Jeg tilbragte en formiddag væk fra varmen og blev i løbet af de 4 timer meget klogere.

Gary Cummins, Kastrup

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til minde om a-bomben

Fredens mindepark i Hiroshima i Japan rummer et museum, der omhandler atombomben, der blev smidt over Hiroshima 6. august 1945. Det bringer følelser frem, når man ser billeder og genstande fra det ødelagte Hiroshima, og de mange historier om de børn, der led af bivirkninger, bl.a. leukæmi, giver en klump i halsen.

Malene Hesel, København


LÆS OGSÅ

Se og rør det hele

Verdens bedste krigsmuseum ligger i London. Det er Imperial War Museum, som dog netop nu er lukket for ombygning, men det åbner igen til juli. Jeg har været der som voksen og skal nu have mine børn med derover og vise det frem. Måden, historiske begivenheder bliver præsenteret på, er helt forrygende og en blanding af at se, røre, høre, føle og være med. Samlingen er stor, men ikke uendelig.
Mette Tørholm Jørgensen, København

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden