Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
AFSLAPNING. Gæsterne nyder solen og udsigten fra StrandBar.
Foto: Kåre Welinder

AFSLAPNING. Gæsterne nyder solen og udsigten fra StrandBar.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøg Tysklands ukendte badeferie-hit

På trods af sin placering tæt ved grænsen og en kombination af badeland, sauna og strand, er St. Peter Ording på den tyske vestkyst stort set ukendt for danskere.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er der noget som at slendre nøgen rundt i en sauna blandt tyskere i en mystisk form for kropslig All Inclusive? Det er der måske nok, men i saunaområdet i tyske St. Peter Ordings store Dünen Therme-badeland, er fælles nøgenhed ligeså naturligt, som det falder unaturligt for danskere.

St. Peter Ording ligger ganske tæt på den dansk-tyske grænse, og det underlige er, at der kan være så stor forskel på blufærdighed, når man tænker på afstanden til Danmark, hvor fællesbadning er en sjældenhed. Forestil dig nøgne mænd og kvinder i samme sauna i et Danland, som Dünen Therme svarer til. Nej vel?

LÆS OGSÅ

Ser man bort fra blufærdigheden, så er der rent badelandsmæssigt ikke den store forskel på St. Peter Ording og et dansk ferieresort ved Vesterhavet. Danskere, og danske familier i særdeleshed, elsker Vesterhavet, og derfor kan det undre, at de endnu ikke har fået øjnene op for ferieperlen med den enorme strand ud til den tyske del af Vesterhavet.

»Antallet af danske gæster ligger desværre under 1 pct. af det samlede antal, men vi arbejder kraftigt på at øge kendskabet til St. Peter Ording i Danmark«, siger Claudia Nissen fra Turistbureauet i St. Peter Ording og fortæller, at byen netop været på den første turistmesse i Danmark, ligesom man for første gang har lavet brochurer særligt henvendt til det danske marked.

Hyggelig, tilbagelænnet landsbystemning
St. Peter Ording ligger allervestligst på halvøen Eiderstedt sydvest for Husum, og har i århundreder været besøgt af tyske familier som et af landets foretrukne badesteder, idet Tyskland, i forhold til landets størrelse, kun har ganske få kilometer med rigtig sandstrand.

Byen er inddelt i bydelene Bad, Dorf, Böhl og Ording, der alle ligger idyllisk placeret ved klit og vade, hvor Bad med det store Dünen Therme, shoppingområde, logi-udvalg, strandpromenade og kilometerlange badebro til stranden er den mest besøgte. På trods af især Bads ganske turistede atmosfære, så har alle bydelene alligevel formået at bevare en stemning af hyggelig, tilbagelænet landsby med et strejf af klassisk, tysk effektivitet.

Fælles for hele St. Peter Ording er bølger, sauna og strand. Og så den ting, der adskiller byen fra de danske Vesterhavskonkurrenter, bonus-eventen afterski ved vandet: Afterbeach.

Centralt i bydelen Bad ligger Dünen Therme, der med sit vandland, saunaland, særdeles veludbyggede wellness- og spacenter og udendørs, opvarmede pool er et sikkert hit for de tusindvis af børnefamilier og wellness-afhængige, der hver dag året rundt besøger St. Peter Ording.

Den store, indendørs pool er et bølgebassin, og når der med korte intervallers mellemrum laves bølger, så er det med at passe på. For de er så store, at det virker som om bademesteren har komprimeret solid kuling fra vest og brugt den til kreering af bølger. Men børnene elsker det, selvom de fleste skynder sig at tage far eller mor i hånden, når de mærker bølgernes kraft, eller kommer for langt hen mod den dybe ende.

Nyde naturen nøgen
Der ud over byder Dünen Therme på et stort sauna-område. Fire store saunaer med varierende temperatur samt dampbad, solarier, hvilerum og barer er forbundet af små stier, der snor sig helt ud i Vadehavets klitområde, så arkitekterne har formået at gøre saunalandet til en integreret del af områdets imponerende Vadehavsnatur.

På den måde kan man gå udenfor og hvile sig i liggestole i små, aflukkede gryder i klitterne, sidde i en pælesauna med pejs og ganske nøgen nyde naturen fra de store glasfacader mod havet. Eller man kan stege i pragtsaunaen, den store, finske sauna, kaldet Kelo Blockhaus Sauna, hvor temperaturen når op på mellem 90 og 100 grader.

Det udendørs område er åbent både sommer og vinter, og at sidde i næsten 100 graders varme og herefter gå nøgen ud i stiv efterårskuling og vippe en spand isvand over sig, det er der kun én ting at sige til, og det er en høj hvinende lyd, som jeg desværre ikke ved hvordan man staver til.

Som en tredje ting skal nævnes St. Peter Ordings strand. Selvom undertegnede selv stammer fra den jyske vestkyst, så er det vist kun stranden på Rømø, der måske kan måle sig med denne tyske sværvægtsstrand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Byens smukkeste udsigt
For at få den optimale udsigt over hav, strand og vade, valgte Turengårtil.dk’s udsendte at booke et balkonværelse på Best Western Premier Hotel Ambassador, der med sin panoramaplacering på yderste revle i bydelen Bad tilbyder St. Peter Ordings smukkeste udsigt.

Men vil man se, om bølgerne indbyder til dukkert eller havblik, så skal den store kikkert frem på balkonen, for med det blotte øje ser det ud som om, vandkanten holder i hånd med horisonten. St. Peter Ordings indbydende sandstrand er nemlig hele to kilometer bred.

Fra plasticstolene på balkonen kan vi følge livet fra strandpromenadens centrale samlingsplads, der er knudepunkt for områdets mange cykelstier, vandreruter, små stræder og den centrale gågade og samtidig agerer tilkørselsrampe for den menneskelige motorvej mod stranden.

Fra balkonen kan vi ligeledes svagt ane et pælemonster på stranden. Både strand og monster kommer man til ved fra samlingspladsen at forcere St. Peter Ordings måske største vartegn, den 1059 m lange badebro fra 1926. Broen bliver brugt til hunde- og børneluftning, solnedgangskigning, slendreture samt som socialt samlingspunkt for både turister og lokale.

I tiden inden broen måtte man gå gennem St. Peter Ordings store område med våd vadehavsnatur, der i 2009 blev fredet via en udnævnelse til UNESCO verdensnaturarv. Broen har gjort det nemmere at nå stranden tørskoet.

Hvor broen slutter, står pælemonstret, der viser sig at være en af i alt 15 såkaldte 'pfahlbauten', pælebygninger, der kun findes på St. Peter Ordings i alt 12 km lange strand. Bygget på et virvar af pæle står restaurant Arche Noah (Noahs Ark) højt oppe over eventuel højvande og byder indenfor ved hjælp af en afkørsels-badebro. Efter en gang 'Kaffee und Kuchen' på den udendørs terasse, der med høj glasfacade både skærmer mod vild vestenvind og giver god udsigt fra toppen af pælene, går turen langs vandkanten nordover mod AfterBeach, der er St. Peter Ordings svar på skisportens afterski.

Stranden summer af aktivitet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ofte råder vestenvinden ved St. Peter Ording, og at slendre hånd i hånd langs strandkanten og se det fine strandsand skabe fygende mønstre forbi fødderne er et sælsomt syn. Dog er det ikke tilrådeligt at nyde synet i længere tid af fare for at blive drønet ned, idet stranden på alle årstider summer af aktivitet.

Kort efter vores exit fra Arche Noah drøner en række lydløse kitebuggys forbi os, over os blafrer multifarvede, smilende drager lystigt både højt og lavt, og på havet hærger en sværm af kitesurfere. Alt dette ses bedst fra den næste pælebygning, StrandBar, som mest af alt minder om afterski på vandet.

På pæle over vandet tilbyder StrandBar en stor udendørs terasse, der med palmer, liggestole, strandstole og gennemsigtig afskærmning for vinden leder tankerne hen på en strand i troperne. Det er det perfekte sted at betragte St. Peter Ordings aktive strandliv og nyde en stor, kold pils, mens man undrer sig over, at der ikke er flere danskere, der har fundet vej til Tysklands mest besøgte badested.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden