Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

For blot et år siden var der ingen, der bekymrede sig om den ukendte zika-virus, men nu er den på alles læber og især i Sydamerika, hvor man er vidne til en sand epidemi, hvor man skønner at mellem 440.000 og 1,3 millioner mennesker i Brasilien er blevet inficeret med virus gennem myggestik. Kilde: Politiken TV / Tilrettelæggelse: Johannes Skov Andersen / Råmateriale: AP

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Advarsel til gravide: Udsæt rejsen til Syd- og Mellemamerika

Selv om gravide ikke direkte frarådes rejser pga. udbrud af zika-virus, bør de blive hjemme, siger Sundhedsstyrelsen.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du gravid, eller planlægger du liv i maven, så bliv væk fra Syd- og Mellemamerika.

Hvis det er muligt.

En større epidemi med den myggebårne zika-virus i Syd- og Mellemamerika, der af myndigheder og eksperter kædes sammen med et stigende antal børn født med misdannede hoveder og skader på centralnervesystemet, har fået de europæiske og danske myndigheder til at fraråde alle unødvendige rejser til de ramte lande, se boks.

Vent til efter graviditeten om muligt, lyder anbefalingen.

»Vi råder til, at kvinder udsætter ikke-nødvendige rejser, til efter graviditeten er afsluttet. Kan man ikke det, skal man sørge for at dække sig godt for myggestik«, siger afdelingslæge Bolette Søborg, i Sundhedsstyrelsens afdeling for Sygehuse & Beredskab og fortsætter:

»Og det er meget vigtigt at huske, at den myg, der overfører zika-virus også stikker i dagtimerne. Det vil sige, at man skal dække sig for myggestik hele døgnet - langærmede trøjer, bukser, strømper. Og så skal man bruge myggemidler og sove under et myggenet om natten eller i insektsikrede værelser«.

Alene i Brasilien skønnes det, at mere end en halv million mennesker er smittet med zika-vira fra myggen Aedes.

Kun gravide skal være bekymrede

Sundhedsstyrelsen fastslår, at de skærpede anbefalinger alene gælder gravide og kvinder, der vil være gravide. Alle andre rejsende skal blot anse risikoen for zika-virus på linje med andre myggeoverførte sygdomme i tropiske og subtropiske egne, såsom dengue-feber og chikungunya-infektion.

Der findes hverken vacciner eller behandling mod zika-virus, der sædvanligvis er en mild infektion, som otte ud af ti slet ikke får symptomer fra.

»Der er ingen grund til bekymring på den indlandske bane. Men der er grund til at være opmærksom, hvis man skal ud at rejse, at man skal tage sig sine forholdsregler«, siger Bolette Søborg.

Skal gravide rejsende være bange - hvor stor er risikoen egentlig?

»Det har man endnu ikke fastslået. I forbindelse med den epidemi, man har registreret i Sydamerika, har man sideløbende set en ophobning af tilfælde med medfødte misdannelse, det, vi kalder mikrocefali, altså for lille hovedudvikling hos et antal nyfødte i Brasilien. Derfor har man koblet de to ting. Sideløbende har man fundet zika-virus i fostervandet hos nogle af de spædbørn, der havde taget skade. Så man har kunnet set, at en smittet mor kan overføre smitte til barnet i maven. Men en egentlig risiko er for tidlig at fastslå«.

De gravide kvinder, der gennemfører rejser til Syd- og Mellemamerika, skal oplyse det til deres egen læge og jordemoder efterfølgende, anbefaler Sundhedsstyrlsen.

»Da vi ikke ved, hvor farligt det her er for gravide endnu, så tager vi forsigtighedsvinklen på det« siger Bolette Søgaard og fortsætter:

»Det her handler ikke om rejsende generelt til Syd- og Mellemamerika. Kun de gravide. Alle andre rejsende anbefaler vi fortsat, at de bare skal rejse«, siger Bolette Søgaard fra Sundhedsstyrelsen.

Vær opmærksom på influenza efter hjemkomst

Der er ifølge myndighederne større risiko for smitte i de områder, hvor der er gode betingelser for udklægning af myg, altså landlige områder, jungler samt slumområder i storbyerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forretningsrejsende i storbyer på bedre hoteller vurderes at have en meget lav risiko for smitte.

Rejsende skal være særligt opmærksomme på de influenzalignende symtptomer inden for tre uger efter hjemkomst fra de berørte områder.

Tirsdag aften blev det bekræftet, at en dansker bosiddende i Jylland er smittet med zika-virus efter rejse i de ramte områder.

Danmark er nu det sjette land i verden, hvor der er konstateret importerede tilfælde af zika-virus. De øvrige lande er USA, Canada, Tyskland, Holland og Finland, skriver Statens Serum Institut , der er i tæt dialog med det europæiske smitteovervågningscenter ECDC.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen eller sundhed, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden