Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dilemma. Skal jeg vælge lokal eller dansk valuta, når jeg hæver penge i udlandet? Få råd til brug af betalingskortet på ferien.
Foto: Thomas Borberg

Dilemma. Skal jeg vælge lokal eller dansk valuta, når jeg hæver penge i udlandet? Få råd til brug af betalingskortet på ferien.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på faldgruberne, når du bruger dit betalingskort i udlandet

Det koster ekstra at betale i danske kroner, og hvad må man hæve på en måned? Her er 10 huskeregler for kortbrug på ferien.

Sikkerhed og forsikring
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Måske virker det trygt at vælge dansk valuta, når betalingskortet skal frem efter et restaurant- eller hotelbesøg i udlandet, men det vil som regel være en dårlig forretning. Der kan nemlig være lidt at spare ved at lade betalingen foregå i den lokale valuta.

Det viser et feltforsøg, Politiken har foretaget i Schweiz. Opgaven lød på noget så simpelt som indkøb af en returbillet til toget mellem Genève og Lausanne. En rejsefælle foran i køen svingede Visa-kortet og sagde o.k. til, at betalingen foregår i danske kroner. Han kom af med 317 kroner.

Så var det Politikens tur til at købe samme billet, men terminalen på banegården i Genèves lufthavn giver muligheden for at vælge kroner eller franc – Politiken valgte franc, og da transaktionen et par dage senere dukkede op i netbanken, var der trukket 313 kroner. Bevares, det var ikke denne transaktion, der gav overskud på rejsekontoen, men ved større beløb kan besparelsen godt række til noget brugbart på rejsen.

Men man skal altså være opmærksom på, at det kan blive dyrere at vælge at betale i egen valuta, fordi der lægges et omregningsgebyr på det beløb, man skal betale.

Søren Winge, der er pressechef i Nets, vil ikke kategorisk udpege den ene betalingsmåde som billigere end den anden. Han kalder det at betale i danske kroner i udlandet en service, som kan koste lidt ekstra.

Man får ofte valget

Han uddyber:

»Humlen er, om man føler, at det er en fordel for en at se købet i udlandet i danske kroner. Det er der mange, der vil synes, så de kan lave en direkte sammenligning af bonen med deres banktræk. Det gælder særligt for erhvervsrejsende, der skal lave rejseafregning og gerne vil kende det præcise beløb og have en bon, der siger det samme som det, der bliver trukket fra ens konto. Spørgsmålet er så, om man er villig til at betale lidt for denne service«, siger Søren Winge.

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Eriksen fra Nordea Bank fortæller til DR P4 Østjylland, at hæveautomaterne i nogle tilfælde lægger ekstra pres på, hvis man vælger den billigste løsning, som er at afregne i den lokale valuta.

Så giver skærmen nemlig udtryk for, at man nu ikke ved, hvilken kurs der vil blive brugt og signalerer dermed, at det er usikkert.

»Det er faktisk forargeligt, for man bliver manipuleret til at vælge en løsning, der koster dig meget, meget mere«, siger Ann Lehmann Eriksen.

Typisk er det omkring tre procent af den samlede pris, man skal lægge oven i beløbet. Til gengæld slipper du for kursomregning i din egen bank, som medfører et omregningstillæg på 1-1,5 procent på Visa/Dankort.På den korte rejse, vi foretog i Schweiz, holdt vi øje med de betalingsterminaler, vi benyttede os af, og de fleste af dem tillod, at man valgte mellem lokal og dansk valuta. I USA vil man også ofte i f.eks. tøjbutikker blive spurgt, om man vil betale i dollar eller kroner. Det samme gør sig gældende for mange butikker og restauranter i Spanien.

Her er 10 andre råd til brug af kreditkortet på ferien:

1. Pas på pinkoden

Nøjagtig som herhjemme gælder det også i udlandet om at holde et vågent øje med omgivelserne, når du taster din pinkode. Får du afluret din pinkode og kortet bliver stjålet og misbrugt, risikerer du at skulle betale en selvrisiko på 1.200 kr. Har du været groft uagtsom, for eksempel ved at have pinkoden liggende sammen med kortet, er selvrisikoen 8.000 kr.

2. Betal kontaktløst

Man kan med fordel betale kontaktløst, hvor det er muligt, altså uden at indtaste pinkode og fysisk indlæse kortet. Det mindsker risiko for afluring og misbrug af betalingskortet.

3. Hold øje med kortet

Ligesom du skal være varsom med at beskytte pinkoden, skal du så vidt muligt heller ikke slippe kortet af syne, når du betaler med det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Opbevar ikke alle dine kort sammen

Kort skal opbevares med samme påpasselighed som kontanter, pas, sygesikringsbevis og lignende. Men du skal naturligvis ikke have det hele liggende sammen, da du så risikerer at miste alt på én gang.

5. Kontroller kvittering

Du bør kontrollere dine kvitteringer og sørge for, at de altid er udfyldt, før du skriver under. Gem kopier af alle dine kvitteringer og automatudtræk, så du kan tjekke din konto efter endt rejse.

6. Hvis du har mistet kortet

Reagér øjeblikkelig, hvis dit kort er bortkommet eller du får mistanke om, at det kan være misbrugt. Kontakt hurtigst muligt din bank eller kortudsteder. Uden for bankens åbningstid kan du kontakte Nets (tidligere PBS). Hvis du vil spære dit Dankort, Visa/Dankort, Visa Electron eller hævekort skal du ringe på telefon +45 44 89 29 29. Vil du spære dit MasterCard, Maestro eller American Express skal du ringe +45 44 89 27 50.

7. Kend beløbsgrænserne

På Visa/dankort kan du ved udenlandske betalinger kun bruge 25.000 kr. i løbet af 30 dage – både i hæveautomater og som betalinger. De 25.000 kr. dækker alle transaktioner. Hvis beløbsgrænsen bliver overskredet, bliver kortet afvist. Desuden kan du højst hæve 2.000 kr. om dagen på dit Visa/dankort i kontantautomater.

8. Vær opmærksom på gebyrerne

Det er nemt at stikke kortet i en automat og hæve penge efter behov, men vær opmærksom på, at det koster lidt ekstra, hver gang automaten spytter penge ud. For Visa/dankort er gebyret 30 kr. for at hæve op til 2.000 kr., mens det kan variere for andre korttyper.

9. Køb med kort koster 1 procent

Vær opmærksom på, at banken opkræver et omregningsgebyr på 1 procent, når du bruger dine kort i Europa, og 1,5 procent uden for EU. Gebyret dækker, at banken er sikret, hvis der er udsving mellem den danske og udenlandske valuta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Efter ferien

Det er en god idé at gemme dine kvitteringer og holde lidt ekstra øje med din konto efter ferien for at tjekke, at transaktionerne passer med det, du har brugt kortene til. Gør de ikke det, skal du øjeblikkeligt kontakte din bank eller kortudsteder.

Hvilke italienske øer er endnu uspolerede, hvad skal jeg huske inden bilferien, og hvad er det nu med den ESTA-ansøgning før rejsen til USA? Politiken vil gennem de næste 10 dage give tips, gode råd og inspiration til rejsen. Tilmeld dig via vores gruppe på Facebook her og få en notifikation, hver gang vi publicerer en artikel med tip til sommerferien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden