Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsikringsselskaberne behandler hvert år sager, hvor danskere er blevet sagsøgt af andre skiløbere efter et sammenstød på pisten.
Foto: Thomas Borberg

Forsikringsselskaberne behandler hvert år sager, hvor danskere er blevet sagsøgt af andre skiløbere efter et sammenstød på pisten.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere sagsøges hvert år efter uheld på ski

Danmarks Skiforbund hører om den slags sager flere gange om året, og samme melding kommer fra forsikringsselskaberne.

Sne og ski
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellem en og tre gange hvert år tager en dansker kontakt til Danmarks Skiforbund, fordi han eller hun er blevet sagsøgt efter et sammenstød med en anden skiløber på pisten. Det fortæller Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund.

»Det kan være en fortvivlet far, der ringer, fordi hans datter er pålagt at møde i retten i München«, siger Kenneth Bøggild.

Skiforbundet blev bekendt med den slags sager for cirka fem år siden, da der skete en lovændring i bl.a. Tyskland, der åbnede op for civile søgsmål. Kenneth Bøggild og andre ansatte hos Danmarks Skiforbund har også ageret som både domsmænd og rådgivere i den slags sager, hvor to skiløbere er stødt sammen og skyld og forløb skal klarlægges.

»Det er de 10 FIS-regler, den slags sager dømmes efter, og det er dem, der betragtes som den juridiske lovgivning i de her sager. Man kan se dem som en pendant til færdselsreglerne«, lyder det fra Kenneth Bøggild om det internationale skiforbunds guide kaldet FIS-reglerne, til, hvordan man bør opføre sig på pisten. Læs mere reglerne for god opførsel på pisterne i faktaboksen i venstre side.

Ansvarsforsikring dækker

Lars Rydskov var for to år siden på skiferie i Østrig, og på et sted hvor to pister flettede sammen, stødte han sammen med en tysk skiløber. Lars Rydskov mener, at begge skiløbere var skyld i uheldet, som kostede ham knubs og en øm skulder, mens den anden skiløber brækkede sin ene arm. Ud over en bøde på 9.000 kroner, som han skulle betale til myndighederne, blev han sagsøgt af den anden skiløber, som altså mente, at danskeren havde størst skyld i sammenstødet.

Forsikringsselskaberne kender også godt til den type sager som Lars Rydskovs tilfælde. Hos Europæiske Rejseforsikring er der tale om få sager årligt.

»Vi har to verserende sager, og de er ikke fra i år, så ud over den menneskelige ulykke, så forfølger de også en i lang tid«, siger Mark Bartram.

Det er Lars Rydskovs sag et godt eksempel på, da den endnu ikke afsluttet to år efter ulykken. Det fortæller Tanja Frederiksen, pressechef i Tryg Forsikring.

»Ved den slags personskader går der generelt en del tid, før generne som følge af ulykken er opgjort«, lyder det fra Tanja Frederiksen, som tilføjer, at Tryg Forsikring har fem til ti af den slags sager om året.

Lars Rydskov var dækket via sin ansvarsforsikring, som de fleste har den gennem indboforsikringen, og kommer altså ikke selv til at hænge på den store erstatningssum, som kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner.

»Det er en almindelig ansvarssag, og det er, som hvis du gjorde skade på en anden i trafikken herhjemme«.

Forsikringsselskaberne Gouda og Gjensidige som har samme ejer, ser meget sjældent denne type skader. Kommunikationschef Trine Andrup oplyser, at selskaberne blot havde én sag af den type i 2015 og én i 2016. Alle forsikringsselskaberne vurderer, at antallet af sager er stabilt, og at der altså ikke er en stigning i antallet af sager i forhold til tidligere år.

Er uheldet ude: Fastslå hvad der skete med det samme

Kenneth Bøggild fra Danmarks Skiforbund understreger, hvor vigtigt det er at være dækket forsikringsmæssigt, når man tager på skiferie. Han kalder det for »tudetosset« at tage af sted uden.

»Ellers er man kun dækket via det blå sundhedskort, og der kan være omkostninger forbundet med behandling i lande som Østrig og Frankrig, så tegn en forsikring«.

Han appellerer også til, at man sætter sig ind i de ti FIS-regler, før man tager skistøvlerne på og høvler ned ad de hvidklædte bakker.

Han tilføjer, at skiløbere, der er meldt ind i skiklub i gennemsnittet kun har en halvt så stor risiko for at komme til skade på pisten som skiløbere, der ikke er i en klub.

»De er ikke nødvendigvis i bedre form. Der er kun én forklaring: at de er bevidste skiløbere, som tager skiløb seriøst«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden