HVALEN. Costa Concordia skroget ligger stadig i havet ud for Isola del Gigolo.
Foto: Eva Ravnbøl

HVALEN. Costa Concordia skroget ligger stadig i havet ud for Isola del Gigolo.

Sol og strand

Bizart krydstogt-forlis får turister til at droppe italiensk ferieø

På grund af Costa Concordia-vraget holder turisterne sig væk fra øen Giglio denne sommer.

Sol og strand

Indehaveren af Bar Fauso nede på havne-promenaden smiler stort, men inde bag facaden gemmer han på samme bekymring som mange andre af øen Giglios indbyggere.

Mens cappuccino-maskinen står stille bag ham, spejder han ud over havet. Det første hans blik møder er et krydstogtskib, der har sovet op ad en klippe, siden det forliste i vinter.

Men hans blik søger længere ud. Han spejder efter de mange turister, der normalt strømmer mod øen om sommeren, og som plejer at stå i kø efter nybagte cornetti, søde italienske croissanter, kager, hjemmelavet is, espresso og caffè latte fra tidlig morgen. Foreløbig spejder han forgæves.

»Denne sæson tegner ikke så godt«, siger Mario Pellegrini, der sidder og får sig en snak med en af sine venner på Bar Rosa lidt længere nede ad gaden.

LÆS ARTIKEL

Det var den 13. januar i år, at krydstogtskibet Costa Concordia stødte på grund lige ud for havnen og gav øboerne deres livs mest dramatiske oplevelse.

Tusindvis af skibbrudne strømmede i land i nattens mulm og mørke og blev modtaget i kirker, private hjem, skoler og børnehaver, hvor de lokale sørgede for tæpper, tørt tøj, brikse, madrasser og ikke mindst trøst og støtte. Redningsfolk, brandmænd, politi, dykkere, læger samt hele verdenspressen invaderede i løbet af få timer Giglio.

I ugerne efter forliset var der en daglig strøm af nysgerrige "katastrofe-turister", der skulle ud og se det kæntrede skib med deres egne øjne. De kom med færgen fra Porto Santo Stefano på fastlandet og stimlede sammen på dækket for at fotografere "kæmpehvalen".

Kompliceret operation Nu efter cirka et halvt år er den helt store udfordring for de italienske myndigheder og rederiet Costa Crociere at få fjernet det kæmpemæssige skrog fra havnen. Det bliver den mest krævende og komplicerede operation af sin art til dags dato, og tidsrammen ændres ustandseligt.

Uanset hvad vil Costa Concordia dog ligge på siden og sove på sin klippeafsats resten af denne sommer. Og det har fået konsekvenser for øen, fortæller Mario Pellegrini, der udover at være viceborgmester og helt (han var en af hovedpersonerne i den helt store redningsaktion, da Costa Concordia-passagererne skulle evakueres fra det kæntrende skib) også driver et hotel i badebyen Campese del Giglio et kvarters kørsel fra havnen.

»Vi har langt færre reservationer end normalt. Jeg går ud fra, at folk er bange for at komme herover, fordi de frygter, at havet ikke er rent og at der er kaos på øen på grund af alt det, der foregår omkring skibsvraget. Men det er helt ubegrundet. Myndighederne har udstedt en garanti for, at badevandet er lige så rent, som det plejer at være, og med alt hvad vores dejlige ø har at byde på, er det bare om straks at benytte sig af de ledige værelser og de fredelige strande«.

LÆS ARTIKEL

Mange kommer forbi og hilser, mens vi snakker sammen. Atmosfæren er hyggelig og familiær, hvor end man færdes ned i havnebyen. Damerne pludrer på deres morgenindkøbstur, tjenerne går og sætter borde og stole op på de små restauranter, mågerne skriger og flyver rundt i cirkler i håb om, at der falder nogle lækkerbidskner af fra de hjemvendte fiskere.

Oppe fra lejlighederne over butikkerne dufter der allerede i formiddagstimerne af tomat-sugo, der skal være klar til at blive hældt over spaghettien ved to-tiden, når folk spiser frokost og derefter holder et par timers siesta.

Færre besøgende

Sidst på eftermiddagen og først på aftenen promenerer både lokale og ferierende damer rundt og lufter deres chikke sommergarderobe, mens de venter på, det bliver aperitivo-tid. Italienske kvinder har de helt rigtige strandferie-smykker, løse, spraglede bohème-tunikaer, smarte sandaler, store solbriller og altid smukt malede tånegle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Taxa-chaufføren Ottavio ærgrer sig også over, at højsæsonen på øen ikke er så travl, som den plejer. Der er færre sommerbesøgende. Til gengæld har han haft usædvanlig hektisk vinter, fortæller han.

Giglio har haft besøg af folk fra hele verden, der skulle se på det store skib og udtænke planer for fjernelse og ophugning af det gigantiske skrog. Ligegyldigt næsten hvor man befinder sig på øen, ligger "hvalen" der og lurer, også når man kører op og ned ad bjerget i Ottavios store taxa eller på vejen over til den skønne strand Arenella.

»Intet er som før, det, der er sket for vores lille øsamfund, har sat sig dybe spor, og så længe Costa Concordia ligger der fysisk, fylder det hver dag og hele tiden og alle snakker om det. Vi skal holde mindekoncert den 13. juli, så er der gået præcis 1/2 år. Det har sat os på en svær prøve, men vi har vist, at vi er gode til at stå sammen og hjælpe hinanden og andre i en nødsituation. Jeg glæder mig til at få det på afstand. Lige nu er her dejlig sommerstemning og når min arbejdsdag er færdig, tager jeg mig en dukkert i de blå bølger og nyder livet«.

Har du fået smag for azurblåt hav, sol og 30 grader og ingen turister? Se hvad du skal opleve på Isola del Giglio her:

ARTIKLEN FORTSÆTTER HER: Side 2:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden