Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UDSIGT. Tårnet på Aarhus Domkirke er med sine 96 meter det højeste kirketårn i Danmark.
Foto: www.aarhus-domkirke.dk

UDSIGT. Tårnet på Aarhus Domkirke er med sine 96 meter det højeste kirketårn i Danmark.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplev fem danske kirker, der er et besøg værd

Danmark kan også prale af nogle helt fantastiske kirker. Her er de mest fascinerende.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aarhus Domkirke

Den mægtige kirke, der ligger lige midt i Aarhus (foto herover), kan prale af flere rekorder. Med sine 93 meter er den Danmarks længste kirke, og den har samtidig landets højeste kirketårn på hele 96 meter. Sidstnævnte er et perfekt udflugtsmål for den nyankomne turist i Aarhus.

Når der ikke er kirkelige handlinger, kan man for en flad tyver få lov at komme en tur op i tårnet. Heroppefra har du et perfekt overblik over det, der af nogle kaldes verdens mindste storby.

Men glem nu ikke også at bevæge dig ind i selve kirken. Her kan du blandt andet se et gigantisk kalkmaleri på hele 220 m2 og en usædvanlig smuk altertavle.

Venø Kirke, Limfjorden

Med sine blot 74 m2 er Venøkirken ikke større end en treværelses lejlighed. Kun 55 siddende gæster er der plads til. For at besøge kirken skal man begive sig til den lille ø, Venø, der ligger lige nord for Struer.

Venø Kirke blev bygget i 1500-tallet. Den er opført i kløvede kampesten. Kirken består af et udelt langhus og et våbenhus. Murene er hvidkalkede, og taget af røde teglsten. Kirkeklokken er ophængt i en niche i kirkens vestende. Der er ingen tårn og i det hele taget ikke de store armbevægelser.

Et besøg i Venø Kirke er mere en hyggelig og sjælden oplevelse end et storslået sus. Man kan passende gøre det til en dagstur, hvor man udforsker hele den lille og noget oversete Limfjordsø.

Hover Kirke ved Ringkøbing

Kanonkirke. Det kan lyde som noget med militante korstog. Men i den her forbindelse er det nu meget fredeligt. Hover Kirke ved Ringkøbing har nemlig fået fornem plads i den danske kulturkanon.

Den menes at være opført i 1100-tallet og er dermed en af de ældste stenkirker i Danmark. Det er en simpel og solid kirke, der gennem mere end 900 år i det åbne vestjyske landskab har holdt stand mod stride storme.

På østgavlen er der under et halvtag en enkelt klokke i stedet for et tårn. Også indenfor er kirken holdt i en helt enkel stil. Grunden til, at den er optaget i den danske kulturkanon, er, at den står som et perfekt og næsten uberørt eksempel på gammel dansk arkitektur.

Grundtvigskirken, København

Der findes selvfølgelig andre og mere hypede kirker i hovedstaden, men hvis du vil have en oplevelse lidt ud over det sædvanlige, bør du tage turen til Bispebjerg i Københavns nordvestkvarter.

Her troner den mægtige Grundtvigskirke. En forholdsvis ny kirke, der blev opført som mindesmærke for den store præst og tænker N.F.S. Grundtvig og indviet i 1940.

Arkitektonisk er den en stemningsbetonet efterdigtning af den gotiske landsbykirke. Et besøg i den monumentale kirke kan kombineres med en lang gåtur på Bispebjerg Kirkegård, der ligger lige på den anden side af vejen og strækker sig ned til Utterslev Mose. En af landets flotteste og mest interessante kirkegårde.

Horne Kirke, Faaborg

Der findes faktisk rundkirker uden for Bornholm. Tre af de syv bevarede rundkirker fra middelalderen ligger andre steder end på klippeøen. Den ene finder du lige vest for sydfynske Faaborg.

Horne Kirke, som er fra 1100-tallet, er bygget i kampesten og kalk som andre rundkirker, men den adskiller sig ved at være mere sammensat. Da man nåede længere hen i middelalderen, brød man nemlig hul i rundkirkens vestlige og østlige side og skabte de gotiske tilbygninger, man nu ser på lang afstand, når man nærmer sig kirken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden