RAPPERMAVE. Jokeren går altid frisk til biddet, når han er ude at rejse.
Foto: Krestine Havemann

RAPPERMAVE. Jokeren går altid frisk til biddet, når han er ude at rejse.

Rejseminder

Jokeren: Ja tak til grillede indvolde - nej tak til marinerede tyrenosser

Jesper Dahl alias Jokeren deler ud af sine bedste rejseminder.

Rejseminder

Min første rejse ... uden for Skandinavien var til Skotland. Jeg tror, jeg var en 8-10 år gammel, og det var en stor oplevelse for mig. Vi sejlede til England fra Esbjerg i høj søgang, hvilket til dato nok er min eneste rigtige sørejse. Jeg rejste sammen med min mor og far og søster, og det var spændende at se bjerge og skovsøer og sejle på Loch Ness. Den slags sætter en lille drengs fantasi i gang.er nok min rejse gennem livet.

Jeg har været utroligt mange steder i verden, og det, tror jeg, er rigtig sundt. I det hele taget er det sundt at komme væk fra Danmark for at kunne se vores land og sig selv udefra. Jeg har også rejst en del atypiske steder som Zambia og Grønland, og det er altid penge eller kvinder, som har ført mig derud, som i alle andre aspekter af livet.

Min værste rejse ...
var også en af mine bedste. Fra 1992 boede jeg tre år i Los Angeles med Nick, Rasmus og Blæs – før vores succes med Den Gale Pose – og de år ser jeg som min dannelsesrejse. Vi oplevede en utrolig masse og lærte også rigtig meget. Især om kontrakter. Selv om vi producerede amerikanske guld- og platinplader for gangsterrappens pionerer, endte vi også med at blive snydt for et beløb i omegnen af en million dollar. Det praler ham, som har snydt os, i hvert fald af. Og processen med at komme videre og tilgive ham har også været lærerig.

På rejser medbringer jeg altid ...
min computer. Om jeg skriver rap, noveller, gonzo eller digte, vil jeg ikke engang rejse til Jylland uden min computer. Den er min guitar, min notesblok, min sjæls fysiske spejl. Lige nu skriver jeg f.eks. dagbog om mine oplevelser med programmet ’Farezonen’.

Jeg har set friske mord på Ciudad Juarez’ gader, interviewet ekskæresten til The Miami Cannibal, er blevet velsignet af en voodoopræstinde og har været til barbecue med den notorisk berygtede Grape Street Watts Crips-bande. Og på hotelværelset om aftenen skriver jeg på en kendingsmelodi til programmet.

Min favoritrejsepartner ...
er dollar. Der er stort set ingen steder i verden, hvor de ikke tager dollar, hvor bloddryppende en møntfod det end er. Men det kan være, at det bliver kinesiske yuan i fremtiden. Man kan aldrig have for mange penge. Især ikke på udebane. Min nuværende rejse er gået til Miami og Los Angeles som en del af ’Farezonen’.

Det er fantastisk at være tilbage i Los Angeles. Jeg trives godt med ghettodrengene. Meget bedre end i West Hollywoods fimsede hipster-atmosfære. Los Angeles’ gangster- og bandementalitet har præget mit liv på mange forskellige måder, og det er lærerigt at vende tilbage som voksen og se, hvad folk, som har levet det liv, ikke har fået ud af det.

For bundlinjen er, at 98 procent af dem, som lever det liv, ender i fængsel på livstid eller på kirkegården. Det er også tankevækkende at have været en del af en musikhistorisk periode i starten af 1990’erne, som endte med at præge så stor en del af nutidens popmusik.

Mit bedste rejsemåltid ...
er dem, som ikke har givet mig dårlig mave. Men jeg går altid frisk til biddet og spiste f.eks. i et gadekøkken på havnen i Zanzibar, hvor skålene lige blev dyppet i en tønde med vand, inden de serverede for den næste. Jeg har også spist tørrede termitter, og for nylig fik jeg en taco med grillede indvolde i Ciudad Juarez. Men jeg sprang over på de marinerede tyrenosser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det dummeste, jeg har gjort på en rejse, er ...
at starte et slagsmål i det arabiske kvarter, Raval, i Barcelona med min homie Mads. Lad os bare sige, vi tabte. Og jeg endte med at få en syngende flad af en kæmpe sikkerhedsvagt på skadestuen. Generelt tror jeg, tiden har lært mig at »gå ned ad bakken og kneppe hele flokken«, som Robert Duval siger i filmen ’Colors’. Det er vigtig at huske, at man er på udebane, og især at opføre sig respektfuldt i andre kulturer og lande.

Jeg rejser altid tilbage til ...
Danmark. Lige så meget, som jeg elsker at få luft under vingerne og se verden, elsker jeg at komme hjem til familie og venner. Det er de menneskelige bånd, som binder mig til Danmark. Og så længe min datter og nevø og niece er børn, vil jeg blive boende derhjemme.

Mit bedste tip ...
er ’go with the flow’. Gør dig spilbar, så livet kan stikke dig en lang bold i dybden, og så løb efter den. Mit bedste råd er at gribe de chancer, man får i livet. Jeg var faktisk lidt betænksom, da jeg stod i Kastrup og var på vej ud i ’Farezonen’. Nu da vi snart har fire programmer i kassen, er jeg lykkelig for, at jeg har gjort det, og jeg ser frem til de oplevelser, vi har til gode.

Den mest interessante person, jeg har mødt på en rejse er ...
mig selv. Det lyder helt egoistisk, men ud over at jeg har mødt en masse fantastiske mennesker rundt om i verden, har jeg især lært mig selv og mine egne grænser og ressourcer at kende ved at rejse. Jeg synes, at alle danskere bør forlade Europa mindst én gang i deres liv.

Vi lever i et lille smørhul, og der er altså forskel på at se ting på nettet eller i tv og på at se dem i virkeligheden. Jeg har været i nogle af verdens fattigste ghettoer, og det får mig fan’me til at sætte pris på livet og de muligheder, jeg har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Min næste rejse ...

går til Rio de Janerios favelaer. I ’Farezonen’ bevæger vi os altid ind bag turistglitteret og ser på bagsiden af luksusstrandenes medaljer. Det bliver muligvis et af de hårdeste steder, vi skal hen. Jeg har hørt, at de skyder politihelikoptere ned med raketter. Så der er borgerkrig i gaderne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce