Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KNALLERTBØLLER. Tre snowparker står klar til de legesyge, og så er der masser af plads på pisterne i Andorras bløde bjerge til Per og Inge Møllback med deres orange knallertvisir, som fungerer godt uden på brillerne.
Foto: Per Munch

KNALLERTBØLLER. Tre snowparker står klar til de legesyge, og så er der masser af plads på pisterne i Andorras bløde bjerge til Per og Inge Møllback med deres orange knallertvisir, som fungerer godt uden på brillerne.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere på ski i fyrstedømme: »Det er sjovt at være et sted, andre slet ikke kender«

Få sol, højtliggende pister og masser af tilbagelænet luksusskiløb i Andorra nær Middelhavet, hvor toldfri status holder priserne nede.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Tranquillo«.

Den læderbrune liftpasser med cowboyhat står foran sit lille hus muret af klippestykker. Det ligner en miniputborg på toppen af bjerget.

Han smiler til os, der rammer bakken foran ham med vores ski efter 10 minutter i hans stolelift. Ikke servilt, men sydamerikansk værdigt og venligt. For rigtig mange af de ansatte i liftsystemet Grandvalira er fra Chile og Argentina, hvor skisæsonen meget belejligt ligger i vores sommermåneder.

Jeg spørger ham, om der er et sted, jeg kan tisse i nærheden.

Han kigger overbærende på mig, slår ud med armene: »Anywhere!«.

Efter at være blevet skældt ud utallige gange i Østrig, Italien og Frankrig for utidigt gammelmandsstrinteri er det skønt at kunne lade sit vand med god samvittighed i et hjørne af pisten.

’Tranquillo’. Selv om man ikke forstår spansk, kan man næsten smage på ordet, at det er noget med ro, sol og skuldrene helt ned.

Fyrstedømmet Andorra har det. Bløde bakker, bløde manerer og et blødt sprog, catalansk, der er sådan en slags spansk møder hollandsk. Ikke så staccato som italiensk, ikke så spidst som fransk. Bare ’tranquillo’.

Hertil kommer 210 kilometer pister fordelt over et enormt område i systemet Grandvalira. Hvilket vil sige, at der er fantastisk megen lettilgængelig offpiste mellem pisterne, og da der nærmest ikke er nogen skibumser, er der masser af sjov for den eventyrlystne skiløber.

»Selv fjorten dage efter snefald er der stadig masser af offpiste, som skiløbere, der ikke har stået så meget i løs sne, kan få glæde af, da der altid kommer en piste på tværs på et tidspunkt«, siger skiinstruktør Michael Beck. Hvert år i marts holder han sammen med Sun Tours en temauge i Andorra, hvor gæsterne kan få lov at prøve sæsonens nye skimodeller og få fif til at blive bedre på ski.

Men selv om den krævende skiløber har nok at gøre, er der altid en blå eller i det mindste en let rød udvej, så børn og folk med mindre skierfaring kan løbe hele området rundt.

Knallertbøller på 70 år

Tilsammen er ægteparret Møllback næsten 140 år. Alligevel ligner ægtefællerne to knallertbøller, når de står parat til pistevisningen iklædt hjelme med orange visirer, der er slået ned, så de dækker hele ansigtet.

»Vi har prøvet alt muligt. Men vores briller dugger i goggles, og vi får vand i øjnene, hvis vi ikke bruger noget, så det her blev løsningen«, fortæller Inge Møllback, 68 år og i Andorra for tredje år i træk.

»Jeg synes, det er et fantastisk sted. Sol og bløde bakker. Det er sjovt at være et sted, andre slet ikke kender«, fortæller Inge Møllback, der arbejder i et rejsebureau, men som alligevel kan score point i frokoststuen, når det gælder eksotiske rejsemål.

»Jeg synes det samme som min kone«, siger Per Møllback, 71 år, der dermed afslører, at de har været gift temmelig længe. Han tilføjer:

»Rent cigaretmæssigt er det også billigt hernede. Og fordi jeg er over 70, får jeg liftkortet gratis«.

Inge Møllback supplerer:

»Jeg er jo ikke helt nået derop endnu, men jeg får liftkortet til børnepris, det er da værd at tage med«.

Sidste år var de af sted med deres datter og børnebørn. Det var også en succes for hele familien. Som Inge Møllback siger:

»Det er de bløde bakker. Her kan vi alle være med. Og så har vi endnu aldrig set en liftkø«.

Ekspreslifter og world cup

Men selv om skiområdet i Andorra er venligt, fremkommeligt og med gode, hurtige lifter, kan man sagtens få kam til sit hjelmhår. Grandvalira har fem world cup-pister, der er godkendt til internationale elitekonkurrencer, og snowparkerne er af virkelig høj kvalitet.

Skiområdet har en meget cool aftenåben snowpark, Sunset Park Peretol, hvor de unge med hængerøven kan hygge og være sig selv i tusmørket. Mens forældrene kan gå på det firestjernede Hotel Grau Roig lige i nærheden.

Man mærker, at publikum her er velhavende. Bilerne foran hotellerne er enorme. Der ligger nybyggede kurhoteller med spafaciliteter i topklasse i byen Soldeu, hvor russerne flokkes på de dyre restauranter med udsigt til world cup-pisten, mens de livstrætte lægger fotos af deres mad på Facebook, for wi-fi fungerer overalt her.

Er man til mere ungdommelige forlystelser og natteliv, er det byen Pas de la Casa længst oppe i dalen, man skal vælge.

Og vil man gøre det lidt billigt, men til gengæld med mere stemning og oprindeligt byliv, skal man vælge Encamp, der ligger ved starten af skiområdet. Ulempen er, at man kommer til at bruge 20 minutter i kabinelift hver morgen og aften for at komme op til pisterne.

Ud over turismen, der står for 80 procent af bjerglandets indkomster, er banksektoren dem, der tjener penge. Mest ved at holde kæft med, hvor mange penge de har, og hvor de har dem fra.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den anden er, at man kan få en flaske Ricard pastis for 60 kroner og en karton smøger for under 200 kroner.

Det hemmelige skisportssted

Kun få danskere har opdaget Andorra. Det ligger næsten 2.000 kilometers kørsel fra Danmark. Og selv om man kan flyve direkte til Barcelona, er der stadig tale om tre timer med fly efterfulgt af en transfer på fire måske fem timer, hvis man er i turistbus.

Det er langt, men hvis først man har gjort det en gang, er der stor sandsynlighed for, at man kommer igen, forklarer Kirsten Ørum, der har været guide for Sun Tours i Andorra i 12 år.

»Vi har masser af gengangere, især voksne vennegrupper og ældre mennesker, som kan rejse, når det passer dem. De nyder, at her er plads«, siger Kirsten Ørum fra Sun Tours, der normalt har 700-800 gæster af sted på en sæson.

Højdepunktet på hendes pistevisning er Restaurant Llac de Pessons, der ligger ved kanten af en tilfrossen sø. Her kan Per og Inge Møllback og de andre gæster få lov at indtage en liggestol, mens tjenerne kommer løbende med vin, mad, østers og champagne, og solen bager.

Rock på bakketoppen

Indenfor i det kølige stenhus med gevirlamper og udstoppede dyr er der tale om gastronomi på et højt niveau. Mindst lige så højt som de 2.500 meter vi er over havet.

Ved langbordet sidder en stor spansk familie og får håndskåret den lokale lufttørrede sortfodsskinke til forret, mens der bliver hældt vin op til de voksne. Kort sagt tranquillo.

Eneste sted, hvor nogen prøver at piske en stemning op, er på Coll Blanc, en futuristisk rund restaurant, der som et rumskib er landet på bakketoppen over byen Pas de la Casa.

Uden for de 360-graders panoramavinduer på en scene bestående af en snebunke og to snowboards står to israelske rockmusikere og spiller ’Sweet Home Alabama’, så San Miguel-fadøllet skvulper.

»Er der nogen her fra Schweiz? Det er I? Okay, hvad er klokken?«.

Siger forsangeren med en joke, der tydeligvis stammer fra et fast repertoire og lige så tydeligt går hen over hovedet på de schweiziske midaldrende mænd med hvide solcremelæber, der har mere travlt med selvfotografering.

Bandet overgiver sig dog ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’We will, we will rock you’.

Og ja, der er masser af klipper omkring os.

Men først og fremmest tager vi det alle sammen helt stille og roligt.

Tranquillo.

Politiken var inviteret af suntours.dkog newgear.net

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden