Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børneski. På vej ned af Kläppen-pisten 'Illern', der er en af det svenske skisportssteds 30 pister.
Foto: Sune Højrup Bencke

Børneski. På vej ned af Kläppen-pisten 'Illern', der er en af det svenske skisportssteds 30 pister.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan går børn fra at være begyndere til cool skiløbere på et år

Børn kan hurtigt lære at stå på ski, men hvordan husker de alle teknikkerne?

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er aftenen før årets første skidag. Der ligger to danske drenge i deres senge i en hytte på det svenske skisportsted Kläppen og prøver på at sove.

Men det er ikke nemt, når sneen uden for lyser blåt op, og en svag brummen fra pistemaskinerne indimellem kan høres. Ventetiden er kort sagt ikke til at holde ud.

LÆS OGSÅ

Den ældste dreng på 10 år påstår, at han glæder sig så meget, at det prikker i fødderne.

Han har sine svenske kalsonger (underbukser) på. De blå med de gule kongekroner. Selv om det vist nok er en tilfældighed, så understreger det alligevel, at det er alvor, når man ligger der i sengen og bare glæder sig til at få spændt skiene på.

Hvor meget kan de huske?
Det er et år siden nu, at 10-årige Sigurd og og syv-årige Alfred fik deres debut på pisterne.

Nu er de klar til at gå ind i sæson to.

Og mens de bare glæder sig til at få svensk sne under fødderne igen, er deres forældre spændte og nysgerrige efter at se, hvor meget de rent faktisk kan huske fra ugen på Idre Fjäll sidste år.

Her gik de fra at være to smånervøse, kalveknæede ski-tumlinger til at udfordre sig selv, tage fart på og have helt styr på de basale elementer som at bremse og styre.

Men har det hængt fast efter et helt år uden ski?

Et skimirakel
Det får vi svar på, da vi næste morgen står klar ved tallerkenliften ved den grønne øvebakke 'Renfållen', hvor der både er en god lang, lige nedkørsel og et blødt, bakket øvelsesterræn for snowboardere og dem med potentielle tricks i skijakke-ærmet.

Den syv-årige ser noget usikker ud ved første øjekast.

Turen med tallerkenliften op går fint, men på turen ned står han krumrygget som Ronja Røverdatters Skalde-Per med en meters afstand mellem skiene og armene ud til siden, som om han holder på to imaginære vandtønder.

Kan han overhovedet ikke huske noget som helst af alt det, han lærte på en hel uges skiskole sidste år?

På andet gennemløb sker forvandlingen. Uvist af hvilken årsag vælger Alfred funpark-bakkerne ned. Som en flyveklar albatros-unge laver han små hop, inden han tager den reelle piste resten af vejen ned.

Stoltheden lyser som en glorie over hans hjelm.

»Det er vildt fedt. Det var mærkeligt lige i starten, men så fandt jeg ud af, hvordan jeg skulle bremse«, siger han.

10-årige Sigurd tager bakkerne igen og igen i sikker stil, men med det lille - meget overraskende - træk, at han ser en lille smule mere sikker ud, som om han har mere styr på teknikkerne, end da han afleverede skiene i skilejen efter endt skiferie sidste gang.

Og det er jo underligt.

Kort sagt, det ser simpelthen ud som om begge drenge er blevet bedre i løbet af det år, der er gået. Som om de ting, de har lært, har marineret i kroppen i et år.

Læring lagrer sig
Jeg får fat i lederen af Kläppens skiskole, Elin von Friedrichs, for at høre hende, hvad pokker det er, der foregår, siden børnene er blevet bedre siden sidst.

»Det ser vi ofte«, siger hun.

»Det ser ud som om, der bare er gået en enkelt nat. Mens børnene slapper af, fortsætter deres hjerne med at arbejde med de indtryk, de har fået. Når børn lærer nye bevægelser, så tager det tid, før det sætter sig i musklerne. Det skal lagre sig. Pludselig tænker de ikke på det, de gør, men gør det bare automatisk«, fortæller Elin von Friedrichs.

Begge unger er tilmeldt skiskolen. Her bliver placeret på to forskellige hold. De næste par dage følger jeg efter dem for at finde ud, hvad det er der gør, at de er blevet så meget sikrere.

Jeg registrerer, at undervisningen foregår på vanlig stilsikker facon. Væk fra forældrene er der ikke så meget at rafle om.

Der er ikke så mange bekymringer; op på skiene, hen i liften, ud på pisten.

Masser af leg. De kører baglæns, sidder ned, står på én ski. De svenske lærere tager sig godt af eleverne og taler så godt dansk de kan med tyk københavner-accent.

Hvad med næste år?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hver dag efter endt 'skoletid' har begge drenge deres egne ønsker til pister eller områder, de gerne vil besøge. Og højt på listerne står junior snowparken med gryder, hop, slalomkørsel og alt mulig andet, som ungerne synes er sjovt, men som også - a la en tyv i natten - gør dem til bedre skiløbere uden, de aner det.

Elin von Friedrichs forklarer:

»Skiskolen arbejder meget i snowparkerne. For det styrker børnenes balance og udfordrer deres skiløb«.

LÆS OGSÅ

Da ugen går på hæld har Alfred tilmeldt sig Kläppen Cup - en for-sjov-konkurrence for børnene, hvor de kører slalom på tid med kommentatorer, der følger deres gennemløb, så alle kan følge med via højttalere på pisten.

Sigurd vil helst opholde sig på snowparkens 'baner' og hop og øver sig igen og igen på at få sine opbremsninger til at få de rigtige udskred, så sneen står ud til siden.

Til sidst står den på de obligatiske udleveringer af diplomer som bevis for endnu et godkendt skiskoleophold.

Spørgsmålet er så bare, hvor meget de to skiløbere kan præstere, hvor meget der har lagret sig i dem, når de næste gang skal ud på ski?

Turengårtil.dk var inviteret til Kläppen af Visit Sweden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden