Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LIONEL CIRONNEAU/AP
Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP

Boom. Antallet af gopler i verdenshavene er steget voldsomt. Disse er dog under kontrol, da de befinder sig på Monacos oceanografiske museum.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af giftige gopler fortsætter med at stige

Turistområder rapporterer om stigende problemer med gopler.

Sundhed og sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du godt kan lide en svømmetur i havet, når du rejser, er risikoen for at støde på en gople større end nogensinde før.

På turistresorts rundt omkring i verden rapporteres der nemlig om et stigende antal gopler.

»Den spanske og franske riviera, Chesapeake Bay (flodudløb i USA, red.), Great Barrier Reef, Hawaii ... nogle af tallene er svimlende«, lyder det ifølge CNN fra den amerikanske forsker, Lisa-Ann Gershwin. Hun har netop udgivet bogen 'Stung! On Jellyfish Blooms and the Future of the Ocean'.

LÆS OGSÅ

Lisa-Ann Gershwin fortæller, det ikke er unormalt, at mellem 800 og 1.000 mennesker på Hawaii bliver stukket af gopler på én dag. Lokale vurderinger går på, at omkring en halv million mennesker de senere år er blevet stukket i Spanien og Florida på tidspunkter med særlig forekomst af goplerne.

Forskere har rapporteret om et støt stigende antal gopler i Middelhavet de senere år, skriver CNN.

Denne sommer har der været flere end nogensinde før på de kanter. Det har været så grelt, at det britiske udenrigsministerium i sommer advarede briter på ferie ved Middelhavet om, at de skulle passe på gopler.

Goplerne er ikke kun generende for turister.

De er et problem for havmiljøet og fiskeriet, fordi de blandt andet kan ødelægge fiskernes net. Grunden til at de vokser dramatisk i antal er ifølge forskere global opvarmning og overfiskeri, som fjerner goplernes naturlige fjender.

Misforståelse om fravær af farlige gopler i Asien

Der svømmer over 2.00 arter rundt i verdenshavene. De fleste er harmløse, nogle afgiver et stik, som svider, mens andre er decideret dødbringende.

Chironex fleckeri, der kendes under navnet havhveps, anses for at være et af de mest dødbringende dyr i verden. Dens tentakler kan være op til tre meter lange, og dens krop er på størrelse med et menneskes hoved.

LÆS OGSÅ

En anden art er irukandji, som ikke er større end et fingerbøl. Og graden af deres giftighed er ifølge Lisa-Ann Gerschwin lige dele frygtindgydende og fascinerende.

»Blot den letteste berøring - du mærker det ikke engang - og så har du flere smerter, end du nogensinde har kunnet forestille dig, og du kæmper med at trække vejret, du kan ikke bevæge dine lemmer, du kan ikke stoppe med at kaste op, og dit blodtryk bliver ved med at stige og stige«.

Og, siger Gerschwin, det er overraskende, hvor mange steder de findes rundt om i verden.

Fra Caribien og Florida, Wales og Australien til kyster ved asiatiske lande som Thailand, Malaysia og Indien. Der har ellers hersket et misforstået budskab om, at dræbergopler ikke findes i havene ved lande som Thailand, Malaysia, Filippinerne og Indonesien.

»Flere og flere steder rundt om i verden har problemer med kombinationen af gopler og turister, og de har udviklet et varslingssystem, så turister ved, hvornår det er sikkert (at gå i vandet, red.)«, siger Ann-Lisa Gerschwin.

Det ironiske er dog, at nogle turister lader være med at bade ved udvalgte strande, fordi de er bange for at støde på en gople. I stedet vælger de andre og mere »sikre« strande.

Problemet er, at de strande ikke nødvendigvis er mere sikre, for myndighederne har blot ladet være med at informere om forekomsten af gopler i de områder. På den måde kan man uforvarende udsætte sig selv for endnu større fare.

Gopler findes i alle verdens have og på alle dybder, men de farlige slags holder til på breddegraderne mellem 40 grader nord til 40 grader syd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden