Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatfoto
Foto: Privatfoto

NOSTALGI. Irlands ambassadør Cliona Manahan, som i dag fejrer Sankt Patricks Dag, vender så tit som muligt tilbage til sit barndomshjem i det sydlige Dublin og er her fotograferet ved Dún Laoghaire-bugten.

Rejseminder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

St. Patricks dag: Irlands ambassadør glemte alle sine pæne sko på en rejse til Kina

I dag vil Cliona Manahan sammen med irere fra hele verden være klædt i grønt.

Rejseminder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Min første rejse ...

hører til blandt de lykkeligste, for jeg var meget lille. Så lille, at jeg kunne være i det lille rum bag bagsædet i min fars folkevogn sammen med min storebror Donal.

Hvert år tog vi fra vort hjem i det sydlige Dublin til County Cork. Det var ren magi, for far stoppede ved alle de smukke steder, og vi kom ud af bilen, tog billeder og lavede en familiefilm.

Kysten i Sydirland er så smuk, og jeg nød familieferien med alle mine fætre på Toormore- og Schull-strandene.

Min bedste rejse ...

var til Ballymaloe Cookery School øst for byen Cork sidste sommer. På madlavningskurset tænker ingen på titler, man snitter bare grøntsager, og hvad der ellers skal til i køkkenet.

Folkene bag Ballymaloe Cookery School, Darina Allen og hendes bror Rory O’Connell, har tætte forbindelser til Danmark og ny nordisk mad-bevægelsen.

I næsten 40 år har de to været talsmænd for god, hjemmelavet mad.

Min værste rejse ...

gik til Nordkorea i 2003 på en embedsrejse. Det var fire dage i mørke, inden vi rejste tilbage over DMZ (demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea, red.) til Sydkorea.

Det var en trist oplevelse på grund af undertrykkelsen af folket, som ikke har nogen forbindelse til omverdenen.

På rejser medbringer jeg altid ...

billeder af mine to fantastiske børn – min søn Luke og min datter Leah.

Mine favoritrejsepartnere ...

er netop Luke, filminstruktør og -producent, og Leah, som er kunstner og forfatter.

Jeg er også Irlands ambassadør i Island, og Leah ledsagede mig eksempelvis derop til Islands nationaldag.

Det var dejligt både for mig og de andre diplomater at have en ung person med, som kunne betragte det hele fra en helt anden synsvinkel.

Til sommer har jeg bedt Luke om at tage med mig på et road trip i Danmark.

Min seneste rejse ...

var i februar til familiehjemmet i Dún Laoghaire og Dublin. Det var en kombination af en privat ferie og en arbejdstur.

Jeg slappede også af sammen med en bekendt på kysten ved Wexford, hvor dele af filmen ’Brooklyn’ blev optaget.

Mit bedste rejsemåltid ...

har jeg nok fået under mine besøg i Aarhus. Jeg holder specielt meget af fisk, så derfor opsøger jeg små restauranter i nærheden af havnen.

Jeg husker ikke navnene. Jeg har ikke besøgt Aarhus’ dyre michelinrestauranter. Det har været hårde tider i Irland, så jeg spiser som regel på restauranter, der er på vej op.

Det dummeste, jeg har gjort på en rejse ...

var på vej til Kina for nogle år siden. Jeg stod i spidsen for vores Asia Pacific-departement i udenrigsministeriet, og det betød masser af rejser bl.a. sammen med vores taoiseach (statsminister, red.).

Børnene var små, så jeg skrev små sedler – som ingen læste alligevel – inden afrejsen. I skyndingen glemte jeg derfor alle mine pæne sko, hvilket jeg først opdagede, da jeg pakkede ud i Kina. Ingen pæne sko er lidt pinligt for en kvindelig diplomat. Jeg måtte hurtigt ud og købe nye.

Jeg rejser altid tilbage til ...

Dún Laoghaire, hvor mine forældre boede i en ombygget militær installation fra napoleonstiden tæt på den berømte arkitekt Michael Scotts hvide hus og James Joyce-tårnet, som optræder i første kapitel i ’Ulysses’.

Jeg holder af den smukke kyst, den friske luft, de gode cafeer, parkerne og følelsen af frihed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mit bedste tip til Dún Laoghaire ...

er at huske at medbringe faktor 30 på grund af klimaforandringerne.

I februar måtte vi bruge solbriller og kunne svømme i havet. For kulturinteresserede vil jeg anbefale 16. juni – Bloomsday ( som er årsdagen for den dag, bogen ’Ulysses’ foregår, 16. juni 1904.

Dagen er opkaldt efter hovedpersonen Leopold Bloom, red.) – hvor man fejrer og markerer James Joyces roman i Dún Laoghaire-området og Dublin.

Den mest interessante person, jeg har mødt på en rejse, er ...

den sydafrikanske Kader Asmal. Jeg læste jura på Trinity-universitetet i Dublin og blev undervist af professorerne Mary Robinson, som var Irlands første kvindelige præsident, Mary McAleese, vores anden kvindelige præsident, og altså Asmal.

Det var bevægende, da Nelson Mandela bad Asmal komme tilbage til Sydafrika og blive minister for vand og skov. Asmal var en stor inspiration og sagde altid, at »en af jer bliver diplomat en dag«, og vi kiggede os altid rundt i klasseværelset og tænkte, hvem det mon kunne være.

Min næste rejse ...

går til Dublin i påsken, hvor jeg opfordrer alle til at besøge udstillingen på posthuset om opstanden i 1916, som ændrede Irlands historie på vej til selvstændighed.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Poul Husted eller Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden