Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Arkivfoto/Maksym Gorpenyuk, iStockphoto
Foto: Arkivfoto/Maksym Gorpenyuk, iStockphoto

Av. Ingen lærer at stå på ski uden at få nogle knubs. Men kurven for danske skiløbere går i den forkerte retning.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne kommer markant mere til skade på pisten

Trods kampagne fra Dansk Skiforbund om sikkert skiløb er antallet af skiskader blandt danske skiløbere steget. 1 ud af 83 kom sidste år til skade på pisten.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et forvredet knæ, en forstuvet tommelfinger, skadet skulder eller hjernerystelse. Disse skader samt mange andre kommer et stigende antal danskere hjem fra skiferie med.

Flere og flere kommer nemlig galt af sted, når de står på ski, viser tal fra assistanceorganisationen SOS International. I sæsonen 2009/2010 var der 5.876 skader, mens sidste sæson (2010/2011) tegnede sig for 6.183 skader. Det skal ses i sammenhæng med, at antallet af danskere, der tog på ski var faldende.

I forrige sæson rejste 652.000 danskere af sted på skiferie, mens tallet i sidste sæson var 512.000 danskere.

Antallet af tilskadekommende er altså steget fra 0,9 procent af de danskere, der rejste på skiferie, til 1,2 procent - en stigning på 0,33 procentpoint. Det svarer til, at hvor der før kom en til skade, ud af hver 111 danskere, der stod på ski, så kom der sidste år en til skade for hver 83 på ski.

LÆS ARTIKEL

Forklaringen på den kedelige tendens kan ifølge Dansk Skiforbund i høj grad forklares med sneforholdene sidste år. Det siger Kenneth Bøggild, administrationschef i forbundet.

»Vores vurdering er, at det kan forklares med snesituationen i de store ski-uger- seks, syv og otte. Der faldt meget sne samtidig med, at der var et voldsomt temperaturudsving, og det er ikke optimalet for skiløbere. Vores konklusion er, at det har en direkte indvirkning på skiskaderne«.

Nogle danskere overvurderer egne evner
Kenneth Bøggild uddyber, at temperaturudsvingene betyder, at sneen bliver tung for skiløbere at køre i og kompakt at falde i, og dermed kommer man lettere til skade, fordi kroppen belastes mere.

Samtidig mener Kenneth Bøggild, at tallene vidner om, at nogle skiløbere tydeligvis har kørt over evne på pisterne med det resultat, at de er kommet til skade.

LÆS ARTIKEL

Rasmus Lundby, formand for Den Danske Skiskole, læner sig også op af forklaringen om, at vejret spillede ind på det højere skadesantal i sidste sæson. Derudover ser han en anden tendens, der medvirker til det kedelige billede:

»En anden forklaring er det boom af korte skirejser, der skete i sidste sæson, hvor mange tog af sted på tre dages ture i stedet for en uge. Folk får sjældent kørt sig varme, dagene på ski bliver længere, fordi man vil have mest muligt ud af turen, og man kommer til at køre over evne. Og så kommer skaderne«.

Kampagne fra Dansk Skiforbund slog fejl

De negative tal kan langt fra være tilfredsstillende læsning for Dansk Skiforbund, der sammen med SOS International sidste år kom med en ny sikkerhedskampagne, der skulle få danske skiløbere til at udvise mere sikker adfærd på pisterne og dermed undgå uheld.

Men det ser ikke ud til at være slået igennem, og det medgiver Dansk Skiforbund da også:

»Den erfaring vi har gjort os er, at for få kendte til kampagnen, og vi må erkende, at vi ikke kom bredt nok ud. I år relancerer vi kampagnen - men lidt bredere. Vi søsætter den på Facebook, og vi har blandt andet opdateret vores mobilapplikation«, siger Kenneth Bøggild.

LÆS ARTIKEL

Han siger dog også, at kampagnen dette år er skubbet lidt længere frem på sæsonen, fordi der indtil forrige uge var meget lidt sne rundt omkring på de europæiske skisportssteder. Nu er forbundet til gengæld kommet lidt på bagkant, fordi sneen pludselig væltede ned for knap to uger siden.

For at vende statistikken med brækkede lemmer og andre skader mener Rasmus Lundby fra Den Danske Skiskole, at danskerne bør blive bedre til at tage højde for forholdene.

»Det er de færreste, der er bevidste om, hvilket underlag de kører på. Og hvis man ikke kan kende forskel og ikke reflekterer over, om det er is eller dyb sne, man kører i, kan man nemt komme til at køre over evne«.

Østrig er det land, som suverænt størstedelen af danskerne kommer skadet hjem fra. 52,9 procent af alle skiskader skete i Østrig i sidste sæson, året før var tallet 52 procent. Frankrig kom ind på en kedelig andenplads med 18,8 procent af alle skader, mens Sverige er det land, som færrest kommer til skade i (1,3 procent).

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden