Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ulrik Nordentoft
Foto: Ulrik Nordentoft

Anderledes. Det er sjældent, at der venter en moske for foden af pisten, når danskerne er på skiferie.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukendt skiland poster 300 millioner euro i nyt skisportssted

I 2015 står tyrkisk prestigeprojekt klar til at modtage skiturister fra Europa.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et eller andet sted ude i det uigennemsigtige, gråhvide snefald og den heftige vind gemmer sig et spritnyt skianlæg.

Med 200 kilometer pister, state of the art-gondollifter, spritnyt sikkerhedsudstyr fra Italien og stolelifter med varme i. Et projekt, der, når det står helt færdigt i 2015, har kostet 300 millioner euro.

Og, nej, vi befinder os hverken i Alperne eller i Norge. Men derimod i Tyrkiet.

Ja, Tyrkiet, der er kendt for sommerfavoritter som Alanya og Antalya og storbyferie i Istanbul, satser fuldt ud på at etablere en vinterdestination i internationalt snit midt inde i landet i det centrale Anatolien. Den 3.917 meter høje udslukte vulkan Erciyas Dagi, der ligger tæt på storbyen Kayseri, skal lægge ryg til Erciyes Winter Sports and Tourism Center.

LÆS OGSÅ

Nu mangler man bare gæsterne. Og de skal helst komme fra Europa, fortæller Murat Cahid Cingi, der er bestyrelsesformand for det offentlige konsortium, der står bag projektet.

»Det er dem, der normalt tager til Alperne, vi gerne vil have fat i. Vi ved, at de kigger efter nye destinationer. De kender til Tyrkiet som sommerdestination, men ved ikke, at man også kan stå på ski her«, siger Murat Cahid uden at blinke inden han sætter trumf på:

»Og så er her billigt. Jeg tror, vi er det billigste skisportssted i verden«.

Måske har han noget at have sin optimistiske antagelse i.

For på Erciyes koster et liftkort for en voksen 60 kroner per dag. Skileje koster mellem 35 og 180 kroner per dag. Desuden er det planen, at en hotelovernatning for foden af pisten vil komme til at koste mellem 220 og 740 kroner per person – som regel med fuld pension. Overnatter man på hotel i Kayseri 25 kilometer væk (der er direkte shuttlebus til pisten) vil overnatning være billigere.

En cola i en restaurant i terrænet står i 10 kroner, en kop varm kakao koster 8 kroner, mens et måltid mad koster mellem 15 og 20 kroner. Og så kan du flyve fra København til Kayseri med stop i Istanbul for mellem 1.000 og 1.500 kroner for en returbillet.

Til sammenligning koster et liftkort for en enkelt dag i norske Trysil 345 kroner, mens skileje koster mellem 280 og 475 kroner per dag. I Sölden i Østrig koster et lignende liftkort 360 kroner og skileje fra 200 til 335 kroner.

Det er planen, at priserne skal forblive lave, siger Murat Cahid Cingi.

»Det er et offentligt projekt. Skisportsstedet er som en park i byen. Alle skal kunne bruge den. Det er public service, så vi tænker ikke på profit«.

Svært projekt

Spørgsmålet er så bare om billige priser og et helt nyt skianlæg er nok til at lokke de europæiske skiturister, der er kendt som notoriske vanedyr, væk fra Alperne eller pisterne i Skandinavien.

Det har Anders Højlund, der er salgs- og marketingchef hos Danski, der har sendt danskerne på ski i over 40 år, et bud på. Han har netop været i Erciyes for at opleve stedet og siger om projektet:

»Det er et svært projekt. Der er meget lemmingeeffekt over den måde danskerne, rejser på skiferie på, og det er prisen, der skal trække danskerne til. Det er meget vigtigt«.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Anders Højlund er der en realistisk mulighed for, at tyrkerne lykkes med deres projekt om et par år. Men han tror ikke på, at det bliver med hele chartrede fly direkte til Kayseri fra lufthavne i Danmark, men med rejser for folk, der gerne vil prøve et eventyr og måske kombinere ski i Tyrkiet med et par dage i Istanbul.

Men en ting er nye gondollifter, nye hoteller og nye veje. Hvis ikke de helt lavpraktiske dele af skiferien er på plads, bliver det op ad bakke for tyrkerne, mener Anders Højlund.

Da Politiken besøger Erciyes Winter Sports and Tourism Center projekt er der ingen i skiudlejningen, der taler engelsk. Via tegnsprog bliver det forklaret, at skiene skal indstille til en person på 80 kilo. Toiletterne samme sted er et hul i jorden og ølglade danskere må kigge langt efter en fadbamse til frokosten.

Og det er den store udfordring, siger Anders Højlund.

»De skal sørge for bedre udlejningsski, det skal være muligt at købe en øl til frokosten og der skal være den samme service, som danskerne oplever, når der på sommerferie på den tyrkiske kyst. Hvis ikke, bliver skiprojektet aldrig en succes«, lyder vurderingen.

Politiken var inviteret til Kayseri af Turkish Airlines.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden