Tricktyve spotter nemt en uopmærksom turist.
Foto: Alistair Scott

Tricktyve spotter nemt en uopmærksom turist.

Sundhed og sygdom

Sådan undgår du de værste svindelnumre

Her er de bedste råd til, hvordan du undgår at blive snydt og bestjålet på ferien.

Sundhed og sygdom

Man klapper sig lige på lommen for at sikre sig, at pengebeholdningen ligger trygt og godt.

Og stivner så, da man mærker, at der ikke er andet end lommeuld.

LÆS OGSÅ

Det er altid en god ide at være opmærksom, hvis man befinder sig på svært turistede steder. For det er desværre ikke alle, der er kommet for at se Eiffeltårnet, Big Ben eller Colosseum.

Rejsesitet Leisure & Travel har fået en række eksperter til at fortælle om nogle af de tricks, som turister rundt om i verden bliver udsat for, og giver også gode råd til, hvordan du undgår at blive snydt.

Sigøjnerbørnenes avistrick

Hvor: Rom

Sådan gør de: En gruppe sigøjnerbørn omringer dig og vifter med aviser op i ansigtet på dig og laver uro. Aviserne er primært for at forvirre dig og aflede din opmærksomhed, mens de går i lommerne på dig efter pung og andre værdier eller snupper din taske.

Råd: Vær bestemt og vift dem væk og skynd dig selv væk - Råb op, hvis det er nødvendigt.

Duty free-svindel i Bangkoks lufthavn

Hvor: Bangkok

Sådan gør de: Lufthavnspolitiet snupper uskyldige rejsende, der snuser rundt og kigger i duty free-butikkerne med nogle endnu ubetalte varer. Den rejsende bliver anklaget for butikstyveri og trues med at blive arresteret, hvis man ikke betaler et stort beløb.

Råd: Vær meget påpasselig med at gå rundt med endnu ubetalte varer i duty free-butikkerne.

Hot dog-tricket

Hvor: Diverse lufthavne

Sådan gør de: Man har netop bestilt en hot dog i en bod i lufthavnen, da sælgeren "ved et uheld" hælder alt for meget sennep ned i bollen. Undskyldende og klodset forsøger han at hjælpe dig med at tørre det af tøjet, og i mellemtiden snupper en medskyldig din taske.

Råd: Hvis du sætter tasken fra dig, så sørg altid for at have den mellem dine fødder, hvis du er i et travlt område af lufthavnen.

Det franske guldrings-trick

Hvor: Paris

Sådan gør de: En »tilfældig« passerende finder en guldring på fortovet lige ved dig og spørger, om du vil købe den til en suspekt lav sum. Men hopper du på den og siger ja, køber du en muligvis vellignende guldring - i det pureste messing.

Råd: Man finder ikke bare sådan guldringe på gaden i Paris eller andre steder for den sags skyld. Sig derfor »non«.

Tricket med armbåndet

Hvor: Rom og Paris
Sådan gør de: Man går på gaden, da en charmerende person kommer hen og tilbyder at vise dig vej eller give en sightseeing. Inden man får set sig om, har personen bundet et vævet armbånd rundt om håndleddet og beder derefter betaling for det. Hvis man nægter begynder han at råbe op om, at man har stjålet. En situation mange finder ganske ubehagelig og pinlig, hvorefter de fleste ofte vælger at betale, typisk omkring fem euro, blot for at slippe væk fra situationen.
Råd: Vær opmærksom på yderst venlige mennesker, som kontakter dig på gaden og tilbyder dig den ene eller den anden service, som du ikke vil have eller har brug for.

Uhyrlige værkstedsregninger

Hvor: Østafrika

Sådan gør de: Man kommer kørende ind i en by, da en venlig mand gør opmærksom på, at ens bil drypper med olie, og at der er et værksted rundt om hjørnet, som kan fixe problemet. I virkeligheden har personen hældt olie på hjulet. Værkstedet tager en urimelig høj pris for »reparationen« og deler derefter fortjenesten med manden, der gjorde opmærksom på problemet.

Råd: Vær opmærksom, når en person pointerer, at du har nogle problemer, du ikke selv kender til, og derefter tilbyder at hjælpe dig.

Kinesisk svindler-kunst

Hvor: Beijing og Shanghai

Sådan gør de: Unge og talentfulde "kunststuderende" kontakter dig med venlig mine og overtaler dig til at besøge deres skoles galleri. Går du med, kan du nemt komme i en situation, hvor du føler dig presset til at købe dyrt »kunst«, der aldrig har set skyggen af talent.

Råd: Afvis høfligt at gå med hen til et sådan galleri, hvis du får tilbuddet.

Den klodsede kvinde

Hvor: London, men det kan ske alle steder

Sådan gør de: Vær opmærksom på dine ting, hvis der bliver postyr. Det kan nemlig være for at aflede et »offer«, mens lommetyve snupper deres pung. Opstandelsen kan være en ældre kvinde, som snubler på rulletrappen i Londons undergrundsbane.

Råd: Forsøg at flytte dig fra postyret og pas på dine ting.

Sigøjner-babyen

Hvor: Italien og Østeuropa

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sådan gør de: Denne er en variation af avis-tricket. Offeret, typisk en enlig kvindelig rejsende, bliver antastet af en sigøjner-kvinde, som bærer på et barn i et tæppe. Pludselig kaster sigøjneren barnet i armene på turisten og stjæler det, hun kan fra den overrumplede person. Efter tyven er løbet væk, opdager offeret, at babyen blot er en dukke.

Råd: Undgå sigøjnere og tiggere på gaden og vær opmærksom, hvis de kommer hen til dig.

Hold på hat og briller i bus 64

Hvor: Rom

Sådan gør de: Bus nummer 64 i Rom passerer på sin rute mange af de kendte steder i byen. Derfor er ruten populær blandt turister - og folk der er fuldstændig ligeglade med Colosseum, Peterspladsen og Den Spanske Trappe. I grupper på tre til fire går tyvene efter punge, kameraer og andet af værdi, og typisk gør de det ved at skabe postyr, der afleder opmærksomheden fra de lange fingre.

Råd: Pas på dine værdier, især steder som er fyldt med mennesker.

Den spanske cykeltyv

Hvor: Barcelona

Sådan gør de: En rejsende med kufferter og tasker står og venter på en taxa. I mellemtiden kommer en mand cyklende og snupper i farten dametasken og skynder sig væk. Mens venlige forbipasserende smider hvad de har i hænderne og løber efter cykeltyven, griber en medskyldig deres ting, hvis de har efterladt noget, da de satte efter tyven.

Råd: Hav dine værdigenstande i lommer inden i jakken, i et pengebælte eller andre steder, der ikke er nemme at komme til.

En håndfuld penge

Hvor: Moskva

Sådan gør de: En forbipasserende støder ind i dig og taber noget. Hvis du bukker dig ned og samler det op, vil du se, at det er en stor håndfuld pengesedler. Og en skidt situation. For da vil svindleren anklage dig for at forsøge at stjæle nogle af pengene. Han er dog villig til at glemme det hele, hvis du betaler ham en håndfuld rubler.

Råd: Tilkald politiet. Det er nemlig de sidste personer, vedkommende ønsker at møde, for politiet kender godt til denne type af svindelnumre.

Det tyrkiske taxa-trick

Hvor: Istanbul

Sådan gør de: En turist prajer en taxa i Istanbul og betaler ved slutningen af turen med en 50 lira seddel. Taxachaufføren taber sedlen på gulvet og bytter den ud med en fem lira seddel, som til forveksling ligner den større seddel og anklager passageren for forsøg på snyd.

Råd: Kontakt politiet, for de kender til dette trick.

Sikkerhedstjek

Hvor: Lufthavne

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sådan gør de: Lige før du går igennem metaldetektoren i lufthavnen, overhaler en person indenom og går igennem før dig. Da han går igennem, går alarmen, og man må vente yderligere på, at han tømmer lommer og kommer igennem. I mellemtiden er en medsammensvoren gået foran dig og stjæler dine ting fra transportbåndet og forsvinder så hurtigt fra stedet.

Råd: Vent med at placere dine ting i bakken og på båndet indtil lige før, du går igennem metaldetektoren og hold et vågent øje med dine ting, når de er kommet igennem.


Bangkoks falske guider

Hvor: Bangkok

Sådan gør de: Svindlere, som ligner officielle guider, kontakter turister i gaderne omkring Bangkoks Grand Palace. De vil med overbevisning i stemmen fortælle, at paladset er lukket for besøgende, men at de gerne vil tage dig med på en privat guidet tur.

Råd: Ignorer dem og tjek selv, om paladset skulle være lukket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce