Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Chok. Endnu en gang var rejsende samt et trafikknudepunkt mål for et terrorangreb. Denne gang var det i Europas tredje største lufthavn.
Foto: Emrah Gurel/AP

Chok. Endnu en gang var rejsende samt et trafikknudepunkt mål for et terrorangreb. Denne gang var det i Europas tredje største lufthavn.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygten for terror får hver 8. til at ændre rejsemål

Danskerne holder sig muligvis fra uroramte feriemål, men bliver ikke hjemme, viser undersøgelse.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hej Spies. Jeg ringede ind til jer i går med henblik på at få ombooket vores rejse. VI har bestilt rejse til Tyrkiet i august men må sande oven på de uroligheder som det seneste stykke tid har ramt landet, har gjort at vi hverken har mod på eller lyst til at rejse til Tyrkiet«.

Sådan lyder et opslag på rejsebureauet Spies' hjemmeside i dag. Det er et håndfast bevis på, at terrorangreb som det, der fandt sted i Istanbuls Atatürk lufthavn tirsdag aften for nogle slukker lysten til at rejse til landet.

Og frygten for at blive ramt af terror har fået næsten hver 8. til at ændre sin rejse. Det viser en undersøgelse blandt mere end 1.200 danskere, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

13 pct. af de adspurgte svarer, at de enten er helt enige eller overvejende enige i, at de det seneste år har ændret en planlagt ferie i udlandet af frygt for terror. 66 procent er enten overvejende eller helt uenige i, at det har fået dem til at ændre rejseplanerne. Undersøgelsen er blevet foretaget kort før angrebet i Istanbul tirsdag, så det spiller altså ikke ind i besvarelserne.

Anders Sørensen, antropolog, turismeforsker og indehaver af vidensbureauet TourismLab.dk, mener, at det, at hver 8. har ændret rejsen er et »ganske højt tal«

»Det vidner virkelig om, at folk ændrer rejsemønster. Og de, der kunne have overvejet en rejse til Tyrkiet, vil ikke have det i horisonten«, lyder det fra Anders Sørensen.

Er jeg forsikret mod terror?

Spørgsmålet om, hvor vi lyster at rejse hen er igen blevet aktuelt, da Istanbuls Atatürk lufthavn blev ramt af et selvmordsangreb tidligere på ugen. Lufthavnen er et knudepunkt for rejsende til hele verden, og alene Turkish Airlines har tre daglige afgange mellem København og den tyrkiske stor-lufthavn samt ugentlige flyvninger mellem lufthavnen og Aalborg og Billund.

Det er tredje gang indenfor de seneste seks måneder, at den tyrkiske storby er ramt af angreb. Hertil er kommet et angreb i hovedstaden Ankara i februar med mindst 28 dræbte, ligesom bombeangrebene i Bruxelles og Paris i henholdsvis marts og november formentlig stadig er friskt i hukommelsen hos de fleste.

Forsikringsselskabet Tryg oplever at få flere henvendelser fra kunder, der vil vide, hvordan de er dækket i forbindelse med terrorangreb. Det fortæller Sune Bille Larsen, der er direktør for pris og produktudvikling i forsikringsselskabet. Tryg har siden 2005 inkorporeret en såkaldt utryghedsforsikring i den gængse rejseforsikring. Den betyder, at kunderne gratis får dækket blandt andet evakuering, transport og krisehjælp fra feriedestinationen, hvis behovet er der. Kunder, der er på vej til en destination, der er blevet ramt af et terrorangreb, kan også afbestille rejsen, og få det dækket af forsikringen.

»Vi har taget den i brug alene syv gange det seneste år. Og det er klart mere end tidligere år. Der er simpelthen sket flere hændelser«, siger Sune Bille Larsen.

»Afsættet for os var terrorangrebet 11. september 2001 i USA samt tsunamien i Asien i 2004, hvor vi oplevede utryghed hos vores kunder, i forhold til hvad de skulle gøre, og hvor vi ville gerne træde til og hjælpe dem«, siger Sune Bille Larsen fra Tryg.

Det er Tryg og ikke kunderne, der vælger, hvornår utryghedsdækningen tages i brug. Senest tilbød selskabet kunderne at gøre brug af den i forbindelse med ugerningen i Istanbuls lufthavn. Det skete til trods for, at Udenrigsministeriet ikke har valgt at fraråde rejser til den tyrkiske storby, men i rejsevejledningen blot advarer om terrorrisikoen. Syv kunder har valgt at benytte sig af den.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi kan ikke sidde i en boble af tryghed

Selv om vi alene det seneste år har set mange angreb rettet mod såkaldt »bløde mål« og rejsende i Europa, så tyder det ikke på, at vi helt bliver hjemme.

I Megafon-undersøgelsen er de 13 procent, der svarer, at de har ændret deres rejse, herefter blevet spurgt, om den planlagte rejse er blevet ændret til en anden destination enten i udlandet eller herhjemme. Eller om de adspurgte helt lod være med at rejse. Her svarer over halvdelen, at de i stedet valgte en anden destination i udlandet, mens knap hver tredje helt droppede at rejse.

Terrortrusler får altså ikke flertallet til at lade være med at rejse, siger Anders Sørensen.

»Men vi justerer rejsen derefter og vælger et andet sted«, siger han og tilføjer, at på den måde er danskerne blevet mere hærdede som rejsende. Det skyldes ifølge turismeforskeren, at vi er blevet mere rejsevante og vant til truslen om terror:

»Vi ved godt, at vi ikke kan sidde i boble af tryghed«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden