Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Quine/Thomas Quine, Flickr/Creative Commons
Foto: Thomas Quine/Thomas Quine, Flickr/Creative Commons

Frygtet. Flere hundrede havdyr som denne er skyllet op på strande på Tenerife og Gran Canaria.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygtet havdyr plager De Kanariske Øer

Gopleart, der har et yderst smertefuldt stik, skyller op på spanske strande.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere, der lige nu holder ferie på De Kanariske Øer, skal se sig rigtig godt for, hvis de vil en tur i bølgerne.

Både Gran Canaria og især Tenerife, hvor det lige nu er højsæson for turister, er svært plaget af portugisiske orlogsmænd (Physalia physalis), der er en art gopler.

Flere strande på Tenerife har badeforbud, og ifølge avisen canariajournalen. no skyllede omkring 500 portugisiske orlogsmænd onsdag ind på stranden Playa de Troja, der ligger på øens vestkyst.

Derfor frarådes besøgende på strandene at hoppe i vandet, og det samme gælder på stranden Playa de Las Americas, også på Tenerifes vestkyst.

LÆS OGSÅ

Den portugisiske orlogsmand er en art flydende blæregopler. Den består af en koloni sammensat af fire typer enkeltindivider (polypper) med vidt forskellig funktion.

Oven over vandet er kolonen repræsenteret af en blåviolet luftfyldt flydeblære på størrelse med en knytnæve. Når denne blære kommer flydende, kan den minde om et vindfyldt sejl på et gammelt orlogsskib.

Havdyret har flere meget lange brændetråde (tentakler) med nældeceller, som lammer fisk og andre byttedyr. Den er kendt for sin kraftige gift, som kan få badegæsten til at panikke eller besvime af smerte og dermed drukne.

Også Gran Canaria er ramt
På en anden Tenerife-strand, Playa de Fañabé, er det gule flag hejst, hvilket betyder, at man skal være ekstra varsom.

Myndighederne vil ifølge canariajournalen.no muligvis også gøre opmærksom på risikoen for gopler på tre andre strande på øen eller lukke dem.

Naboøen Gran Canaria er også ramt af det farlige havdyr, som er skyllet op på flere strande på strækningen fra Las Palmas til Mogán.

Goplens gift er stærk nok til at dræbe en fisk på størrelse med en makrel, og det er enormt smertefuldt for mennesker at komme i kontakt med den. Man skal med andre ord tage sig i agt og holde sig væk. Det fortæller Hans Ulrik Riisgård, som er ekspert i gopler og professor ved Marinbiologisk Forskningscenter på Syddansk Universitet.

»Den portugisiske orlogsmand er let genkendelig på den blåviolette flydeblære, som ligger på vandoverfladen. Men da goplen har over 10 meter lange brændetråde, kan det ofte være for sent at søge væk. Selv døde opskyllede orlogsmænd skal man undgå, da nældecellerne på de lange brændetråde stadig kan være aktive«.

Som et elektrisk chok

Hans Ulrik Riisgård siger, at der hvert år bruges mange penge på at behandle badegæster, som er blevet forbrændt.

»Nældecellernes gift virker straks ved berøring som et elektrisk chok efterfulgt af ulidelige smerter, samtidig med at den brændte hud svulmer op. Derefter følger tarmsmerter, koldsved, hovedpine, opkastninger og i svære tilfælde lammelser og kollaps, som kan medføre døden«.

»Goplen lever i verdenshavenes tropiske og subtropiske områder. Storm og kraftige sydlige vinde kan bringe den langt nordpå til Middelhavet og De Kanariske Øer til pine for badegæster og til skade for turismen«, fortæller Hans Ulrik Riisgård.

LÆS OGSÅ

Det store antal gopler, der er skyllet op på strandene ved de spanske øer, skyldes formentlig en storm, der for nylig ramte De Kanariske Øer.

Og vi ser dem formentlig oftere i dag end tidligere, fordi et varmere klima med hyppigere og stærkere vinde og storme i øget omfang kan føre goplen til de populære badesteder på de Kanariske Øer og i Middelhavet, lyder det fra Hans Ulrik Riisgård.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden