Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forholdsregler. På en individuel rejse på 1-4 uger til eksempelvis Thailand er det en god ide at lade sig vaccinere mod blandt difteri, tetanus, hepatitis A og malaria.
Foto: Aurimas Adomavicius / Flickr Creative Commons/Aurimas Adomavicius

Forholdsregler. På en individuel rejse på 1-4 uger til eksempelvis Thailand er det en god ide at lade sig vaccinere mod blandt difteri, tetanus, hepatitis A og malaria.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndighed: Rejsende glemmer at sikre sig mod smitsomme sygdomme

Flere rejsende bør overveje rejsevacciner, så de kun får gode rejseminder og ikke leverbetændelse, mæslinger og tyfus med hjem, mener Statens Serum Institut.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinteren står for døren, og dermed også rejserne til varmen, hvor alt for mange får meget andet end gode ferieminder og sund kulør med hjem.

»Der er virkelig et reelt behov for at minde danskerne om, at de risikerer alvorlige smitsomme sygdomme, som vi ikke har herhjemme«, siger Peter Henrik Andersen, afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

Han understreger, at risikoen er særlig stor i Sydamerika, Asien og Afrika, hvor man mange steder også skal tage malariapiller, men også i populære turistdestinationer i Nordafrika.

»Så rejsevacciner kan være en rigtig god investering«, siger han.

De seneste fem år er mere end 100 danskere eksempelvis blevet smittet med leverbetændelse, hepatitis A, på rejser i udlandet. En alvorlig om end normalt ikke dødelig sygdom.

Mæslinger er nu en rejsesygdom

»Tyrkiet og Egypten er to store risikodestinationer for hepatitis A, som mange danskere rejser til. Her skal man virkelig tænke over fødevarehygiejnen. Selv på store pæne turisthoteller har vi oplevet, at danskere er blevet smittet med hepatitis A, fordi mad og drikke har været forurenet med virus, der smitter via afføring på grund af dårlig lokal hygiejne«, siger han.

Mere end 100 danskere er blevet smittet med tyfus, primært på det indiske subkontinent – igen på grund af dårlig fødevare- og håndhygiejne. Og lidt under 20 danskere er smittet med den yderst smitsomme og farligste af børnesygdommene, mæslinger, der ellers er så godt som udryddet i Danmark.

Statens Serum Institut siger, at der ikke findes opgørelser over, hvor mange danskere der undlader vacciner ved rejser til destinationer, hvor myndighederne anbefaler det.

Overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet Søren Thybo mener ikke, at det konkrete antal danskere, der smittes i udlandet, er alarmerende højt.

Alligevel opfordrer han ligesom Statens Serum Institut alle til at overveje vacciner:

»Vi løber alle en risiko, når vi rejser til lande, hvor der er smitsomme sygdomme. Ser vi på det store antal rejsende, bliver meget få smittet. Så risikoen er lille. Men vacciner er sund fornuft, fordi det er bedre at forebygge reelt farlige, sjældne sygdomme end at behandle, når man først er blevet syg. Og nogle af disse sygdomme er altså meget alvorlige«, siger han.

Selv korte ferier medfører risiko

Ud over stivkrampevaccine og vaccinerne fra børnevaccinationsprogrammet til børn opfordrer de danske myndigheder til vaccination for hepatitis A ved rejser til populære destinationer i eksempelvis Fjernøsten. Den anbefales også til selv kortere ferier i Tyrkiet og Egypten.

Søren Thybo fra Rigshospitalet understreger, at det er »meget lidt sandsynligt«, at den rejsende bliver syg.

»Under én procent, der bliver smittet ved en måneds ophold i et østeuropæisk land, eksempelvis. Men det er ikke usandsynligt. Og hepatitis er ingen rar sygdom«, siger han.

Både Søren Thybo og Peter H.S. Andersen fra Statens Serum Institut påpeger, at risikoen for sygdomssmitte naturligvis stiger med længden af opholdet i de varmere lande.

Men selv korte ophold medfører risici.

»Mange opfatter korte ophold som solferie – uanset hvor de er. Men flere danske mænd har eksempelvis fået hepatitis B, som primært smitter gennem blod og sex, i lande som Thailand, fordi de enten har dyrket ubeskyttet sex med lokale eller har fået tatoveringer, samtidig med at de ikke har været vaccinerede. Så det handler ikke kun om de lange jordomrejser. Man kan blive smittet, hvis man udsættes for smitte, uanset hvor lang tid man er i landet, så enkelt er det«, siger Peter H.S. Andersen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Database skal registrere vaccinerede

Statens Serum Institut, skyldes jeres anbefalinger af rejsevacciner ikke bare, at I gerne vil sælge vacciner til lægerne og dermed de rejsende danskere?

»Vores anbefalinger er de samme som verdenssundhedsorganisationen WHO’s. Men vi baserer også alle vores anbefalinger på faglige input fra en række lægevidenskabelige selskaber. Der er en risiko for alvorlig sygdom ved rejser, om end den ikke er stor. Og vacciner er nu engang den mest effektive beskyttelse – ud over alle de gode almindelige forholdsregler«, siger Peter Henrik Andersen.

Formålet med rejsevaccinerne er også, ifølge Statens Serum Institut, at så få som muligt i Danmark smittes af rejsende, der er blevet smittet i udlandet.

»Vi ønsker at undgå vira og bakterier, som vi ikke har herhjemme, og som i værste fald kan slå den rejsende ihjel«, siger han.

Til november får instituttet dog en ny database, som vil registrere samtlige personer, der får en vaccine i Danmark.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars Igum Rasmussen eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden