Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Grænseløb. Klínovec samarbejder med det tyske naboområde Fichtelberg (billedet herover) for at give gæsterne flere muligheder for varieret skiløb og flere kilometer piste at boltre sig på.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjekkiet vil lokke danskere til med nye lifter og billige fadøl

Danskerne er vanedyr, når det kommer til skiferie og rejser igen og igen til Østrig, Sverige og Norge. Politiken har tjekket de tjekkiske pister.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støvlerne er klikket i de lejede Blizzard LTD Carbon G-Force-ski. Liftkortet er bippet af ved automaten. Den spritnye tyske state of the art-skilift med de store orangegennemsigtige vindbeskyttere glider boks for boks med dinglende ski under sig op ad bjerget mod toppen næsten tre kilometer længere oppe.

Du kunne være hvor som helst på et typisk europæisk skisportssted, der har styr på sin sne – Østrig, Sverige eller Norge, der er danskernes foretrukne vinterlegepladser.

Men jeg er i Tjekkiet. I skiområdet Klínovec, landets næststørste, 120 kilometer fra hovedstaden Prag. Området i Krušné-bjergene har de sidste par år gennemgået store investeringer og dermed store forandringer.

Klínovec ligger på grænsen til Tyskland. Derfor har Klínovec og det tyske naboskisportssted Fichtelberg slået pisterne sammen, så de besøgende i denne sæson har i alt 33 kilometer pister at boltre sig på. En serie gratis skibusser fragter skiløberne frem og tilbage mellem de to områder. Men det stopper ikke der, siger Martin Píša, der har været en del af det tjekkiske alpine landshold og arbejder på Klínovec-skisportsstedet.

Foruden nye lifter og nye pister er der til sæsonen 2015/16 også investeret i 20 nye snekanoner, der vil øge områdets snesikkerhed med 10 procent. Klínovecs ambition er at være det første tjekkiske skisportssted, der åbner sæsonen, og det sidste, der lukker.

»Vi ser potentiale i samarbejdet og arbejder på at få flere pister til at mødes de kommende år, så antallet af kilometer går fra 33 til over 50. Det er attraktivt for både os og tyskerne«, siger han.

Til sammenligning har en af de svenske danskerfavoritter Idre Fjäll i alt 28 kilometer, en norsk klassiker som Geilo 70 kilometer, mens østrigske Serfauss til eksempel har 212 kilometer af de nedadgående hvide legepladser.

Den store forskel

På den led ligner Klínovec et gennemsnitligt svensk skisportssted eller et af de mindre norske. Både på antal pistekilometer, de forskellige sværhedsgrader – Klínovec står nok lidt svagere på de mere udfordrende pister – kvaliteten af pistepræparering og udlejningsudstyr og lifter. Og der er kilometervis af langrendsløjper, for både denne del af Tjekkiet og også det tyske område er traditionelle langrendsområder.

Det står klart, når du hopper af liften i skiområdets centrum på toppen af bjerget i 1.244 meters højde over havet. Et stort grimt tv-tårn står som et isbeklædt pejlemærke og sender skifolket ned ad pisterne gennem de tætte, hyggelige skove. Her er 50 procent lokale tjekker og 50 procent tyskere indimellem iblandet en pose blandede hollændere. Danskere skal du lede længe efter.

Alt ånder altså fuldstændig genkendelig skiidyl, når du svinger dig ned ad pisterne, venter i køen og tager turen op igen. Til gengæld er der et særligt område, hvor alle sammenligninger falder til sneen. Priserne. I Klínovec koster en halv liter læskende fadøl i en af de hyggelige små hulelignende barer på pisten en flad 10-krone. Måske 12, hvis du er uheldig.

Til frokost koster en grillet panini med sodavand 24 kroner, en pizza med skinke og ost 50 kroner, og en efterfølgende latte macchiato og donut koster en 20’er. En stor frokost kan altså gøres for omkring 50 kroner med det hele. Det får du ikke engang lov til at kigge ind på en norsk café for.

Og som et andet eksempel koster et seksdages liftkort i Klínovec 810 kroner. Et lignende liftkort i norske Geilo koster 1.380 kroner. Er du medlem af en familie på fire, kan en skiferie i Tjekkiet hurtigt vise sig at være en billig omgang.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bagsiden af pisten

Til gengæld er der også nogle områder, hvor Klínovec ikke lever op til standarden hos de mere etablerede skisteder i det vestlige og nordlige Europa. Der mangler eksempelvis legepladser til dem, der er vant til store specialbyggede funparks, hvor snowboard-folket blandt andet kan boltre sig. Rails, jumps, og hvad de ellers hedder, er efterhånden standardudstyr i de fleste skiområder.

Og så er der maden. Godt nok er den billig, men jo mindre du vil leve af panini og pizza en hel uge, desto mere skal du bevæge dig ud i gullasch, tjekkisk pasta med kødsovs og den type retter. Og det er altså meget tunge serveringer, der dukker op fra tungt duftende cafeteriaer langs pisterne.

Noget tredje er vejret. Klínovec ligger forholdsvis lavt – fra 1.244 meter over havet og nedad – og sneføret kan derfor være noget ustabilt.

Til Tyskland

Martin Písa sætter fra med stavene og begiver sig ned ad en af Fichtelbergs sorte pister. Han er ikke for ingenting tidligere storslalomløber på det tjekkiske alpinlandshold. I et hurtigt ryk nedad er han væk i en sky af sne.

I et større skiområde ville pisten nok være rød, men den er nu stejl nok. Og der er ingen grund til at falde, for ovenover glider de gamle ikonisk udseende gondollifter gyngende forbi. I den røde boks ovenover holdes der øje med løbere nedenunder.

»Det er enormt vigtigt, at vi er kommet i gang med vores samarbejde, fordi det åbner for flere muligheder. Vi vil meget gerne kunne bygge pister og lifter direkte mellem Fichtelberg og Klínovec, så man ikke behøver at køre i bus mellem stederne, men kan stå på ski i stedet for«, siger Martin Písa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved bunden stiller vi os i kø til gondolen, der tager os op til toppen af Fichtelberg, der med 1.215 meter over havet er en anelse lavere end Klínovec. Skal man tage en øl i restauranten på toppen? Et kig på kortet viser, at en øl her er mere end dobbelt som dyr som ’hjemme’ i Klínovec, så vi tager bussen tilbage til Tjekkiet og tager vores afterski-øl dér.

Politiken var inviteret af CzechTourism.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden