Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Daniel Rönnbäck
Foto: Daniel Rönnbäck

Nyopdagelse. Myrkdalens første skilift blev opført i 2003, og på bare 12 år er der opbygget et stort skicenter med 21 pister og 8 lifter.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norsk skisportssted er som at gå gennem klædeskabet og ind i Narnia

Myrkdalen tæt ved Norges vestkyst har masser af sne og milde frostgrader, som gør det muligt at holde varmen.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er som at gå gennem klædeskabet og ind i Narnia«.

Sådan siger en af rejsedeltagerne, da vi kører i en minibus gennem en tunnel og ind i selve Myrkdalen. Der er noget om det. Fra et Norge i forårsfarver sidst i april er det pludselig blevet vinter igen. Lidt som at gå gennem klædeskabet og komme ind i det magiske vinterlandskab i ‘Løven og klædeskabet’.

Der er så meget vinter i Myrkdalen, at vandet i åen, der flød frit før den sidste tunnel, nu pludselig er dækket af et tykt lag is. Og så meget vinter, at der i rabatten på parkeringspladsen foran Myrkdalen Hotel er samlet dynger af sne, som jeg tidligere kun har set så høje nord for polarcirklen.

Myrkdalen er først og sidst masser af sne. Selv her sent på sæsonen ligger der over fire meter sne på det højeste punkt på de mange pister. De store mængder sne sætter deres præg på landskabet, som er mere rundt og langstrakt, end det kendes fra andre norske fjeldtoppe.

»Vi har så meget sne, at vi kan lave pister, hvor det passer os«, siger sneguiden Gøran Dalsheim, da vi er kommet i skitøjet og op på toppen af fjeldet. Han peger ud over de pister, der er udsigt til fra toppen. Det snerundede landskab betyder meget brede pister og masser af muligheder for legesyge børn i alle aldre. Det betyder også, at offpiste ikke, som det ellers ses mange steder i Norge, er små tætte skovstrækninger. Nej, her er det store vidder, hvor mor og andre store børn kan fræse rundt i mere krævende terræn, mens far tager den mere langsomt og værdigt ned på de brede pister. Eller omvendt.

»Og så er der stille«, siger Gøran og holder en længere kunstpause. Og ganske rigtigt. På en af de sidste dage i sæsonen høres ikke en lyd ud over en sagte vind. Så hvis man gerne vil forene langrendsturens stille naturoplevelse med farten på pisterne, kan det findes her. De store bunker af sne betyder også, at langrend er muligt helt frem til juli på Vikafjellets præparerede løjper.

En hemmelighed

Myrkdalen er lidt af en hemmelighed i Danmark. Første skilift kom så sent som i 2003, og på bare 12 år er der opbygget et stort skicenter med 21 pister og 8 lifter. Vokseværket har betydet, at Myrkdalen i vinteren 2013 til 2014 var det femte største skiområde i Norge målt på antal solgte liftkortdage. Der er flest på besøg i weekenden. I hverdagen kan besøgende ofte finde lifter uden kø og nyde stilheden i det åbne landskab.

Magien fra Narnia trodser også den basale logik, at meget sne kræver de benhårde kuldegrader, som norske skisportssteder er kendt for. Men det er faktisk omvendt. Myrkdalens placering tæt på Norges vestkyst betyder, at termometeret sjældent kravler under 10 minusgrader og nærmest aldrig når ned på de tænderklaprende 20-30 graders kulde, som kan forekomme længere inde i landet. Og samtidig giver nærheden til kysten meget nedbør, der om vinteren falder som sne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Havets mere konstante temperatur betyder, at klimaet om vinteren er lidt varmere«, siger salgsdirektør Paal Thunæs fra Myrkdalen Hotel.

Nærheden til kysten betyder så også, at der kan være kraftig vind i området. Men ikke denne dag, hvor vi suser ned ad flere pister og oplever flere forskellige snetyper undervejs. Vi starter på frosthårde præparerede pister på toppen. Lidt længere nede løber vi ind i puddersne, som får skientusiasterne på turen til at hvine af fryd. For til sidst at ende i noget, som ligner slush ice, som bremser farten. Men det er trods alt også sidst i april, og sæsonen slutter blot en uge efter vores besøg.

Familieferier og weekendture

Pisterne i Myrkdalen er for alle aldre og til alt fra begyndere til skibumser. Der er for eksempel en meget flad og børnevenlig piste, hvor man i langsomt tempo glider gennem et lille skovområde. Desuden er der skihop i flere størrelser og skicross, som kan matche andre norske skicentre som Hafjell og Kvittfjell. Der satses derfor både på familieferier og større grupper af skientusiaster.

»Vi er så nye, at vi stadig er meget fleksible, hvis grupper har særlige ønsker«, siger Paal Thunæs. Der findes derfor også hytter og lejligheder i flere forskellige størrelser og prisklasser. Helt op til luksussuiter, som er i to etager og med så god plads, at besøgende kan sove med skiene på, hvis de har lyst til det.

Fordi Myrkdalen er så let at komme til fra Oslo og Bergen, er stedet også velegnet til en weekend på ski, som kombinerer skiløb med luksus på hotellet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På Myrkdalens hotel og i de tilhørende ferielejligheder leder man forgæves efter den traditionelle norske indretningsstil med udskårne træmøbler med betræk og tæpper i røde farver. Den norske koselighed er her skiftet med en mere stilren og moderne indretning i både lejligheder og på hotellet. Hotellet har bar til afterskiing til de horrible høje priser, Norge er kendt for. Desuden tre forskellige restauranter: en med norske specialiteter, en italiensk restaurant med importeret pizzaovn, hvor det er muligt at tage pizzaen med i hytten. Og endelig er der en fonduerestaurant, der tilbyder en tidsrejse tilbage til 80’erne.

Politiken var inviteret til Myrkdalen af Myrkdalen Hotel.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden