Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Advarsel. Militær uddeler pamfletter med oplysning om bekæmpelsen af zika-virus til turister ved Copacabana i Rio de Janeiro.
Foto: Leo Correa/AP

Advarsel. Militær uddeler pamfletter med oplysning om bekæmpelsen af zika-virus til turister ved Copacabana i Rio de Janeiro.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svært for gravide at droppe rejse til zika-ramt land

Så længe Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til zika-ramte områder, kan man ikke kræve at få lov til at afbestille sin rejse. Men der kan være hjælp at hente hos flyselskab eller forsikring.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Babyer med for små hoveder er blevet billedet på den plage, der lige nu optager verdenssamfundet: zika-virus. Den myggeoverførte sygdom kan formentlig kobles sammen med hjernedefekt hos nyfødte børn – microcephali. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist, men er meget sandsynlig.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer, at op mod fire mio. mennesker vil blive smittet i løbet af kort tid, og karakteriserer det som en »folkesundhedsmæssig krisesituation«. Der findes ikke en vaccine mod zika-virus.

Virussen giver influenzalignende symptomer, men er ellers ikke farlig. Den kan dog være et problem for gravide, fordi de kan smitte deres fostre under graviditeten, hvilket kan resultere i, at barnet får misdannelser.

Står man over for at skulle rejse til et land, der er ramt af zika-virussen, men ikke har lyst til at tage af sted, er man dårligt stillet i forhold til at få refunderet pengene for turen. Det siger Asta Ostrowski, seniorrådgiver inden for transport hos Forbrugerrådet Tænk.

»Man får en rettighed, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til det pågældende land. I det tilfælde får man mulighed for at få pengene tilbage eller komme hjem, hvis man er af sted« siger Asta Ostrowski.

Men Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til zika-ramte lande, og som situationen ser ud lige nu, har man altså ikke den mulighed.

Afbestillingsforsikring

Hvis man ikke har lyst til at rejse til et zika-ramt område, anbefaler Asta Ostrowski, at man kontakter sit forsikringsselskab, da den kan indeholde en afbestillingsforsikring i forbindelse med graviditet.

Hos Gjensidige og Nykredit Forsikring gælder det om at tegne en afbestillingsforsikring. Forsikringsselskabet oplyser, at gravide kvinder, som har en rejseforsikring med afbestilling, kan aflyse rejsen, og det gælder også for rejseledsagere.

Reglerne gælder også kvinder, der kan dokumentere, at de er i fertilitetsbehandling. Alle andre kan ikke aflyse rejsen, siger kommunikationschef Trine Andrup.

30 lande har nu registreret tilfælde af zika-virus. Brasilien er værst ramt, og der er set enkeltstående tilfælde i blandt andet USA, Tyskland og Danmark. WHO anbefaler indtil nu ikke restriktioner på rejser, men anbefaler kvinder at kontakte deres læge eller sundhedsmyndigheder før en rejse til et zika-ramt land.

Britiske myndigheder har indført krav om, at flyselskaberne sprayer flykabiner for insekter på direkte ruter fra zika-inficerede områder, skriver branchesitet Check-in.dk. Det overvejer Sundhedsstyrelsen endnu ikke at kræve.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden