Afslapning, mad inkluderet i prisen og (næsten) gratis drikkevarer tiltrækker rejsende. FOTO: Poul Husted
Foto: Poul Husted/Poul Husted

Afslapning, mad inkluderet i prisen og (næsten) gratis drikkevarer tiltrækker rejsende. FOTO: Poul Husted

Sol og strand

All inclusive betyder ikke, at alt er inklusiv

Hvis gæsten på et all inclusive-hotel vil have et kendt spiritusmærke, room service eller en gourmetmiddag, koster det ekstra. Politiken har afprøvet ferieformen på Kreta.

Sol og strand

Bartenderen i baren på Atlantic Caldera Creta Paradise har travlt med at mikse og skænke drinks og farvestrålende cocktail, for det er et all inclusive-hotel i Platanias på Kreta, og det skærper tilsyneladende tørsten i denne sene nattetime.

Drikke- og madvarer er inkluderet i prisen på et all inclusive-hotel som Atlantic Caldera, men hør – den gin og tonic smager ikke helt, som den plejer. Måske skyldes det, at ginen er af mærket Grand Gin og ikke et af de mere kendte.

Bartenderen er skam leveringsdygtig i kendte ginmærker som Tanqueray, Bombay Sapphire og Gordon’s, men så må all inclusive-gæsten gribe til læderet.

Det samme gælder med alle andre spiritusmærker og vine. De kendte mærker skal der betales for, mens hotellets lokalt producerede vine og spirituosa er inkluderet i prisen for opholdet, og gæsten kan bare drikke løs.

Buffeten i Artemis-restauranten kan gæsten også kaste sig frådende over både til morgenmad, frokost og middag, akkurat som børnene kan forsøde sig med is fra Ice Cream-buffeten ved Poseidon Poolbaren.

Hvis gæsten derimod gerne vil forkæle sig lidt med a la carte gourmetretter i en romantisk atmosfære i den smukt beliggende Stone Grill-restaurant, skal gæsten ikke alene bestille bord et døgns tid forinden, men også sørge for at have kreditkortet med.

Kun semi inclusive
Hvis gæsten skulle føle sig lidt sløj og foretrække room service, kan hun skyde en hvid pind efter den, da det ikke er inkluderet i prisen. All inclusive betyder heller ikke mad og drikke 24 timer i døgnet. Restaurant Artemis har bestemte åbningstider, og uden for dem må gæsten klare sig med snacks fra de forskellige barer, siger Atlantic Calderas direktør, Stefanos Mourtzakis. Sidste bestilling i baren er ved midnat, og en time senere lukker og slukker personalet.


Hoteldirektøren tilføjer, at »de fleste aktiviteter som beach ball, volleyball, minigolf og underholdning for børn og voksne er gratis, men eksempelvis scuba diving og motoriserede vandsportsaktiviteter koster ekstra«.

All inclusive på hotellet ved landsbyen Platanias 11 kilometer vest for havnebyen Haniá er dermed mere semi inclusive end all inclusive.

Storfamiliens udflugt
For familien Lykke Rasmussen fra Tølløse på Sjælland er Atlantic Caldera Creta Paradise imidlertid lykken, og det skyldes familiens tre yngste: tvillingerne Malou og David på et år samt fireårige Kaisa.

»Vi var tiltrukket af hotellet, fordi det er all inclusive, hvilket er en stor fordel, for så kan vi koncentrere os om børnene. Når vi har ferie, gider vi ikke lave mad. Vi vil til hver en tid vælge all inclusive-formen, når vi har børn«, fortæller børnenes mor, Tanja Lykke Rasmussen på 26 år.

Hendes 32-årige mand Mike Lykke Rasmussen tilføjer, at »man stort set kan tage af sted uden en krone på lommen, for alting er betalt. Næste gang, vi skal ud at rejse, vil vi også kigge efter denne rejseform«.

Foruden den lille børnefamilie er børnenes mormor og morfar, Britt og Jan Lykke Rasmussen, også med på turen. Til daglig arbejder Britt inden for hjemmeplejen, mens Jan er chauffør. Tanja har arbejdet som speditør, men er for tiden på orlov og begynder at læse til lærer, og Mike er maler.

Hele flokken bor på en gård sammen med Tanjas søster og mand og deres tre børn. I fritiden driver gårdens tre husstande Stutteri Ingegård med friserheste.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Voksentid og børneis

Familien fortæller, at deres værelser eller nærmere lejligheder ligger lige ved siden af hinanden på Atlantic Caldera, så der bliver mulighed for ’voksentid’, hvor de kan hygge sig med spil og andre fornøjelser i det ene værelse, mens børnene sover trygt med en babyalarm i det andet værelse.

Selv om ferien især skal tilgodese de tre små, og Kaisa slet ikke kan få nok af rutsjebanen, er der også blevet tid til udflugter blandt andet med et lille tog op i bjergene. Familien har lejet bil i tre dage, men som mormor Britt siger, »må turene ikke blive for lange med sådan tre små størrelser«.

»Hvis vi ikke havde børn, ville vi nok have valgt en anden hotelform, hvor vi kunne gå mere ud og spise, men det er for dyrt og besværligt med små børn, som hele tiden plager for at få is. Her kan de spise alle de is, de lyster«, tilføjer Tanja Lykke Rasmussen.

Voksende rejseform
Netop det med at gå ud eller rettere ikke gøre det, er et af de kritikpunkter, som rettes mod all inclusive-formen. Turisterne bliver på hotellet, spiser alle måltider der og køber ind i hotellets butikker, og det går ud over det lokale næringsliv.

Atlantic Caldera Creta Paradises direktør Stefanos Mourtzakis indrømmer, at de små lokale restauratører ikke alle er glade for all inclusive-hotellet, »men nu er vi her, og vi er et af de få all inclusive-hoteller i området. Alle vores grøntsager er friske og købt lokalt, mens vort oksekød importeres fra fastlandet«.



Tassos Papadourakis driver sammen med sin hustru Lila to små hoteller i byen Réthymnon øst for Platanias og Haniá. Han siger, at i Réthymnon er der flere restauratører, som mener, at all inclusive-konceptet skader dem, »men all inclusive er en del af markedet, og for at få succes skal all inclusive-hotellerne tilbyde et godt produkt. Skandinaver kan godt lide at gå rundt og prøve noget nyt, og jeg mener ikke, at all inclusive skader min forretning. Måske trækker det oven i købet folk til Kreta, som ellers ikke ville være kommet«.


Atlantic Caldera Creta Paradise er en del af rejsebureauet Star Tours Blue Village-tilbud, som især henvender sig til børnefamilier. Stig Elling, salgsdirektør i Star Tour, fortæller, at all inclusive nu udgør cirka 28 procent af de rejser, som bureauets kunder køber. I 2000 bestilte færre end 1 procent all inclusive. Fem år senere var det 4 procent, og 2008 var tallet nået op på 12 procent.



»Jeg tror, at all inclusive har fundet sit leje og vil ligge omkring 25-30 procent af vores salg. Jeg tror ikke, at all inclusive vil være steget yderligere om fem år. I Thailand er der for eksempel næsten ingen all inclusive-hoteller, fordi gæsterne gerne selv vil gå ud for at spise. All inclusive henvender sig til børnefamilier, men er også særdeles velegnet til generationsferier. Vi bliver flere og flere 60 plusser. Den gruppe har penge og vil gerne bruge dem til noget socialt sammen med børn og børnebørn. Farfar kan invitere og sige, at alt er betalt«, siger Stig Elling og tilføjer:

»Det er rigtig nok, at all inclusive kan gå ud over lokalmiljøet, men hotellerne køber ind lokalt, og flere kommer også i arbejde. All inclusive får ligeledes de små, lokale restauranter til at oppe sig, så de tilbyder friske og gode råvarer. Dermed falder de rene turistfælder bort«, mener Stig Elling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce