Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Teknik. Langrend er stort i Seefeld, der var vært for disciplinen ved vinter-OL i 1964 og 1976.
Foto: Olympia Region Seefeldt

Teknik. Langrend er stort i Seefeld, der var vært for disciplinen ved vinter-OL i 1964 og 1976.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Østrigsk snemekka er ukendt land for erfarne skibumser

I Seefeld i de østrigske alper skærer 266 kilometer piste sig igennem landskabet omkring byen, der også tilbyder wellness i voldsomme mængder.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er fantastisk svært.

Teknikken fordrer en koordinationsevne arme og ben imellem, som virker fuldstændig uretfærdig for en sagesløs lægmand.

Højre arm skal skyde frem og op og ligge i det helt rigtige leje. »nej, nu er den for høj«, siger instruktøren, »ja, sådan der, og så skal det højre ben skubbes bagud. Lad være at kigge ned på skiene, det bliver du ikke bedre af, og pas på, at du ikke ryger ud af langrendssporene«.

Langrend, eller Langlaufen som det hedder hernede i Østrig, er svært at bide skeer med.

Jeg er ellers ikke ubekendt med bjergene og de sportsgrene, der nu engang hører hjemme her. Vi er faktisk gamle venner. Efter i årevis at have kastet mig ud over bjergsider, der alene i stejlhed mente det seriøst, er jeg efterhånden en erfaren herre på ski. Alligevel er det først nu, jeg virkelig er kommet på dybt vand.

Jeg er på langrend.

Turisterne dyrker sig selv
Byen Seefeld er et selvudnævnt mekka for langrendsløbere og ligger og putter sig idyllisk i en dal blot en halv time i taxa fra lufthavnen i Innsbruck i det vestligste Østrig; lige inden det bliver til Schweiz, og alting koster lidt mere.

LÆS OGSÅ

Trægrænsen er langt fra nået, og når solen skinner, er der ganske varmt.

Den lille buttede kirke med det for de østrigske alper så umiskendelige løgformede spir byder velkommen ved indfaldsvejen, og på gågaden, der er plastret til med fine ur- og smykkebutikker, udgør nedtrampet sne og enkelte hestepærer underlag for mangen en overvægtig russer med for mange penge.


Turisterne kommer her for at dyrke sig selv og den natur, der skabte dem – langrend, skiskydning, hundeslæder, finske saunaer og stenmassage er nogle af mulighederne, skulle man en dag havne i Seefeld.

Skiløb af den slags, jeg er vant til – den, der går voldsomt nedad – findes også, men man skal lede længe og meget grundigt efter den. Seefeld handler om langrend og eksklusiv wellness.

Sunde urter og buttede kvinder
266 kilometer langrendspiste i alle sværhedsgrader (meget flad, lidt mindre flad, flad) dominerer sammen med en piste forbeholdt hunde dalene omkring Seefeld, der sammen med de omkringliggende byer Leutasch, Mösern, Reith og Scharnitz udgør Olympiaregion Seefeld.

Regionen hedder sådan, fordi blandt andet langrends- og skiskydningsdisciplinerne blev afholdt her under vinter-OL i 1964 og 1976, ligesom verdensmesterskabet i langrend fandt sted her i 1985.

Også i nyere tid er regionen blevet udvalgt til et mesterskab, og således blev ungdoms-OL i skiskydning afholdt her blandt velstillede finansbaroner og russiske nyrige i januar i år.For Seefeld er ikke fattigmandskost for skibumser som mig. Eksklusiviteten triller ned ad bjergskråningerne og gennemstrømmer alt i byen. Hotellerne har stjerner nok til alle, og luksuriøse spaer på flere etager med alpeudsigt i saunaen er ingen mangelvare.For eksempel kan man på det firstjernede hotel Krumers Post, med det sigende motto »Slap af, nyd og oplev«, dykke ind i 2.200 kvadratmeter kæmpespa, hvor let buttede kvinder med store fingerringe og fine halskæder defilerer rundt i vederlagsfri badekåber og tøfler.

Måske går de over i baren med diverse urtete eller i pølen, hvor ildstedet smider lidt lækkergylden glød ned på det opvarmede vand. Måske går de bare lidt rundt. Og hygger sig.

I spaen finder man også op til flere saunaer, hvoraf den ene, en finsk, går op til over 100 grader. Så sidder man der, svedende, mens man lader, som om det i virkeligheden ikke er alt for varmt, og at det i hvert fald ikke er ret voldsomt, når sidemanden hælder æteriske olier med ingefæressens ud over de glohede kul.

Ikke for de helt fattige røve
Når eksklusiviteten ryger i vejret, følger priserne med, og Seefeld er ingen undtagelse. På Krumers Post koster et dobbeltværelse således over 1.000 kroner for en nat i højsæsonen, mens en nat i den dyreste suite kommer til at koste dig næsten 1.400 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men så følger der også gratis wi-fi, parkering og adgang til spaen med. En nat på et værelse på et andet hotel, det ligeledes firestjernede St. Peter de Luxe, kan fås for 1.600 kroner. En nat i Seefeld koster altså nogenlunde det samme som en uge på en god, gedigen og meget dansk folkehøjskole.

Olympia Region Seefeld er det område i Alperne med den højeste koncentration af wellness-hoteller med fire femstjernede af slagsen og syv firestjernede. Alle hoteller har en eller flere fast tilknyttede massører, som giver kroppen en velfortjent omgang, når langrend, skiskydning og skøjteløb har afstedkommet vabler og ømme lår.Og det er lige præcis der – hos hotellets massør – jeg ender efter min første tur på de meget smalle og meget lange ski. Under strabadserne fortalte instruktøren mig, at langrend er en af de sportsgrene, hvor man bruger flest af sine muskler.

Faktisk, sagde han, arbejder næsten 90 procent af kroppen, når armene skal op i det helt rigtige leje, og benet skal skubbes bagud. Alt imens man, ja, Gud forbyde det, ikke kigger ned på sine ski.

En lydløs sportsgren

Kvaler udi teknik bliver i øvrigt i rigt mål opvejet af den oplevelse, langrend kan være, når man kommer over sine problemer med stakket ånde. Naturen kommer her virkelig til sin ret, og efter få kilometer i sporet kan man være så heldig at være helt alene med et grantræ, mens de hvide bjergsider rejser sig til alle sider.

Så kan man jo stå der og nyde, at et grantræ ikke taler, og at hvide bjergsider heller ikke gør det. Langrend er en voldsomt lydløs sportsgren. Især hvis man er i god form og på slig vis kan minimere stakket ånde.

LÆS OGSÅ Som nævnt er Seefeld ikke for de økonomisk udfordrede, men som det som oftest er sagen i Østrig og omegn, så får man noget for pengene i byen, og udbuddet er bredt. Udover de førnævnte ’nordiske’ sportsgrene er der mulighed for i snesko at trampe lidt rundt på de skovklædte bjergsider på stier, der er lavet specielt med gående alpeturister i tankerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det eneste, man skal tænke på udover at nyde den fantastiske stilhed, en sneklædt skov bringer til bordet, er blot at tage sig i agt for enkelte langrendsløbere, hvis vidtstrakte spor uundgåeligt krydser vandrestien fra tid til anden.

Og med alle de muligheder er det jo faktisk meget morsomt at tage til en by, der mest af alt elsker sine langrendsski og sin wellness – selv for en lidt modvillig og meget sat skibums.

Politiken var inviteret af Olympia Region Seefeld.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden