Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sommeridyl. Dirch Passer-bussen passer perfekt ind i idyllen på Samsø som her ved gadekæret i Nordby.
Foto: Poul Husted

Sommeridyl. Dirch Passer-bussen passer perfekt ind i idyllen på Samsø som her ved gadekæret i Nordby.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legendarisk dansk filmbus har fået comeback på Samsø

En Chevrolet Six, årgang 1934, fra Dirch Passer-filmen 'Bussen' er stadig i live.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den rødgule bus - en Chevrolet Six, årgang 1934 - vækker behørig opsigt, da den standser ved gadekæret i Nordby på Samsø.

Også selv om den ikke har 'Martin' alias Dirch Passer bag rattet som i Nørre Uggeløse i familiefilmen 'Bussen' fra 1963, men den lokale 'kjøwenhavner' Svend Larsen med hestehale og sixpence.

»Fra 1934 til 1969 kørte min kones familie med bussen her på Samsø. Efter tiden som rutebil var den blandt andet på museum i Tyskland, inden jeg fandt den i Den Blå Avis og købte den tilbage for 300.000 kr. Min svigermor fik 1.000 kr., da hun solgte den i sin tid«, fortæller Svend Larsen, mens han tøffer sydpå med 45 kilometer i timen.

»Bussen kan faktisk køre 80 kilometer i timen, men er kun synet og godkendt til 45. Den ville også larme forfærdeligt, hvis vi kørte stærkere. Bussen kører tre til fem kilometer på literen, og det er selvfølgelig ikke så godt her på energiøen«.Larme, det gør bussen nu, uanset om Larsen kører 10, 20, 30 eller 45 kilometer, men stil over den er der.

16 passagerer har bussen plads til, og den bruges mest til bryllupper og fødselsdage, men Larsen tager også turister på rundture på »perlen i Søkantsdanmark«, som han kalder Samsø. 1.500 kr. koster den første time og de efterfølgende 500 i timen.

Lejesvend eller legesvend - man kan selv vælge, om det skal være med j eller g - kalder Larsen sig, for leve af at køre bus alene kan han ikke.

Han og hustruen Ina har tidligere drevet hotel, men foruden bussen lever de nu af at udleje et hus i Spanien og værelser i hjembyen Ballen samt drive en tøjbutik. Desuden tager Svend Larsen »af og til en tjans som tjener her og der«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden