Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naturens egen spa: Mudder, salt og vand i Det Døde Hav

Politiken har kastet sig ud i Det Døde Hav fra Jordan-siden.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et ældre ægtepar ser til, mens en lille dreng smører sine ben ind i mudder fra krukken på privatstranden, som gæsterne på Mövenpicks hotel samles om.

Folk fra hele verden besøger hvert år Det Døde Hav og iklæder sig selv og hinanden mudderet, der kan købes som et dyrt wellnessprodukt, men mest af alt ligner en omgang bodypaint.

Og det er ikke til at sige, om det er voksnes uvanlige leg med mudderet, det blikstille vand eller de 40 graders varme, men der hersker en enormt afslappet stemning på den private strand ved den jordanske del af Det Døde Hav. Indhegnet og afgrænset fra de øvrige hotellers private strande og afsondret fra de offentlige strande.

Folk på tværs af nationaliteter taler, som havde de kendt hinanden i årevis, mens andre synger fra deres afslappede positur i vandet.

Simpel fremgangsmåde

Hver og en er de kommet for at bade i det hav, der er så berømt for sit saltindhold, der gør det nærmest umuligt at få hovedet under vand.

Oplevelsen kan beskrives ganske simpelt:

Man begynder med en tur under den kolde bruser. Derefter smører man hele kroppen ind i mudder og lader det sidde i 10 minutters tid, inden man begiver sig ud i vandet. Når man kommer op fra vandet, føles det, som om ens krop er smurt ind i olie.

En af dem, der besøger et af de finere hoteller langs den stejle skrænt, er indiske Saket Kumar. Han arbejder i Dubai, men frekventerer jævnligt Jordan, og nu har han for første gang sin kone Prita og deres to børn på henholdsvis 6 og 12 år med ved Det Døde Hav.

»Det er virkelig godt. Vi kan ikke svømme, der er for meget salt. Nu prøver vi med mudderet«, siger han og peger hen mod sin 12-årige søn, der er bange for vand, men alligevel får dristet sig i.

Både voksne og børn griner ad den surrealistiske oplevelse, det er at ligge i vandet.

Man kan uden anstrengelse løse en krydsogtværs eller læse i en bog, mens man solbader. Og selv om alle desperat prøver at svømme rundt, ender de med at flyde og nyde stilheden samt det rolige vand, hvor hverken fisk eller andet levende befinder sig grundet den rekordlave placering 400 meter under havets overflade.

Rødhårede Olga fra Kasakhstan er på forretningsrejse. Hun bruger ligesom alle andre gæster ordet sjovt om sin oplevelse.

»Det er saltet og sjovt. Som en spa udenfor. Vand og salt – hvad mere kan man ønske sig?«, spørger hun begejstret med klar reference til muligheden for at kombinere opholdet på hotellet med en forkælelsesoplevelse på et af Mellemøstens mest anerkendte spasteder, Zara Spa, der ligger på hotellets grund.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan se til Israel

Fra bredden kan man tydeligt se både Israel og det palæstinensiske område ved Det Døde Hav, der normalt agerer turistmål.

En af de gæster, der har besøgt den israelske side af havet, er Vladimir fra Zürich i Schweiz. Han er på rundtur i Jordan, Kuwait og Abu Dhabi og ville ikke gå glip af muligheden for at bade i det salte vand.

»Det er meget interessant at være her. Jeg var på den anden side i Israel for 35 år siden, men foretrækker nok den jordanske, selv om de er meget ens«, siger han og griner:

»Det er sjovt at ligge fem minutter på den ene side og fem minutter på den anden. Folk prøver at svømme, selv om de ikke kan«.

Vladimir er en af de gæster, der frygter, at det slunkne hav ikke vil findes i fremtiden, ligesom eksperter har vurderet, at Det Døde Hav vil være udtørret i 2050, hvis der ikke sker nogle ændringer. Noget tyder dog på, at Jordan og Israel i fællesskab har fundet en løsning på det problem ved at pumpe vand 180 kilometer fra Det Røde Hav med rørledninger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden