Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Robert Linsdell / Flickr CC/Robert Linsdell / Flickr CC
Foto: Robert Linsdell / Flickr CC/Robert Linsdell / Flickr CC

Rarotonga. Helt klassisk, helt vildt tillokkende. Palm Grove's Beach på newzealandske Rarotonga, der er en del af Cook-øerne. Foto: Robert Linsdell / Flickr CC

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 eksotiske øer du - måske - ikke kender

Leg Robinson Crusoe på Takutea, bestig en vulkan på Vanuatu og oplev Unesco-naturarv på Salomonøerne.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Cook-øerne

Cook-øerne, et selvstyrende territorium under New Zealand i Stillehavet, består af 15 øer, hvoraf Rarotonga er den største. Det er også her hovedstaden, Avarua, ligger. Her er masser at tage sig, til uanset om du søger den totale ro eller en ferie med masser af oplevelser.

Takutea er indbegrebet af en tropisk ø med sit kridhvide sand og vajende palmer. Der er tale om en stort set øde ø, der så vidt vides ikke har været beboet, siden Kaptajn Cook gik i land med sin besætning i april 1777. Her er rig vegetation, mulighed for spændende dyk samt bølger ideelle til surfing, men de mange oplevelser er kun mulige i roligt vejr, da revet, der omkranser øen, er svært fremkommeligt. Den 1,22 km 2 lille ø er udlagt som fredet naturområde med særligt fokus på beskyttelse af skildpadder og fugleliv, og bestanden af både farvestrålende trope fugle og havfugle er blomstret gevaldigt i de senere år.

Rundt om hovedøen Rarotonga kan du snorkle i lagunen, fiske og dykke i det dybe hav og studere livet i havet fra en båd med glasbund. Musik er en stor del af livet på øen, og trommens kald lyder igen og igen, men her er også instrumenter som en traditionel ukulele, der i dag fortsat bliver lavet af kokosnøddeskal. Forbered dig på at svinge hofterne, når de lokale byder op til dans til et væld af rytmer.

TOP 100

2. Vanuatu

Phillip Capper / Flickr CC/Phillip Capper / Flickr CC
Foto: Phillip Capper / Flickr CC/Phillip Capper / Flickr CC

Vanuatu er en øgruppe i Stillehavet i Oceanien 1.750 kilometer øst for Australien.

Øerne er spækket med historie, og flere af øerne har været beboet i mange tusind år, og de ældste arkæologiske fund kan dateres tilbage til 2.000 år f.v.t.

Den portugisiske opdagelsesrejsende Pedro Fernandez de Quiros nåede som den første europæer øerne i 1605, og flere europæere fulgte efter og slog sig ned i de smukke omgivelser i slutningen af 1800-tallet, efter at britiske James Cook havde besøgt øerne.

At netop disse øer har virket dragende, er der ikke noget at sige til. Øerne er både bjerg- og skovrige, ligesom her er indtil flere aktive vulkaner. Heriblandt Yasur på øen Tanna, og som er spændende at bestige. Det samme er Mount Tabwemasana, der er 1.879 meter højt og ligger på øen Espiritu Santo.

Her er selvfølgelig også hvide sandstrande og gode muligheder for at dykke og snorkle i det klare blå vand med blandt andet koralrev, 'blue holes' og undervandsgrotter.

GUIDE

3. Saint Vincent og Grenadinerne

Saint Vincent og Grenadinerne er en østat bestående af 32 øer i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet. Østaten er en del af de små Antiller og ligger syd for Saint Lucia og nord for Grenada.

Den største ø er Saint Vincent, der er dækket af bjerge og skov og domineret af den aktive vulkan La Soufriere. Området og øerne er naturskønne og indbyder til at snøre vandrestøvlerne og komme ud i naturen. Gå på opdagelse i den tætte skov, ved vandfald og bestig La Soufriere, en tur, der starter i Rabacca og blandt andet går igennem bananplantager inden den sidste del af turen, der er en to timers stejl opstigning mod vulkanens krater. Her er vandrestier i alle sværhedsgrader og ofte med udsigtspunkter undervejs, hvorfra det er muligt at nyde synet af den smukke kystlinje.

Har du lyst til at dase på stranden, er Mt. Wynne Beach et godt bud, der er et særsyn med sit sorte sand. Besøg også Layou Petroglyph Park, hvor du blandt andet kan se gamle klippemalerier og lære mere om øernes historie.

4. Comorerne

David Stanley / Flickr CC/David Stanley / Flickr CC
Foto: David Stanley / Flickr CC/David Stanley / Flickr CC

Comorerne er et lille øparadis, der ligger i havet mellem Mozambique på Afrikas østkyst og Madagascar. Den største ø, Grande Comore, er domineret af den største aktive vulkan i verden, Karthala, der er 2.360 meter høj, og som i løbet af de seneste 200 år i gennemsnit har været i udbrud hvert 11. år. Det seneste udbrud var i 2005, hvor vulkanen rumsterede og spyede lava i 14 dage. Dette udbrud har forårsaget et nærmest ørkenlignende landskab på bjerget, som gør en vandretur netop her helt unik.

Den største by på øen hedder Moroni, og et besøg her er som at træde ind i en anden verden. Gå eksempelvis en tur i de smalle gader i det gamle ararberkvarter, og indsnus de mange fremmedartede indtryk. Her er god mulighed for at bade og nyde livet på strandene, hvor det kridhvide sand møder de vulkanske grå og sorte nuancer. Den frodige ø er også leveringsdygtig i plantager med bananer, vanilje og kokosnødder. Østkysten er smuk og dramatisk og kun sparsomt beboet, hvilket gør den til et yndet rejsemål for par, der ønsker en romantisk ferie langt fra alle de andre turister.

5. Dominica

Østaten i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet mellem Guadeloupe og Martinique er kendt for sine mange muligheder for at vandre. Blandt andet Waitukubuli National Trail er en 185 kilometer lang vandrerute, der strækker sig fra Scotts Head i syd til Cabrits Nationalpark i nord, byder på et væld af naturoplevelser fra nationalparker med tæt bevoksede bjergsider til floder og brusende vandfald.

Ruten fra Boeri Lake til Roseau Valley er middelsvær og tager dig igennem natur, der er på Unescos verdensarvliste. Du kommer forbi kolde og varme kilder, og går langs Boeri-søen, der ligger i et vulkankrater og er omkranset af høje bjerge. Og oppe i terrænet over søen er der udsigt over hele Dominica. Ønsker du at lære mere om øens flora, kan du eventuelt besøge den botaniske have i Roseau, der er hjemsted for et væld af blomster og træer, og det er også her, du kan også se den farvestrålende Sisserou papegøje, Dominicas nationalfugl.

GUIDE

6. Salomonøerne

Biodiversiteten på Salomonøerne i Stillehavet øst for Papua Ny Guinea og nordvest for Vanuatu er enestående. Og af de 4.500 forskellige planter, man finder her, mener man, at de 3.200 er unikke for Salomonøerne - og der dukker stadig nye arter op. Blandt disse er orkideer, palmer, begonia. Mere end 230 blomstrende planter lyser de store skovstrækninger op i et væld af farver. Fuglelivet er mindst lige så varieret og eksotisk, og 69 fuglearter er unikke for øerne.

Man er meget bevidste om at bevare denne unikke natur, og den ubeboede ø Tetepare er et af de steder, hvor du kan opleve den helt uberørte regnskov. Det er kun tilladt for 13 turister at opholde sig på øen ad gangen, og de bliver indlogeret på et særligt økolodge i øens lagune.

en:User:Phenss / Wikimedia/en:User:Phenss / Wikimedia
Foto: en:User:Phenss / Wikimedia/en:User:Phenss / Wikimedia

Øen Rennell i Rennell og Bellona-provinsen er på Unescos liste over verdensarv og bliver på verdensplan anset for helt unik på grund af sin biodiversitet. De bæredygtige tanker er videreført til indkvarteringen, og du finder indtil flere økolodges opført i lokale materialer og forsynet med solpaneler. Og menuen består gerne af frisk fisk fanget af de lokale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

7. Sao Tome og Principe

Sao Tome og Principe er en østat i Atlanterhavet ud for Gabon på Afrikas vestkyst. Byen Sao Tome, der ligger ved Ana Chaves Bay, blev grundlagt i 1485 af portugiserne og er en vigtig havneby. Byens fortid fornægter sig ikke, og den portugisiske arkitektur og kolonistil går igen i gadebilledet, hvor der er masser af pastelfarver og adskillige katedraler, der dominerer byens skyline.

David Stanley / Flickr CC/David Stanley / Flickr CC
Foto: David Stanley / Flickr CC/David Stanley / Flickr CC

Besøg den gamle bydel i byens centrum og Mercado Central og fornem den vibrerende stemning på markedet og smag nogle af øens mange specialiteter. På nationalmuseet kan du blive klogere på livet på kaffe og kakaoplantagerne, og hvordan Sao Tomes historie udspillede sig før uafhængigheden i 1975. Obo Park er et paradis for dig, der er på jagt efter den helt uspolerede natur, som Sao Tome og Principe også er leveringsdygtig i. Her er ideelle forhold for vandrere, der sågar kan prøve at overnatte i parken under de mange trætoppe i boliger, såkaldte rocas, der tidligere hørte til de mange plantager.

En helt særlig oplevelse er det at bestige vulkanen Pico de Sao Tome, en tur der tager dig igennem junglen og op i 2.024 meter højde. Turen tager to dage og kræver, at du er i god fysisk form, og udsigten over regnskoven fra toppen er helt eminent.

8. Tuvalu

Stefan Lins / Flickr CC/Stefan Lins / Flickr CC
Foto: Stefan Lins / Flickr CC/Stefan Lins / Flickr CC

Tuvalu, der er en østat i Polynesien i Stillehavet, består af ni beboede atoller, og med et areal på blot 26 km 2 er det verdens fjerdemindste uafhængige stat.

Atollerne er meget lave, og det højeste punkt er under 5 meter over havet, hvilket betyder, at området er truet, hvis havniveauet stiger i de kommende år. Konsekvensen er i værste fald, at befolkningen er nødt til at forlade landet i løbet af få årtier.

Det er dog ikke de dystre fremtidsudsigter, der gennemsyrer stemningen. Tjekker du ind her, bør du medbringe en stak gode bøger, for kridhvidt sand, turkisblåt vand og vuggende palmeblade er inviterer til daseferie i hængekøjen. Og husk at pakke dykkergrejet og din snorkel, for er du vild med at opholde dig i det våde element, kommer du ikke til at kede dig her.

Den lokale kultur kan du også få en smagsprøve på, da de lokale med jævne mellemrum opfører traditionel dans og forskellige kulturelle ceremonier.

9. Saint Kitts og Nevis

Nesnad / Wikipedia CC-BY-SA-3.0/Nesnad / Wikipedia CC-BY-SA-3.0
Foto: Nesnad / Wikipedia CC-BY-SA-3.0/Nesnad / Wikipedia CC-BY-SA-3.0

Saint Kitts og Nevis er et land i den østlige del af det caribiske hav på grænsen til Atlanterhavet.

Her kan du blandt andet gå på opdagelse i Brimstone Hill Fortress Nationalpark, der er på Unescos verdensarvsliste, og parken byder da også på både kulturelle, arkitektoniske og historiske mindesmærker. Den er blandt andet en hæder til de engelske ingeniører, der udtænkte og beregnede, hvordan Brimstone Hill-fæstningen kunne placeres på Brimstone-bjerget, hvor lodrette klippevægge og stejle skråninger gjorde arbejdet til en kæmpe udfordring ikke mindst for de afrikanske slaver, der siden skulle bygge det.

Bjerget Liamuiga dominerer den vestlige del af Saint Kitts, og bjergsiden er dækket af landbrugsjord og små landsbyer op til 900 meters højde, hvor bebyggelse afløses af regnskov. Fra toppen er der fint udsyn til der caribiske hav og naboøerne Saba, St. Martin og Antigua. Black Rocks er navnet på en bemærkelsesværdig klippeformation på den nordøstlige kyst, der ligger tæt på byen Saddlers.

10. Palau

LuxTonnerre / Flickr CC/LuxTonnerre / Flickr CC
Foto: LuxTonnerre / Flickr CC/LuxTonnerre / Flickr CC

Palau er en stat i Stillehavet cirka 500 kilometer øst for Filippinerne. Her er kridhvide sandstrande og mulighed for at lege Robinson Crusoe på afsidesliggende øer som Kayangel State, hvor du ikke bliver forstyrret.

Palau er også hjemsted for nogle helt særlige fænomener, nemlig de såkaldte Rock Islands, der er en samling af store ubeboede øer, der har form som svampe. Ud over at øerne er smukke at betragte, ligger de godt beskyttet i en lagune, hvilket giver optimale betingelser for såvel fisk som koraller netop her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

GUIDE

Et andet særligt naturfænomen er Jellyfish Lake, der, som navnet antyder, er en sø fyldt med vandmænd. Søen, som ligger på en af de ubeboede klippeøer, Eil Malk, ud for Palaus kyst, er en af i alt 70 saltvandssøer, der tidligere har været forbundet med havet, men som med tiden er blevet til selvstændige søer. De isolerede søer er ideelle omgivelser for adskillige arter af vandmænd, hvoraf de første menes at være blevet fanget her for op i mod 12.000 år siden. De lever af alger, og i de afsondrede omgivelser uden nogen former for fjender har bestanden i årenes løb vokset sig kæmpestor. Vandmændene er ufarlige, og det er tilladt at svømme og snorkle i søen, men det kan være farligt at dykke for langt ned under overfladen på grund af store koncentrationer af stoffet hydrogen sulfid, der kan være dødeligt. I løbet af dagen flytter vandmændene sig fra den ene side af søen til den anden i takt med solens gang over himlen.

Kilde: skyscanner.dk

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Rejser, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden