Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Langt de fleste danskere har en vellykket skiferie, men for nogle ender ferien galt. Lars Rydskov blev sagsøgt af en anden skiløber, som han stødte sammen med.
Foto: Thomas Borberg

Langt de fleste danskere har en vellykket skiferie, men for nogle ender ferien galt. Lars Rydskov blev sagsøgt af en anden skiløber, som han stødte sammen med.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sammenstød på pisten: Dansker sagsøgt for flere hundrede tusinde kroner

Lars Rydskov stødte sammen med en anden skiløber for to år siden på en piste i Østrig. Det har kostet dyrt.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste år modtog en seks-årig pige et sagsanlæg af en kvinde, som hun var stødt sammen med på en piste ved det østrigske skisportssted Hochhaedrich.

Sagsanlægget lød på knap 300.000 kroner samt hertil et ukendt beløb for fremtidige omkostninger i forbindelse med ulykken, hvori kvinden fik alvorlige skader.

En uafhængig ekspert vurderede i forbindelse med retssagen, at begge havde en andel i uheldet, og at hverken kvinden eller barnet havde været opmærksomme nok forud for uheldet.

Børn kan normalt ikke sagsøges i Østrig, men kvinden gjorde brug af en juridisk undtagelse i loven om, at barnet var i stand til at se konsekvenserne i sin handling. Sagen er endnu ikke afgjort.

Nogenlunde samme situation som den seks-årige pige står danske Lars Rydskov i. Efter et sammenstød på en østrigsk piste for to år siden har han fået et sagsanlæg på halsen.

Danskeren, der har stået på ski i 30 år, stødte sammen med en tysk skiløber på et sted, hvor to pister flettede sammen. Lars Rydskov mener, at begge skiløbere var skyld i uheldet, som kostede ham knubs og en øm skulder, mens den anden skiløber brækkede sin ene arm.

Politiet vurderede ud fra de to skiløberes forklaringer, at det var Lars Rydskov, der havde størst skyld i uheldet. Efter en afhøring på den lokale politistation modtog han senere en bøde på 1.200 euro, knap 9.000 danske kroner.

Erstatning på 200.000 kroner

Det fortalte han om i Politiken for to år siden. Her kaldte han det østrigske retssystem for »mærkeligt«, fordi han blev udpeget som den ansvarlige for uheldet på trods af, at det var ord mod ord.

Men sagen sluttede ikke, efter han har betalt bøden. Efterfølgende lagde den anden skiløber sag an mod Lars Rydskov, og den sag er endnu ikke afgjort.

Det er den 57-årige danskers forsikringsselskab, Tryg, som kører sagen for ham og som dækker udgifterne i forbindelse med stævningen. Indtil nu har forsikringsselskabet betalt knap 200.000 kroner i aconto-erstatning samt udgifter til en lægeudtalelse.

»Jeg synes, det er vanvittigt og en meget stor erstatning for en brækket arm. Man ved, at når man dyrker sport, er der risici forbundet med det. Jeg håber aldrig, at jeg kører ind i nogen igen, for jeg har lært, at så falder fars hammer. Jeg har lært, at Østrigs retssystem er meget anderledes end det danske, og at tingene ikke bare løses i mindelighed«, lyder det fra Lars Rydskov.

Magtesløshed

Han mener ikke selv, han kunne have gjort noget anderledes i forhold til uheldet. Det, der for ham mest står tilbage, er magtesløsheden ved at føle sig som en lille fisk i et uigennemskueligt retssystem. Til gengæld er han uendelig glad for, at han var forsikret, så han ikke selv kommer til at betale de flere hundrede tusind kroner eller mere i forbindelse med sagsanlægget.

»Jeg tænker tit på, hvis det var sket for et ungt menneske, som ikke havde været forsikret, og som havde stået med en regning på 250.000 kroner. Det er voldsomt mange penge ikke mindst for et ungt menneske«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden