Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PeskyMonkey
Foto: PeskyMonkey

Ferie-ups. En skyhøj mobilregning kan ødelægge ethvert godt feriehumør.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan undgår du en tårnhøj mobilregning på rejsen

En smartphone eller en iPad kan være til stor nytte på rejsen. Men du må have styr på indstillingerne, ellers kan ferien hurtigt blive en dyr fornøjelse.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Kære kunde. Du har nu 100 kr. tilbage af dit dataforbrug i udlandet med max på 450 kr., inden vi spærrer din dataforbindelse«.

Det kan godt lægge noget af en dæmper på ferieglæden, når en sms med sådan en ordlyd tikker ind på mobilen efter mindre end et døgns ophold i udlandet.

For mange ender dataforbrug på mobilen eller iPad’en med at komme til at udgøre en alt for tung post på feriebudgettet. Vi har nemlig vænnet os til konstant at være online. Vi kan finde vores booking frem i mailboksen, når vi står ved hotellets skranke. Når vi slentrer rundt i Kreuzberg i Berlin og får en pludselig trang til indisk mad, kan mobilen tippe os om den nærmeste restaurant. Og når vi står foran Empire State Building i New York, kan vi i løbet af få sekunder få afgjort væddemålet om, hvor mange bygninger der egentlig er højere end den.

LÆS ARTIKEL

Men det kan koste kassen. Brian Dixen, der er chefredaktør på Magasinet Mobil, hører om mange tilfælde, hvor turister er blevet overrasket over, hvor hurtigt taxameteret egentlig tæller:

»Det er roaming, der kommer bag på de fleste. Når man er i et andet land, går telefonen på et fremmed netværk for at hente data. Det koster ofte helt op omkring 25 kroner pr. megabyte, og så går det altså rigtig stærkt«, siger han.

Slå opdateringer fra
Hvis man vil undgå at komme hjem til en alt for stor mobilregning, er det nødvendigt, at man sætter sig lidt ind i telefonens indstillinger. Hvis man ikke har lyst til at slå netforbindelsen helt fra på sin telefon, er det som minimum klogt at deaktivere nogle funktioner, fortæller Brian Dixen:

»Noget af det, der typisk rykker, er, hvis telefonen er indstillet til selv automatisk at synkronisere mails og opdatere apps. Da jeg for nylig var i Sverige, kom jeg ved en fejl til at slå opdateringer til på min telefon. Jeg nåede knap nok at blinke, så fik jeg en besked om, at jeg havde brugt 350 kroner. Problemet er, at man ikke opdager det. Telefonen ligger bare stille og roligt og bruger data i ret store mængder«.

LÆS ARTIKEL

Det er heldigvis kun, når telefonen benytter et datanetværk (3G), at din mobilregning bliver påvirket. Når du er ude at rejse, er der som regel andre muligheder for at gå på nettet. Derfor er det en god ide at orientere dig om adgangen til et trådløst netværk (wifi), der hvor du skal bo.

Allerede når du booker dit hotel, bør du tjekke, om det er inkluderet i prisen at gå på nettet, eller om det er noget, du skal betale ekstra for. Pudsigt nok er det i mange tilfælde de dyrere hoteller, der tager ekstra betaling for brug af internet, mens mange billigere har det med i prisen.

Rejseinfo på mobilen
Hvis du har adgang til nettet uden at skulle betale for data på dit hotel, er du hjulpet godt på vej. Ud over at det er rart ind i mellem at kunne tjekke eksempelvis mail og vejrudsigt, kan smartphonen eller iPad’en nemlig også være kilde til masser af nyttige informationer på rejsen.

»Man kan efterhånden få rigtig mange spændende rejse-apps. Man skal bare vide, at hvis man først henter informationerne, når man står foran en seværdighed eller en restaurant, så bliver det ofte nogle meget dyre informationer. Jeg vil i stedet råde folk til at gøre lidt som i gamle dage: Tænk over hjemmefra, hvad du får brug for at vide, når du er der. Hent så indholdet ned på mobilen. Enten før afrejsen, eller når du sidder på hotellet og kan surfe gratis«, siger Brian Dixen.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nok er det frustrerende efter kort tid på rejsen at modtage en sms om, at man har ramt forbrugsloftet. Men endnu mere frustrerende ville det selvfølgelig være, hvis man slet ikke fik nogen advarsel, og forbruget bare fortsatte til et helt uoverskueligt beløb. Grunden til, at man får sådan en besked er, at udbyderne er forpligtede til at sætte et dataloft på maksimum 460 kroner. Sådan er reglerne inden for EU, og de fleste udbydere lader også dataloftet gælde i resten af verden. Hvis man har lyst til at fjerne loftet, kan det klares med en enkelt SMS.

Martin Salamon, chefkonsulent hos Forbrugerrådet, opfordrer til, at du gør dig klog på de helt specifikke vilkår hos dit mobilselskab, inden du rejser ud:

»Hjemmefra skal man først og fremmest undersøge, om ens udbyder har et loft på forbruget i det land, man rejser til. Flere populære rejsemål for danskere, som for eksempel Tyrkiet og Thailand, er jo uden for EU. Og hvis der så er et dataloft, skal man også undersøge, hvad der sker, hvis man ophæver loftet. Kommer der så en ny advarsel, eller får forbruget bare lov at skyde i vejret?«

Priserne er på vej ned
At priserne på roaming er uhørt høje, og at Forbrugerrådets holdning er, at det er til stor gene for mange forbrugere, lægger Martin Salamon ikke skjul på. Fra forbrugerorganisationernes side har man længe håbet på, at priserne ville falde til et mere naturligt leje af sig selv på grund af konkurrencen selskaberne imellem. Men det er ikke sket, og derfor har EU nu skredet til handling. En ny aftale, der træder i kraft 1. juli 2012, får priserne til at falde fra de nuværende 20-25 kroner pr. megabyte til maksimalt 6,50 kroner. Og i 2014 vil prisen falde endnu engang. Herefter vil maksimalprisen være mindre end 2 kroner pr. megabyte.

LÆS ARTIKEL

Martin Salamon er glad for, at det går den rigtige vej, men han advarer alligevel mod, at man som forbruger bare surfer løs af den grund:

»Der vil stadig være tale om høje priser, og det er stadig vigtigt, at man som forbruger tager sine forholdsregler«.

Få en række konkrete råd til, hvordan du kan holde mobilregningen nede på næste side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden