Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Twist. Rejser til Israel (her Tel Aviv) kan opleves som kontroversielle på grund af konflikten med palæstinenserne.
Foto: Oded Balilty/AP

Twist. Rejser til Israel (her Tel Aviv) kan opleves som kontroversielle på grund af konflikten med palæstinenserne.

Regler og rettigheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejsebureauer skal præcisere, hvor deres Israel-rejser går hen

Forbrugerombudsmanden giver medhold til kritisk undersøgelse af rejsebureauers Israel-materiale

Regler og rettigheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rejser til Israel er ikke bare rejser til Israel.

Derfor bør rejsebureauer, der sender danskere til Israel, nu præcisere deres markedsføring af rejsernes indhold, konkluderer Forbrugerombudsmanden på baggrund af undersøgelsen 'Turen går til besat land', der er lavet af det uafhængige medie og researchcenter DanWatch.

»Sædvanligvis ved danske rejsende præcis, hvor deres rejser går hen, fordi stednavnet er angivet. Men er, eller kan det ikke angives med et dækkende stednavn, bør det på anden måde præciseres. Det er for eksempel ikke nok at sige, at man besøger en kibbutz eller et vinterskisportssted. Udflugtsmålet må på anden måde tydeliggøres - eksempelvis ved at sige, at det ligger på Vestbredden eller i Golanhøjderne«, siger Carsten Strøjer, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

Han understreger, at Forbrugerombudsmandens anbefaling alene handler om præcisering af steder, så rejsematerialet ikke vildleder forbrugerne.

»Vi har ikke et krav om, at rejser til Israel skal markedsføres som eksempelvis Israel/Palæstina, men man må oplyse, hvilke steder der besøges«, lyder det fra Carsten Strøjer.

DanWatch-rapporten har undersøgt virksomheders påvirkning af mennesker og globalt miljø og blev offentliggjort i januar. I rapporten blev rejsematerialet fra syv danske rejsebureauer undersøgt.

'Turen går til besat land' fik folketingsmedlemmerne Christian Juhl (Ø) og Trine Mach (F) til at klage til Forbrugerombudsmanden. Efter offentliggørelsen af rapporten rettede flere af selskaberne i deres materiale, men ikke Strobel Travel.

Dengang forlød det fra selskabet, at man først ville ændre sine formuleringer og præcisere, hvilke områder der rejses til, hvis relevante myndigheder mente, at der var grund til det. Og sådan er situationen nu, siger Janus Gertz, der står for produktudvikling hos Strobel Travel.

»Vi har fået en henstilling fra Forbrugerombudsmanden, og den henstilling har vi fulgt«.

Ifølge Janus Gertz betyder det, at der på Strobel Travels hjemmeside nu præciseres i forhold til rejser til Golanhøjderne samt Betlehem.

Skal andre lande også tjekkes?

Det er ikke kun Israel, der kan opleves som et kontroversielt rejsemål på grund af de besættelser, der ifølge FN er i strid med international ret. Også rejselande som Tyrkiet (konflikten med kurderne), Marokko (besættelsen af Vestsahara) og Qatar (forholdene for landets gæstearbejdere) har forhold, der gør, at danske rejsende kunne overveje, om de vil rejse dertil eller ej.

Hos DanWatch fortæller ansvarshavende redaktør Louise Voller, at medie- og researchcenterets opgave er at undersøge krænkelser af menneskerettigheder og ikke at informere danske rejsende om, hvordan forholdene er der, hvor de rejser hen.

Louise Voller afviser dog ikke, at DanWatch kunne finde på at kigge på andre rejsemål ud over Israel.

»Det er absolut relevant. Der er intet, der strider mod, at vi skulle undersøge andre rejsematerialer også. Det ville være journalistisk væsentligt at kigge på det, og der kunne sagtens være mange forbrugere, der ikke altid er klar over, hvordan forholdene er i de lande, de rejser i«, siger Louise Volle.

Forbrugerombudsmanden afviser, at rejsebureauer skal informere deres gæster om politiske forhold, lyder det fra Carsten Strøjer.

»Vi finder ikke, at man nødvendigvis skal komme med en politisk kvalifikation af et rejsemål. Og vedrørende rejser til Mellemøsten må det anses for velkendt, at der er konflikt i området, og at der siden Seksdageskrigen i 1967 har været stridigheder om grænsedragningen mellem Israel og nabolandene«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden