Glasklart. Havet omkring Similanøerne er perfekt til både at dykke og snorkle i.
Foto: Fomengto/istockphoto.com

Glasklart. Havet omkring Similanøerne er perfekt til både at dykke og snorkle i.

Sol og strand

Eksperter: Her er syv thailandske øer, du ikke må gå glip af

Der er øer nok at tage af i havet omkring Thailand. Politiken Rejser præsenterer dig her for de øer, eksperterne anbefaler.

Sol og strand

Omkring 150.000 danskere rejser hvert år på ferie til Thailand. Ned til den fugtige varme, den grønne karry og de smukke strande.

Men hvor skal de tage hen?

Politiken Rejser har spurgt syv personer med et indgående kendskab til Thailand om, hvilken ø der er deres helt personlige favorit.

1. Phuket: Bag facaden

Foto: istockphoto.com

Hvem: Thomas Tafteberg Jakobsen, forfatter til »Turen Går Til Sydthailand«.

Yndlingsø: Phuket

Hvorfor: Selv om Phuket er temmelig velkendt blandt de danskere, der tager på charterrejser dertil, er en stor del af øen overset. For dem, der vil have et ordentligt skud kultur, har Phuket en lang og temmelig interessant historie.

Phuket By er en overset attraktion, der ikke har noget charterturisme-præg. Der er smukke, gamle gader med knivhandlere og nudelboder, der ligger i små butikshuse med en smal front ud mod gaden og tre etager ovenpå, der strækker sig 80 meter bagud. Nu blomstrer byen, og et kunstnerisk miljø med unge lokale hipstere er i sin vorden.

Mit bedste tip: På stranden ved Chalong-bugten ligger fiskerestauranten Kan Eang 2. Her kommer thaierne kørende til i store busser. Så godt er det. Vælg fisk dampet med limejuice eller bløde krabber. Så kan du sidde der og spise og kigge ud over bugten.

2. Koh Phra Thong: Det hele for dig selv

Foto: Michael Fjording

Hvem: Michael Fjording, forfatter til bogen »Strandhytter og luksus-resorts i Thailand«, og han driver også hjemmesiden strandhytter.dk.

Yndlingsø: Koh Phra Thong

Hvorfor: Det her er en helt anderledes ø-oplevelse. Til trods for at øen er nem at komme til fra Phuket, ligger Koh Phra Thong ikke på den typiske øhop-rute, og derfor møder man ikke mange turister. Faktisk er der større chance for at møde næsehornsfugle eller en havskildpadde på stranden, end andre mennesker.

Man kan bo ganske billigt i bungalows eller opleve rustik øko-luksus på det unikke Golden Buddha Resort, der består af skønne teaktræ-villaer.

Mit bedste tip: Kombiner med Khao Sok-nationalparken med regnskovsoplevelser, hvor du kan bo i hytter oppe i træerne eller sejle på tømmerflåde på søen. Eller tag en dagstur ud til Surin Islands for at opleve snorkling og bounty-strande.

3. Koh Samui: Maden er fantastisk

Foto: Ranplett/stockphoto.com

Hvem: Christina Lund Sørensen, Asien-kender, udgiver i 2015 den kulinariske rejseguide »Smag På Thailand«.

Yndlingsø: Koh Samui

Hvorfor: Jeg er lige kommet hjem fra Koh Samui. Og den ø kan bare noget. Maden er fantastisk. Kombinationen af de mange kokospalmer og havet, giver en masse currybaserede retter. For eksempel små blæksprutter i kokosmælk med chili, hvid peber og forskellige urter. Det er såre simpelt.

Koh Samui er mange steder det klassiske billede af den skæve kokospalme, det blågrønne, klare vand og drømmen om paradis. Det er bare så enormt smukt.

Bedste tip: Lej en motorcykel og kør ud og oplev øen. Det er relativt let at finde rundt. Tag det stille og roligt, kør helt ude ved vandet og stop ved en strand, der ser lækker ud. Det er der stor frihed over.

4. Koh Samed: Her kommer thaierne selv

Foto: Pithawat Vachiramon/Flikcr Creative Commons

Hvem: Line Thamawat, freelancejournalist med thai-baggrund.

Yndlingsø: Koh Samed

Hvorfor: Koh Samed er mere afslappet end så mange andre øer – blandt andet fordi, der ikke er så mange ’hvide’ turister. Her kommer thaierne selv. Derfor er det ikke så stressende med sælgere på stranden.

Og samme grund er maden en hel del bedre. Andre steder kan det være lidt udvasket, fordi køkkenet er tilrettelagt til turister, så maden ikke er så stærk, men har mere sukker i. Og så er priserne på mad ret lave.

Mit bedste tip: Tag til stranden Ao Pai. Midt på stranden ligger en restaurant med farverige lanterner i træerne. Her spiser jeg med mine thailandske venner. Det er super god mad. Meget thai. Du får grillet fisk smurt ind i salt eller nam duk, vandfaldssalaat, der er oksekød, mynte, chili og lime.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Similanøerne: Et paradis for snorklere

Foto: Fred von Lohmann/Flikcr Creative Commons

Hvem: Lertchai Treetawatchaiwong, medejer af michelinrestauranten Kiin Kiin på Nørrebro.

Yndlingsø: Similanøerne

Hvorfor: Similanøerne ligger ude i havet nordvest for Phuket. Du møder paradisstrande med rent, hvidt sand. Der kan være meget stille og afslappet. Det er ikke de store restauranter og megahoteller.

Til gengæld kan du opleve fantastisk dykning og snorkling. Jeg plejer at finde en lokal guide, der kan tage mig med ud til de bedste steder, hvor kan se havskildpadder, hajer og store grupper af klovnfisk.

Bedste tip: Lad være med at ligge topløs på stranden. De lokale kan ikke lide det. De viser ikke selv deres krop frem på den måde. Det vil jeg ikke anbefale, at danskere gør.

6. Koh Chang: Ambassadørens yndlingsø

Foto: Jacob Høngaard Jensen

Hvem: Vimon Kidchob, Thailands ambassadør i Danmark.

Yndlingsø: Koh Chang

Hvorfor: Min egen personlige favorit er Koh Chang. Der er noget for alle. Foruden den smukke uberørte natur på øen, er der også en masse at opleve – både i forhold til øens vigtige historiske rolle og den traditionelle måde som de lokale lever deres liv på. Og så er der en hel del hoteller og restauranter, der passer til alle.

Bedste tip: Selv om øen ikke er lille, det er Thailands næststørste efter Phuket, er det ret nemt at komme rundt ved at køre rundt om øen på hovedvejen, der giver en smuk, scenisk udsigt.

7. Koh Kho Khao: Ned i tempo

Foto: Kent Rausner

Hvem: Kent Rausner, har været 15 år i Thailand og ejer hotellerne »Rico's Hotels« på Phuket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Yndlingsø: Koh Kho Khao

Hvorfor: Man tager til Koh Kho Khao for at få fred og ro. Tag dertil med enten bilfærge, der sejler, når den er fyldt, eller find plads på en lille båd med plads til 15 passagerer, hvor det koster 200 baht (cirka 35 kroner) per person.

Hovedbyen har fem/seks restauranter, et par kiosker, en motorcykeludlejning og et guesthouse. På øen findes også en del hoteller, hvor danske charterbureauer sender deres gæster hen. Der bor kun omkring 800 indbyggere.

Der er anlagt en fin vej fra nord til syd - perfekt til cykler eller scootere. Der er stort set ingen trafik. Det er smart at tage en lille afstikker af små veje, hvor man kan finde sin egen del af en næsten 20 kilometer lang øde sandstrand.

Bedste tip: Lej en longtailbåd til at sejle dig ud til de ensomme sandbanker i horisonten, hvor man kan tilbringe nogle timer i total isolation.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce