Malerisk. Bosa på det nordvestlige Sardinien er en oase af ro, smukke huse og god mad.
Foto: Rikke Hollerup Bencke

Malerisk. Bosa på det nordvestlige Sardinien er en oase af ro, smukke huse og god mad.

Nyheder

Politikens rejseredaktion: Her drømmer vi om at rejse hen

Journalister og redaktører deler ud af deres bedste rejseminder og vildeste feriedrømme - alt sammen i Europa.

Nyheder

Danmark er en lille krumtap på ryggen af det store Europa.

Og verden venter for enden af lufthavnenes gater, grænseovergangen til Tyskland, Øresundsbroen til Sverige og færger til nær og fjern.

Med de åbne grænser lokker Middelhavets glimtende hav, kultur i det gamle Østeuropa, high noon tea i den gamle storkolonimagt Storbritannien og drabelige pister i Norden.

LÆS OGSÅ

Politikens rejseredaktion har stemplet ind i en del lande, men der venter endnu mange, mange fantastiske rejser ud i Europa.

Vi vil gerne dele vores bedste rejseoplevelser, vores hedeste feriefantasier og de steder, vi endnu ikke har besøgt - alt sammen i håbet om, vores eventyr kan inspirere andre til at udforske den gamle verdensdel.

Lea Pagh: Berlin, Grønland og Storbritannien

Min bedste ferieoplevelse
»Tror du også, at de skal til koncerten?«, spørger jeg min kæreste og nikker hen mod to unge punkrockere, der står et par meter væk på perronen i Berlins U-bahn. »Ah, det tror jeg ikke, det er en stor by«, svarer han. Men jo, de to unge fyre viste sig faktisk at være frontpersoner i bandet The Miskids, der samme aften spillede koncert i et udflippet bz-kollektiv, der ligger i en farverig fireetagers bygning ved navn Tommyhaus.

Efter en aften med høj skrald på guitarerne og mange øl på buttede flasker kunne vi kalde dem vores venner. Fuzz og Jerry. Siden har de besøgt os på Nørrebro, og min kærestes band har spillet med de tyske gutter i herligt skæve og utæmmede Berlin. Og sådan er det så vidunderligt med rejser; at man møder mennesker. At man trods forskellige baggrunde og nationalitet kan danne en fælles historie og forståelse.Her rejser jeg til i år
Nogle lande har nærmest antaget mytiske størrelser i min fantasi. Som forvitrede eventyrriger, der blot venter på at blive opdaget før modernitetens overtag. Kald mig bare romantiker! Grønland er et af de lande, og i år skal jeg for første gang nogensinde på en tur til landet langt oppe mod nord (som geopolitisk hører under Europa) og kravle op ad mægtige formationer af is fra længe før min tid og lade vinden piske mine kinder røde på en hundeslædetur.

Her drømmer jeg om at holde ferie
Efter gymnasiet boede og arbejdede jeg i London. Et år fyldt med hårdt arbejde, venner for livet og meget rock’n’roll. Som indædt anglofil banker mit hjerte derfor altid med længsel efter Storbritannien. Efter svale pints på pubben, høflig eftermiddagste, Brightons pasteller og søstrene Brontës forblæste Yorkshire. Jeg har rejst i England og Skotland, men jeg mangler endnu Wales og Nordirland. I Belfast og Derry vil jeg gå gaderne tynde, opleve byens liv og se på politiske gavlmalerier – før jeg lejer en bil og tager fra Storbritannien og ned langs Irlands vestkyst, hvor jeg vil overnatte på hyggelige bed & breakfast-steder og stornyde den grønne øs vilde natur.

LÆS OGSÅ

Sune Højrup Bencke: Sardinien, Lofoten og Grækenland

Min bedste ferieoplevelse
Sardinien. Strande, der får dig til at tro, at du er i Caribien. Agriturismo-steder, der med pasta, helstegte pattegrise, høj familiesnak og bordvin flår dig tilbage til Italien. Sardinien er en ufattelig smuk, men overset ø, og med en lejet bil kan du nemt komme omkring. Eksempelvis til den charmerende nordvestlige by Bosa, hvor Temofloden dovent slynger sig igennem, og de pastelfarvede huse kravler op ad bakkerne.Her rejser jeg til i år
Lofoten i det nordlige Norge, hvor der afholdes VM i torskefiskeri. Jeg elsker ensomheden og råheden i det nordlige Sverige – Lapland eksempelvis – men jeg har aldrig været højt, højt oppe i Norge. Jeg har, siden jeg var fem år, hevet torsk op af Øresund, så jeg glæder mig til at give den en skalle med dybhavskongerne i Lofotens dybe vand. Og så er det også muligt at surfe deroppe på de kolde Lofotenbølger.

Her drømmer jeg om at holde ferie
Øhop i Grækenland. Jeg husker 1980’erne som Grækenlands årti. For eksempel smukke, oversete Patmos. De turkise og hvide huse. Den varme, tørre, oreganoduftende vind og de søde, imødekommende lokale. Og det salte, dybblå vand, hvor man trækker de blæksprutter op, der er så superlækre at hive ned til frokost i friteret form med en citron over. Det vil jeg gerne opleve igen. Specielt fordi Grækenland stadig – krise eller ej – er et fantastisk ferieland.

LÆS OGSÅ

Tina Krongaard Stampe: Madeira, Málaga og Grønland

Min bedste ferieoplevelse
Den portugisiske ø Madeira er kendt for at have mange pensionistturister, hvilket skræmmer andre væk, men det er en skam, for øen har ekstremt meget at byde på for besøgende i alle aldre. De naturskabte swimmingpools, de frodige bjergsider med vildtvoksende blomster og vandreruterne langs de såkaldte ’levadaer’, vandingskanaler, der leder vandet fra øens bjerge i midten og ud til bøndernes marker.

Desuden noget af det mest mundvandsløbende mad – de to enslydende ord: espada og espatada. Det første er en saftig dybhavsfisk, der ser skræmmende ud, da den mister sin farve, og øjnene ryger ud, når den trækkes op til overfladen, men den smager himmelsk. Det andet er nogle ekstremt møre oksekødsklumper på spyd, krydret og grillet over åben ild.Her rejser jeg til i år
Hvert år i marts, når vinteren herhjemme synes uendelig, besøger jeg den spanske solkyst. De fleste turister, der lander i Málaga, drøner straks ud til turistområderne. Men det er synd. For selve Málaga by er i mine øjne en overset perle med de to fæstninger Alcazaba og Gibralfaro og ikke mindst gangstien imellem dem, hvor du har udsigt over hele byen og kysten. Mod vest ligger der desuden en række små hyggelige hvide byer lidt inde fra Solkysten, hvor du kan opleve den typiske andalusiske stemning – f.eks. i Benalmádena Pueblo eller Mijas.

Her drømmer jeg om at holde ferie
Min ultimative drømmerejse går til Grønland. Det er en blanding af den fascinerende natur og det faktum, at kæmpe Grønland er en del af lille Danmark, som tiltrækker mig. Jeg føler mig på en eller anden uforklarlig måde draget dertil – og simpelthen bare dertil, inden jeg dør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Maja Kiener: Stockholms skærgård, Bergen og Korsika

Min bedste ferieoplevelse
Nogle af de bedste involverer mad. Som et måltid på en campingplads i Perpignan bestående af Morbier-ost og vin hentet hos lokal producent; femretters gourmet hos La Mangeoire, ’Madtruget’, som min familie og jeg helt tilfældigt faldt over i en fransk bjerglandsby Barcelonnette efter en uges vandring i Alperne, eller ravioli, ternede duge og menukort kun på italiensk bare en enkelt gade fra turisthelvedet ved Roms Pantheon.

Men en helt særlig og enkel oplevelse var et par timers ’vandring’ i sommer på halvøen Gålö i Stockholms skærgård med vores dengang treårige datter, hvor vi blandt bregner, mos og klippeskrænter jagtede skovens trolde og åd os halvt fordærvede i vilde blåbær, skovjordbær og hindbær.

Her rejser jeg til i år
Med gode venner tager familien og jeg i februar fire dage til Hardangerfjorden tæt på Bergen. Minder det tilnærmelsesvis om Lysefjorden ved Stavanger, venter gå- og kælketure i rå og vidunderlige naturkulisser. Sol på kroppen satser jeg på at få i september, hvor den står på barsel og bouillabaisse i Saint-Raphaël nær Nice.Her drømmer jeg om at holde ferie
Frankrig er mit mødrene land, og mens jeg har været i stort set enhver afkrog af hovedlandet, har jeg endnu Korsika til gode. Naturligvis skal der være tid til at dase på strandene og opleve Napoleons fødeby, Ajaccio, og øens gamle hovedstad, Corte, men højdepunktet vil være at vandre på hele eller dele af Europas længste – og smukkeste – vandrerute GR20.

Se guiden til Korsika her

Poul Husted: Dolomitterne, Kullen og Pyrenæerne

Min bedste ferieoplevelse
Den bedste ferie er altid den næste, men ellers står et ophold i Dolomitterne som et både fysisk og psykisk højdepunkt. De forrevne, savtakkede tinder er blandt de smukkeste i verden, og bjergkæden i Norditalien egner sig fortræffeligt til vandre-, cykel og bilture. Et godt udgangspunkt er Hotel La Perla i byen Corvara.

Hotellet er i tyrolerstil, men med smag og kvalitet og alskens moderne bekvemmeligheder, og så har restauranten La Stüa de Michil været belønnet med en michelinstjerne. Besøgende må ikke snyde sig for en rundtur i La Perlas fantastiske vinkælder, Mahatma Wine, hvor man møder The Who, Leonardo da Vinci, Frank Zappa og mange andre plus et forbløffende lys-, lyd- og bevægelsesshow samt selvfølgelig 27.000 flasker vin.

Her rejser jeg til i år
Fra Rusthållargården i Arild på Kullen i Skåne skal vi i februar lede efter mine kones svenske aner. Måske behøver vi ikke lede så langt og længe, eftersom Rusthållargårdens restaurant hedder Malmgrenska Matsalen, og hotellet har været i familien Malmgrens eje siden 1904.

Her drømmer jeg om at holde ferie
At rejse er at opleve og møde andre kulturer også i form af ens forfædre og deres kunst. Lascaux i de franske Pyrenæer står højt på ønskelisten, men desværre kan de præhistoriske hulemalerier ikke for godt tåle vores tilstedeværelse, men 200 meter derfra er opført en kopi af hulen, Lascaux II.

Allan Graubæk: Paris, Berlin og Skotland

Min bedste ferieoplevelse
En tur rundt i Paris på cykel var i grunden en undertiden lidt livstruende oplevelse, for busser og biler kommer meget tæt på og tager ikke voldsomt meget hensyn. Men så opdager man, at der er mange små stilfærdige gader i Paris, hvor man kan cykle helt uforstyrret – og stoppe op, når en cafe på et gadehjørne frister for meget. Der kan faktisk være ret store afstande i Paris, som virker lidt udmattende til fods. På cykel kommer man hurtigt og smidigt rundt.Her rejser jeg til i år
Til Berlin. Igen-igen, kunne man sige. Men et år er ikke komplet uden en tur til Berlin. Det bliver nok i september – igen-igen – hvor vejret ofte er helt perfekt til en spadseretur rundt i byen, og hvor det værste turistpres er overstået. Formentlig bliver det igen-igen bl.a. til en gåtur fra Alexanderplatz til Brandenburger Tor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHer drømmer jeg om at holde ferie

Skotland ude vestpå. Har været der for ca. 15 år siden. Gætter på, at intet er forandret, så man vil stadig køre rundt i et forrevet klippelandskab og bo i små hyggelige fiskerbyer. Vejret er formentlig ikke specielt godt, uanset hvornår rejsen kommer til at foregå, men Skotland tager sig også bedst ud, når solen bryder igennem efter en hidsig regnbyge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce