Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rasmus Dam Nielsen
Foto: Rasmus Dam Nielsen

Geled. Hestene skal kende deres pladser i karavanen, men stikker af og til snuden for langt frem.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan har du aldrig stået på ski før

Mellem træer og pister ikke langt fra Annecy-søen i Frankrig giver heste dig en anderledes skitur gennem vinterterrænet.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Galop! Galop!«.

Det er meningen, at ordren skal leveres med autoritet, men der er mere en form for ærefrygt i stemmen.

Tundra reagerer da heller ikke. Den store, brune, fint striglede nordbagge fortsætter blot sit tunge, dovne trav gennem sneen, selv om hun sakker længere og længere efter resten af gruppen.

Først da hendes ejer Julien i en bestemt tone råber ad hende, sker der noget. Det store dyr sætter i en hidsig galop, og på ingen tid har hun indhentet de tabte meter.

LÆS ARTIKEL

Egentlig forstår man godt hestens umiddelbare ugidelighed. Bag sig har hun en 70 kilo tung turist, der med ski på fødderne og et fast greb om det V-formede stativ, hun er spændt for, forventer at blive trukket gennem det fuldstændigt snedækkede landskab.

Ikke desto mindre er det hendes skæbne. Tundra er en af Juliens 10 heste, som er specialtrænede til den særegne disciplin skijoering.

I al sin enkelhed går det ud på at gøre en smuk tur gennem vinterterrænet noget lettere – og sjovere – for naturelskende mennesker. Der er forskellige sværhedsgrader, ligesom hestene, når de ellers gider, kan trække deres følgesvende rundt i forskellige tempi.

Fis og snebolde
Skijoering stammer oprindelig fra Skandinavien, hvilket det norskinspirerede navn også afslører. Det blev opfundet som en bekvem måde at klare transporten gennem et snedækket landskab, men bliver i dag primært dyrket som en konkurrenceform.

Flere steder i verden bliver der afholdt stævner, og tilbage i 1928 var skijoering med som opvisningsdisciplin ved vinter-OL i St. Moritz i Schweiz. St. Moritz er i dag arrangør af en af de mest prestigefyldte turneringer inden for skijoering.

»Man skal bare ned i knæene, strække armene og holde godt fast«, siger Julien, en ung gut på et par og tredive.

Midt mellem træer og pister nær den lille franske by La Clusaz har han sin gård, og her prøver han at tage kampen op mod skiområdets mere traditionelle tilbud. De seneste to år har han forsøgt at tilføje Lake Annecy Ski Resorts noget anderledes, og anderledes er det da også, når de store heste for alvor sætter i gang.

»Wow!«, udbryder en overrasket mand, da Tundras kollega Narcisse sætter i et pludseligt ryk.

Skijoering har i årenes løb udviklet sig forskelligt rundt omkring. I Frankrig insisterer man fortsat på primært at have heste som trækdyr. Særligt på koldere kanter har skiløbere imidlertid ladet sig inspirere af hundeslæder og spændt diverse hunderacer for. Fartglade typer har allieret sig med elektronikken, udstyret en knallert eller motorcykel med seletøj og så ellers fået en kammerat til at dreje på gashåndtaget.

Det kildrer frygteligt i maven og minder lidt om en rutsjebanetur, når man glider hen over de næsten uberørte, hvide markeder og ind mellem sneklædte grantræer omgivet af den tårnende bjergkæde Aravis.

Sneen, der bliver trykket sammen under hestenes hove og efterfølgende kastet op på passagerernes skinneben, når hestene sparker bagud, ænser man dårligt i farten. Indimellem knirker sneen mistænkeligt meget under Tundra og hendes veninder, men den friske bjergluft tager den værste lugt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For enden af pisten
Lake Annecy Ski Resorts ligger en god time fra lufthavnen i Genève i et område med i alt 220 kilometer alpine pister og knap 100 kilometer langrendsløjper. Er man ikke så vild med at stå på ski, er der en række andre ting at tage sig til.

Skijoering må dog siges at være det mest utraditionelle. Det er krævende både for hesten og dens passagerer. Efter en halv time pruster Tundra udmattet. Den vil have klap og stryges med hårene, før den går ét skridt mere gennem det tunge føre. Pausen bekommer arme og lår godt hos det læs, som Tundra trækker rundt.

Har man gjort, som Julien har forklaret med gebrokne engelske gloser og fagter, er mælkesyren begyndt at melde sig hos den utrænede skijoerer.

Lårene har desuden allerede været aktiveret på et lettere langsommeligt transportstykke ned ad den grønne pist Le Motte, hvor den klassiske skipositur ’ægget’ er en streng nødvendighed.

Juliens gård er belejligt integreret i det omfattende skiområde. Skiene, man skal bruge for at blive trukket rundt af Tundra og hendes veninder, har man således allerede på, hvis man vælger at tage pisterne ned til Julien.

Kamp om pladserne

Pausen ender brat, da hestenes ejer atter råber »galop, galop«. Tundra er nu pludselig anderledes ivrig. Hun og veninderne har indtil videre holdt sig fint på række, men Tundra har tilsyneladende fået ekstra kræfter og vil gerne vise sig frem.

Hun forsøger derfor stædigt at bryde den rækkefølge, som Julien har dikteret. Igen og igen galoperer hun op på siden af Narcisse, der hidtil har sat tempoet, mens hendes passager må stramme grebet om trækstativet for at følge med.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Stop!«, råber Julien, da Tundra fjerde gang stikker sin mule for langt frem. Hele karavanen stopper. Julien glider hen til Tundra, kigger hende bestemt ind i øjnene, mens han klapper hende blidt på hovedet. Det er åbenbart en besked, hun forstår, for da hestene igen bliver sat i gang, holder hun nøje sin plads i geleddet.

Turen gennem sne og skov er nu ved at være slut. Tundra og de øvrige heste traver i adstadigt tempo med retning mod staldene. Håber de, at dagens slid nu er ovre, tager de fejl. I åbningen står et ældre ægtepar, godt klædt på, med forventningsfulde blikke. De er Tundras næste læs.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden