Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KONTAKT. Nu kan du sms'e og tale i mobilen, mens du hænger 30.000 fod oppe i luften, når du flyver med SAS. Flyselskabet har indført 3G-telefoni på visse langdistance-ruter.
Foto: Matt Slocum/AP

KONTAKT. Nu kan du sms'e og tale i mobilen, mens du hænger 30.000 fod oppe i luften, når du flyver med SAS. Flyselskabet har indført 3G-telefoni på visse langdistance-ruter.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SAS åbner for mobilsnak i deres fly

Telefonen skal dog stadig være slukket under start og landing, og man kan forvente at skulle betale roaming-afgifter.

Fly og lufthavne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er freden forbi. Den tid, hvor flyrejser var en zone, der var fri for højtsnakkende mobilbrugere, er ovre. Nu kan man nemlig tale i sin smartphone, mens man hænger 30.000 fod oppe i luften. I hvert fald, hvis man sidder i et SAS-fly.

SAS har nemlig åbnet for mobilnettet på flere af deres fly i tillæg til deres trådløse datanetværk, skriver de på deres hjemmeside. Det betyder, at man ud over at være på nettet kan ringe og sms’e fra sin telefon, akkurat som på landjorden. Eller næsten, i hvert fald.

LÆS OGSÅ

Det er nemlig kun en 3G-forbindelse, der er tilgængelig, så det er stadig en bedre idé at bruge wi-fi, hvis man skal arbejde eller lave andre ting på nettet. Til at begynde med har SAS sat funktionen ind på visse langdistance-ruter, men forventer at udbrede tjenesten til resten af flåden på et tidspunkt.

Man betaler over sin telefonregning som vanligt, men man skal dog være opmærksom på, at det koster internationale roaming-afgifter, når man snakker. De nye ruter går nemlig typisk ud af Europa og selv om man befinder sig i dansk luftrum, gælder EU-reglerne om fri roaming altså ikke. Derudover skal ens telefoni-udbyder have en aftale med SAS’ partner, AeroMobile.

Start og landing er stadig helligt

Det er dog vigtigt at understrege, at mobilnettet først bliver tændt, når flyet når op på en højde af 20.000 fod. Under start og landing skal smartphonen altså stadig være i flytilstand eller slukket. Det er nemlig rent faktisk – modsat, hvad mange tror – stadig en lille smule farligt at have telefonen tændt i et fly. Det er dog slet ikke så farligt som det har været.

Når man tidligere har sagt, at mobiltelefoner kan påvirke flyets teknologi, handler det ikke så meget om at en enkelt persons smartphone kan skabe problemer. Nyere mobilsignal-teknologier såsom 3G og 4G er baseret på kortere afstande mellem mast og smartphone. Men for 15-20 år siden skulle mobiltelefoners antenner række meget længere for at få fat i et signal.

LÆS OGSÅ

Samtidig var der dengang stadig en hel del fly i luften, der ikke nødvendigvis var blevet sikret mod den type radiosignaler, der kommer fra mobiltelefoner. Og hvis man så forestiller radiobølgerne fra 250 menneskers mobiltelefoner i et gammelt fly tilhørende et mindre flyselskab fra en fattig region af verden, så kan man måske bedre forstå, at man i sin tid forbød brug af mobiltelefoner i luften generelt.

I dag er mobilteknologierne dog anderledes, og flyene er langt mere sikre. Så når det stadig er forbudt at bruge telefonen under start og landing handler det mere om at gå med livrem og seler – og ikke mindst et andet sikkerhedsmæssigt aspekt: Fly-besætningen vil gerne have, at du ikke er dybt begravet i en eller anden telefonsamtale, hvis der opstår en nødsituation.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden