Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SYG. Hvis uheldet er ude kan en tropesygdom være en ret ubehagelig oplevelse.
Foto: Ar/istockphoto.com

SYG. Hvis uheldet er ude kan en tropesygdom være en ret ubehagelig oplevelse.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er verdens klammeste tropesygdomme

Se ekspertens liste over de mest ubehagelige sygdomme på rejsen.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke noget så skønt som at have en original og spændende souvenir med hjem fra den store rejse.

Jo mindre altså den hedder noget i retning af orientbyld, singapore ear eller giardiasis og slet ikke har noget at gøre med træskærerarbejde, zebraskind eller hvad du nu havde tænkt dig, at der skulle hænge derhjemme på væggen.

Videnskab.dk har sammen med professor Ib Bygbjerg, der forsker i tropesygdomme ved Københavns Universitet, lavet en liste over, hvad sitet kalder »de 10 klammeste« tropesygdomme.

Særligt, hvis turen går til troperne bør man som rejsende være opmærksom på at undgå at få noget ubehageligt med hjem. Dog understreger Ib Bygbjerg over for videnskab.dk, at man ikke bør holde sig hjemme alene fordi, man frygter at blive bærer af en tropesygdom.

»Jeg vil sige, at der er langt større risiko for at omkomme under en ulykke på rejsen, end ved at blive smittet med en tropesygdom«, forklarer Ib Bygbjerg til videnskab.dk.

Herunder tager vi tropesygdommene nedenfra og op. Fra den mest farlige og almindelige til en af de mere sjældne, men klammeste.

10. Malaria

Et sted mellem 50 og 100 danskere smittes med malaria hvert år efter at være blevet stukket af en malariamyg. Og det er ikke en sygdom man skal spøge med. Det kan minde om influenza, men bliver du ikke behandlet kan det udvikle sig fatalt. Malaria findes i det meste af Afrika, Sydamerika, og Asien.

9. Denguefeber

Det er Aedes-myggen, der står bag denguefeber og ligesom med malaria gælder det derfor om ikke at blive stukket af myg, hvis man befinder sig i et område, hvor denguefeber florerer. Ligesom med malaria kan man risikere at blive meget, meget syg, hvis man ikke behandles i tide. Findes mest i Asien, Caribien og Sydamerika.

8. Bilharziose

Også kaldet sneglefeber. Sygdommen opstår, hvis man bader i stillestående ferskvand, hvor man kan risikere, at en parasit trænger ind i ens blodbaner. Sygdommen giver akut feber og allergi og blod i urin og afføring. Ifølge professor Ib Bygbjerg er man sikker på at få bilharziose, hvis man bader i Malawisøen eller Victoriasøen.

7. Giardiasis

Videnskab.dk kalder også giardiasis, der skyldes en lille parasit, for "diarré med æggebøvs" og den betegnelse kommer af, at de bøvser man slår, mens man er smittet, lugter helt ufattelig grimt. Det går dog over efter endt behandling. Sygdommen er især udbredt i Mexico, Sydøstasien, Rusland og det vestlige Sydamerika.

6. Orientbyld

Sygdommen kommer af en lille parasit, der bliver overført, hvis du bliver bidt af en sandflue. Biddet kan udvikle sig til et stort sår. Parasitten dør, hvis man kommer i behandling efterfølgende. Du kan risikere sådan en oplevelse, hvis du bliver bidt i Syd- eller Mellemamerika, Afrika eller Mellemøsten, men den findes også på klassiske feriesteder som Spanien, Grækenland og Sydfrankrig.

5. Singapore Ear

En svampeinfektion, der som navnet antyder, findes i øregangen og kan udvikle sig til betændelse med stafylokokker. Du kan få singapore ear alle steder, hvor der er varmt og fugtigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Amøbedysenteri

De fleste, der har rejst i længere tid i troperne har nok oplevet at have dårlig mave. Men amøbedysenteri er noget af det værste man kan rende ind i med voldsom diarre, der kan udvikle sig i en farlig retning, hvis man bliver svækket af den. Derfor er den særlig farlig for børn. Amøberne findes over alt, hvor der er dårlig kloakering.

3. Sandlopper

Sandloppehunner udruger deres æg under huden på dig. Det ligner en fodvorte indtil sandloppehunnen kravler ud. Hullet, der bliver tilbage, kan nemt gå i betændelse. Hvis du opdager loppen i tide, bliver den fjernet med en steril nål. Sandlopper optræder især i Sydamerika, Vest- og Østafrika og på den indiske halvø.

2. Creeping eruption

Kendes også som larva migrans og har sit navn deraf, fordi en larve fra en hund kravler rundt under huden på dig uden at kunne finde ud. Behandlingen foregår ved at fryse larven ihjel med tøris. Hvis man vil undgå creeping eruption skal man holde øje med hundelorte, når man eksempelvis lægger sig på stranden.

1. Mangofluelarver

Sygdommen her lyder lidt af en klassisk skrækhistorie fra troperne, hvor en larve - i dette tilfælde en mangofluelarve - lægger sig til rette under huden på et menneske. Det bliver til en byld, der på et tidspunkt brister, hvorpå en maddike kommer ud. Larven holder oprindeligt til i afføring, så vær opmærksom på, hvor du lægger dit tøj eller håndklæde på for eksempel stranden. Mangofluelarver findes over alt i troperne.

ingenting

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden