Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TRUET. Barbados er skøn, men også i fare for at forsvinde på grund af stigende vandstand. Her er vi på Rockley Beach.
Foto: Chris Brandis/AP/Chris Brandis/AP

TRUET. Barbados er skøn, men også i fare for at forsvinde på grund af stigende vandstand. Her er vi på Rockley Beach.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er strandene, du skal opleve, før de forsvinder

Naturens kræfter og menneskelig påvirkning kan ødelægge disse fem strande.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er dejligt at ligge på stranden, slendre en tur, tage en dukkert, når kroppen er ved at koge over og så snuppe en lur i skyggen af palmerne. Men glæden fordamper for de fleste, hvis stranden mest af alt er en pendant til Holbæk-motorvejen på en fredag eftermiddag.

Man har en flok højlydte engelske turister liggende i en meters afstand, unger, som spiller bold foretruende nær, og sælgere, der vil sælge sand i Sahara. Men det er bestemt heller ikke sjovt at ligge på en strand, der stort set er forsvundet.

Nogle af disse scenarier kan i fremtiden blive realitet for en række strande rundt om i verden. De er i hænderne på benhård natur og menneskelig påvirkning, og for disse fem strande kan det få den konsekvens, at de forsvinder eller bliver ødelagt.

1. Mullins Bay, Barbados

Barbados har ligesom mange andre caribiske øer problemer med erosion, der forårsages af vand og vind, som gnaver eller slider jorden af. Selv om Barbados er opmærksom på at beskytte sine strande, ender selv velmente forsøg på beskyttelse ikke nødvendigvis godt. Lokale miljøaktivister mener, at erosionen er blevet værre flere steder langs Barbados' vestkyst.

De peger blandt andet på den populære strækning ved navn Platinium-kysten, som er godt pakket med luksushoteller, lejligheder og dyre boliger. Her har man opført høfder, træpæle, der går ud i vandet fra stranden. De afhjælper ikke problemet, men flytter det blot længere ned ad stranden. Også højere vandstand som følge af global opvarmning og hårde storme er med til at forværre problemet, men det skyldes også udvikling og bebyggelse, og det er der ikke blevet mindre af.

LÆS ARTIKEL

2. Goa

Indiens gamle hippie-paradis, Goa, er kendt for sine skønne strande, som strækker sig over godt 100 kilometer. Men erosion truer med at skylle strandene væk. Det skyldes dels højere vandstand på grund af global opvarmning, dels at staten har fjernet sandbanker og etableret havne. Ifølge den indiske avis Navhinditimes.in er mellem 20 og 25 kilometer kystlinje slemt skadet. Turisme er en vigtig faktor for Goa, og derfor er det naturligvis en katastrofe, hvis besøgende begynder at svigte Goa.

LÆS ARTIKEL

3. Saugatuck Dunes, Michigan

Saugatuck ligger en sejltur på 145 kilometer fra Chicago i USA. Klinger navnet ikke bekendt, er det fordi, Saugatuck er en lille søvnig badeby. Men hvad der er småt, kan sagtens være storslået alligevel. På en tur langs Saugatucks strande er man omgivet af sandklitter, som nogle steder er fyldt med ferskvand fra Lake Michigan. Og klitterne blev ikke formet i går.

»Lige nu kan man se klitterne, som de stort set var, da europæerne så dem for 200 år siden«, siger David Swan, leder af Saugatuck Dunes Kystbeskyttelse til Concierge.

Men det syn kan blive ødelagt af en entreprenørs plan om at etablere et beboeligt område lige ved Saugatuck Dunes State Park. Planen er at bygge omkring 30 huse, en ni-hullers golfbane, marina og hotel. Eksperter frygter, at byggeriet vil skade miljøet og de op til 60 meter høje klitter. Saugatucks beboere har stemt for at sætte skatterne op og bruge pengene til at finansiere protester mod planerne. Non profit-organisationen National Trust for Historic Preservation har tilføjet Saugatuck-klitterne på sin 2010-liste over landets mest truede historiske steder.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. Marokko

Marokko har sand. Meget sand. Men ikke så meget, som landet havde engang, for det bliver stjålet af store lastbiler, der henter tonsvis fra strandene ved Atlanterhavet. Sandet bruges til at lave cement, og det eneste, lastbilerne efterlader sig, er store og grimme spor i sandet. Coastal Care, en amerikansk miljøorganisation, rapporterer om, at fænomenet med at stjæle sand sker i omkring 30 lande fra Jamaica til Australien. Værst, vurderer miljøorganisationen dog, det står til i Marokko – især kyststrækningen mellem Tanger og Casablanca er ramt. I kystbyerne Larache og Kenitra er sandklitter fuldstændig forsvundet.

Det er ikke lykkes den marokkanske regering at dæmme op for problemerne, som en mafialignende gruppe ifølge Concierge står bag. Fjernelsen af sandet har flere konsekvenser: Naturens beskyttelse mod storm er væk, hvilket giver større risiko for erosion, og det er ødelæggende for skildpadder og visse fugles yngleområder. Ikke mindst er det ødelæggende for turismen, at sandet er væk. For hvem vil ligge på en strand, der intet sand har?

LÆS ARTIKEL

5. Maldiverne

Større og mere ultimativt drømmerejsemål end Maldiverne findes der ikke mange af. Landet, der består af omkring 1.000 småøer eller atoller omgivet af koralrev, ligger i det Indiske Ocean og er spækket med luksuriøse resorts. Men der er slanger i Paradis. Maldiverne er et af de lande i verden, der er mest truet som følge af global opvarmning og stigende vand i havene. Landets højeste punkt er kun 2,4 meter over havniveau, og FN har advaret om, at hvis der ikke bliver handlet nu, vil en stor del af Maldiverne være forsvundet i år 2100.

FN's klimapanel har vurderet, at havet kan stige med op til 58 centimeter, mens andre forskere mener, at det tal vil være højere. Sker det værst tænkelige, mister ikke blot turister et lækkert rejsemål, men 350.000 mennesker må lede efter et nyt hjemland.

Er man på ferie i Maldiverne, kan man besøge Banyan Tree Vabbinfaru Resort, et marinelaboratorium, som forsker i havmiljø, genoprettelse af koraller og truede dyrearter, og hvor man kan få lov at dykke med biologerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Kilde: Concierge.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden