Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Munch
Foto: Per Munch
Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

14 gode steder hvor du både kan stå på alpin og langrend

Her er Københavns Skiklubs anbefaling af destinationer, hvor man kan dyrke begge former for ski.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frankrig

Chamonix Udover sin kongestatus inden for alpinski med over 2.000 meters højdeforskel, offpiste-mekka og mytiske Vallée Blanche har Chamonix fået mere opmærksomhed indenfor langrend de senere år.

Flere franske worldcup-langrendsløbere bruger Chamonix dalens løjper til træning, som er rolige og ikke så tæt befolket som andre steder i Frankrig. Der er super vedligeholdelse af de i alt 42 km langrendsløjper, der går ved siden af Europas højeste bjerg Mont Blanc.

Desuden kan man tage en udflugt igennem Mont Blanc-tunnelen og stå på langrend og alpinski i Italienske Val Ferret og Courmayuer, som også er en gemt perle med et langrendsplateau ideel til Vasaløbs-træning i 1500 meters højde med uovertruffen skue over Mont Blanc-kædens alpine bjergtinder. Der er 1 times transporttid på motorvej til Chamonix fra Genève lufthavn og er derfor ideel til både korte og længere besøg.

Bjørn Toft, fysiolog, driver alpcamps.com i Chamonix, hvor man laver træningslejre for seriøse langrendsløbere

La Clusaz – ideel til forlænget weekend
Domaine des Aravis med La Clusaz og Grand Bornand er gode kombinationsdestinationer meget tæt på Genève lufthavn og egner sig både til langrend med 90 km langrendsløjper fra 1.400-1.650 meters højde (OL kandidatur for Annecy 2018) og til alpin med 220 km pister, en 18 moduls snowpark og 130 km halfpipe. Er ideel til en forlænget weekend med kort transporttid til domænet og udfordrende langrendsløjper i højden med masser af stigning.

Karin Grimfors, svensk fysioterapeut, der har løbet flere Vasaløb. Bosat i Chamonix

Les Saisies
Et alternativ til endnu sværere langrendsløjper er Les Saisies, to timer fra Geneve lufthavn. Her er der meget udfordrende langrendsterræn i 1.650 meters højde (blandt de højeste i Europa), der husede OL i Albertville 1992. De 120 km langrendsløjper plejer at være åbent fra midt december til sent april og har ud over langrendsterrænet også 255 km pister til alpinski for alle niveauer.

Jakob Ghisler, langrendsansvarlig i Københavns Skiklub, sidste Vasatid 4:49 - for 90 km skiløb

Østrig

Ramsau /Schaldming
Et unikt område der dækker det bedste indenfor både langrend og alpint. På langrendssiden, er her op til 220 km løjper, når der er sne nok. Der er alt fra VM løjperne til helt flade turistspor på solsiden af bjerget. Løjperne bliver præpareret 1-2 gange om dagen både til klassisk og skøjt.

Skulle der være dårligt med sne, er der langrendspor på Dachstein gletsheren hele året rundt i 2500 meters højde. På gletsjeren findes også alpine muligheder året rundt. På alpinsiden er Schladming et af Østrigs største sammenhængende områder med 124 km pister, hvor der i denne sæson skal holdes alpint VM.

Jonas Thor Olsen, OL-deltager for Danmark og langrendsløber på landsholdet. Bor i Schladming.

Italien

Livigno
Stedet er mest kendt for det alpine område med 115 km pister egnet til hele familien samt for at have Europas bedste Snowpark. Men de færreste ved, at Livigno også byder på gode langrendsforhold med 40 km teknisk lette langrendsløjper langs den åbne dal til både skøjt og klassisk, dog bedst for skøjt med store brede løjper.

Hvis forholdene er til det, bliver der også kørt løjper op i bunden af dalens skovområde ved bjergsiderne mod Schweiz. Stedet bliver anvendt til højdetræning for elite og supermotionister verden over, da byen ligger i 1816 meter over havet.

Charlotte Klein, landsholdsløber i rulleski, boet i Italien i 7 år. Står for børneafdelingen i Københavns Skiklub.

Seiser Alm/Val Gardena
Val Gardena er kendt som et Italiens ældste og bedste alpin områder. Det ligger i Dolomitterne tæt på det smukke Sella Ronda massiv. Hvis man vælger at bo i Seiser Alm, der hænger sammen med Val Gardena, får man også et fantastisk langrendsterræn. Her er der 80 km super velpræparerede løjpe. Det norske langrendslandshold har de sidste 20 år altid trænet i Seiser Alm inden store mesterskaber. Langrendsløjperne er i 2007 blevet en del af mellem Sydeuropas største langrendsområde: Dolomiti Nordic Ski. Med i alt 1300 km skiløjper.

Ulrich Ghisler, har været læge for det svenske langrendslandshold og træner for det danske langrendslandshold. Udviklet Thoraxtræner - indendørs skitræner - sammen med Jonas Thor Olsen

Sverige

Kläppen
Er kendt som et godt begyndersted, hvor hele familien kan stå på ski og for at have en af Europas bedste snowparks. Men Kläppen har også langrendsløjper, som udgår fra toppen af områdets eneste stolelift, som man kan tage op inden start. Herfra har man så en 6,3 km løjpe.

Den anden mulighed er med udgangspunkt i hytteområdet ’Mitt i Pisten’ at tage en 6 og 8 km slynge, som er godt kuperet. Er der godt med sne, er løjpen udvidet med 6 km og fletter sammen med løjpen, som ligger på toppen af Kläppen. Nedenfor alpincentret i Kläppen går Älvsporet. Løjpen løber langs elven mod Malung. Løjpen er ca. 14 km og ganske flad. De sidste 2-3 km går løjpen ind på en lettere kuperet lysløjpe. Alle løjper er præpareret for både skøjt og klassisk.

Henrik Skifte, tidligere på det danske landshold i langrend

Funäsdalen
Har de seneste år udbygget det alpine område så det er blevet ret stort efter skandinaviske forhold. I år skal de danske mesterskaber i alpint skiløb afholdes der. Funäsdalen har i mange år været anerkendt som et supergodt langrendssted med både skov og fjellløjper. Der er hele 300 km langrendsløjper, som er bygget samme med løjperne fra Bruksvallana.

Claus Geleff, telemark- og langrendsinstruktør

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Schweiz

Engelberg
Engelberg ligger kun godt et time i bil fra Zürich lufthavn, så det er en oplagt destination for lang weekend skiløb. Engelberg er kendt for helt unikke offpiste forhold med op til 2000 m højdeforskel. Udover offpisten er der også almindelige pister for hele familien. Langrendsløjperne ligger på 3 forskellige plateauer i 1000 m, 1250 m og 1800 m højde. Løjperne er super velpræparerede og ligger næsten alle sammen i skovterræn. Engelberg er en rigtig byen, der har en lang historie bag sig og et gammel kloster, som har rødder tilbage i middelalderen.

Jakob Ghisler, langrendsansvarlig i Københavns Skiklub, sidste Vasatid 4:49 - for 90 km skiløb

St Moritz/ Engadin
Skisportsstedet St. Moritz er mest kendt for de mange eksklusive hoteller, verdens eneste naturlige bobbane og poloturneringerne på de sneklædte søer. Men byen i den smukke Engadin dal, er også noget nær den perfekte destination, hvis man ønsker at bruge sin ferie på både de smalle og bredde brædder.

Beliggenheden 1800 meter over havet giver garanti for gode sneforhold gennem hele sæsonen, og området har desuden med sine 320 solskinsdage om året, det højeste antal af solskinsdage i hele Schweiz.

Det er muligt at løbe på ski op til 3300 moh og med over 350 km piste er der rigeligt med alpine udfordringer for skiløbere på alle niveauer. Langrendsløberne kan glæde sig over 180 km præparerede løjper, deriblandt den 42 km lange Engadin Skimarathon løjpe, som hvert år i marts bliver brugt til verdens næststørste skiløb, Engadin Ski Marathon. Den klart bedste vej til St. Moritz er med Rhätische Bahn, togruten som flere gange er blevet kåret som en af verdens smukkeste.

Sebastian Laus Sørensen, landsholdsløber i langrend. Kommentator på Eurosport for langrend og skiskydning

Davos / Klosters
Davos er ikke benyttet så meget af danske skiløbere, det er også ret dyrt og mondænt. Men der fantastiske skiforhold til både alpint og langrend. Der udfordringer til alle på de alpine pister. Men når det gælder langrend er Davos, måske en af de bedste destinationer i Schweiz. Davos har i mange år haft en afdeling af langrends worldcuppen og har dermed en del rigtig gode langrendsløjper. Der er 100 km løjper til klassisk teknik og 46 km til skøjt.

Ulrich Ghisler, har været læge for det svenske langrendslandshold og træner for det danske langrendslandshold. Udviklet Thoraxtræner - indendørs skitræner - sammen med Jonas Thor Olsen

Norge

Oslo Normarka/Tryvanskleiva
Normarka, som ligger nord for Oslo og 30 min. fra centrum, har uden sammenligning verdens største og bedste langrendsområde med over 2000 km langrendsløjper heraf 40 km som lysløjper. Løjperne kan være ret overrendte omkring Holmenkollen og Frogneseteren, men kommer man lidt væk fra ’motorvejene’, er området helt unikt.

I de seneste år har man udbygget alpinområdet ved Tryvannskleiva og bygget det sammen med Vyllerløjpe, så man nu har fået en moderne skianlæg med nye lifter, kunstsne og en stor Funpark. Alpinområdet er fint til en weekendtur, mens langrendsløjperne bliver man aldrig færdige med.

Jakob Ghisler, langrendsansvarlig i Københavns Skiklub, sidste Vasatid 4:49 - for 90 km skiløb

Kvitfjell
Kvitfjell er mest kendt som styrtløbsanlægget fra OL 1994. I Københavns Skiklub har vi i mange år brugt Kvitfjell som destination for vores småbørnsfamilieskiturer, da der er rigtig gode børnebakker, de voksne kan blive rigeligt udfordret på de meget sorte pister.

Der er ingen liftkøer og området er meget overskueligt for børn. At der så også er 600 km fantastiske langrendsløjper, gør ikke stedet mindre interessant hvis man skal tilfredstille mange forskellige skibehov.

Jakob Ghisler, langrendsansvarlig i Københavns Skiklub, sidste Vasatid 4:49 - for 90 km skiløb

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kvitåvatn/Gaustablikk

Det alpine område i Gaustablikk er bleve udbygget meget de sidste år. Der er et ret fint varieret alpint terræn med alt fra løjper, der bliver brugt til World Cup og VM i telemark til danskervenlige familiebakker. Der er også mulighed for nogle fantastiske Randoneeture (turski hvor man selv går op ad bakke) på det unikke bjerg Gaustatoppen.

Langrendsmæssigt er der 2 lidt adskilte løjperområder: de røde løjper som er meget krævende og teknisk udfordrende der ligger i skovende, og de lidt lettere løjper der ligger omkring Kvitåvatn. Se gaustablikk.no.

Jakob Ghisler, langrendsansvarlig i Københavns Skiklub, sidste Vasatid 4:49 - for 90 km skiløb

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden